Μανικιούρ: Μία από τις καλύτερες θεραπείες για την ψυχική μας υγεία ή placebo ευτυχίας;

Γεωργία Βλαχοπούλου
Μανικιούρ: Μία από τις καλύτερες θεραπείες για την ψυχική μας υγεία ή placebo ευτυχίας;
https://gr.pinterest.com/pin/292171094589798313/

Γιατί κάθε φορά που ανανεώνουμε το μανικιούρ μας αισθανόμαστε καλύτερα;

Η νέα σεζόν με βρήκε και πάλι φορτωμένη με υποχρεώσεις παντός τύπου. Και παρότι έχω πάρα πολλά πράγματα να κάνω στον υπολογιστή μου, αυτό που κάπως με κάνει να ηρεμώ είναι το νέο χρώμα στα νύχια μου.

Σου αρέσει η λαχταριστή σοκολάτα; Τότε πρέπει να «δοκιμάσεις» τα 6 πιο hot brown nails

Βλέπεις το Σάββατο έκλεισα ραντεβού για να ανανεώσω το μανικιούρ μου, λέγοντας στις φίλες μου πως το πρωινό εκείνο ήταν αφιερωμένο σε μένα. Και πραγματικά φεύγοντας από το nail salon, ξέχασα και άγχος και εκκρεμότητες και κάπως αισθάνθηκα τη διάθεσή μου πιο ανεβασμένη.

Σαν να έκανα νέο χτένισμα αλλά χωρίς να έχω κάνει.

Σου συμβαίνει και σένα αυτό κάθε φορά που ανανεώνεις το μανικιού σου;

Γιατί όταν φτιάχνεις τα νύχια σου νιώθεις καλύτερα για…όλα;

Αν και δεν υπάρχει κάποια επιστημονική μελέτη που να υποστηρίζει πως τα περιποιημένα άκρα βελτιώνουν την ψυχική μας υγεία, έχει παρατηρηθεί πως το να κάνουμε μανικιούρ αυξάνει και την αυτοεκτίμησή μας.

«Το να αφιερώνουμε χρόνο για να φτιάξουμε τα νύχια μας είναι ένας τρόπος να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας και το σώμα μας», λέει η Charlynn Ruan, PhD, αδειούχος κλινικός ψυχολόγος και ιδρυτής της πανεθνικής θεραπευτικής πρακτικής Thrive.

Επίσης, το μανικιούρ δεν είναι «ανάγκη» όπως πολλές άλλες δραστηριότητες περιποίησης, επομένως σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να κάνεις ένα δωράκι στον εαυτό σου, σαν να έχεις μια διασκεδαστική απόλαυση.

Σύμφωνα, με την Dr Ruan, υπάρχει λόγος που επιλέγουμε να κάνουμε τα «μανικιούρ ψυχικής υγείας», όπως τα χαρακτηρίζει.

Ακόμα και τις μέρες που όλα μπορεί να πηγαίνουν στραβά στην επαγγελματική ή την προσωπική μας ζωή και το λιγότερο που μας ενδιαφέρει είναι η εμφάνισή μας, το να βλέπουμε τα 10 δάχτυλά μας να είναι προσεγμένα μπορεί να χρησιμεύσει σαν μια υπενθύμιση ότι δεν έχουμε παραμελήσει εντελώς τον εαυτό μας.

1727787743952-960107092-pexels-polina-zimmerman-3747068.jpg

Κι όμως, το να περιποιούμαστε συχνά το μανικιούρ μας μπορεί να προσφέρει κι άλλα στην καλυτέρευση της ψυχικής μας υγείας σύμφωνα με την Dr. Ruan.

«Όταν πηγαίνουμε σε ένα κομμωτήριο και αφήνουμε ένα άλλο άτομο να βάψει τα νύχια μας για εμάς, έχουμε το πρόσθετο πλεονέκτημα της συμμετοχής σε μια θετική ανθρώπινη αλληλεπίδραση», λέει η Dr. Ruan.

Επισημαίνει επίσης ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τεχνίτριες νυχιών μπορούν να έχουν πιο βαθιά επίδραση στην ψυχική υγεία των πελατών τους, μέσα από την κουβέντα που κάνουν μαζί τους κατά τη διάρκεια της περιποίησης των άκρων τους.

Ως θεραπεύτρια, έχω συνεργαστεί με ανθρώπους που ήρθαν για θεραπεία μετά από σύσταση του κομμωτή ή του μανικιουρίστα τους, ο οποίος ανησυχούσε για αυτά μετά από τα πράγματα που μοιράζονταν στα ραντεβού τους και τους ενθάρρυνε να λάβουν περισσότερη υποστήριξη.

Ακόμα και να μην θες να ανοίξεις κουβέντα με την τεχνίτρια που έχει αναλάβει τα άκρα σου, μόνο και μόνο η σωματική επαφή που έχεις μπορεί να σου δημιουργήσει θετικά συναισθήματα.

Βουργουνδί, κυπαρισσί και espresso brown είναι τα manicure που αναδεικνύουν τα κοντά νύχια

Οι άνθρωποι πλέον, έχουμε αποξενωθεί, ζώντας περισσότερο μέσα από τις οθόνες. Δεν υπάρχουν χειραψίες, αγκαλιές, αγγίγματα.

Το να αγγίζει λοιπόν, κάποιος τα άκρα σου, έστω για να τα περιποιηθεί, μπορεί να σε κάνει χαρούμενη, ακόμα και υποσυνείδητα.

Γενικά, το να φτιάχνεις τα νύχια σου είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να δείξεις λίγη αγάπη στον εαυτό σου.

«Τα μανικιούρ έχουν καλύτερη απόδοση επένδυσης για την αυτο-φροντίδα σε σύγκριση με άλλες δραστηριότητες περιποίησης», λέει η Dr. Ruan, προσθέτοντας ότι συνήθως χρειάζεται να αφιερώσουμε μόνο μία ή δύο ώρες, ενώ σε αντίθεση με το μακιγιάζ, τα μαλλιά και τα ρούχα -τα οποία μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη διάθεσή μας- δεν απαιτούν καθημερινή συντήρηση.

Παράλληλα, κοιτάμε τα χέρια μας περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός μας, οπότε το να τα βλέπουμε περιποιημένα μόνο θετικό μπορεί να είναι για μας.

Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο ένα μανικιούρ;

Δεν υπάρχουν κανόνες όσον αφορά το «μανικιούρ ψυχικής υγείας». Το χρώμα(τα), το μήκος, το σχήμα, ό,τι σε κάνει να νιώθεις καλύτερα είναι αυτό που μετράει.

Αλλά «από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσετε τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει ένα μανικιούρ στη διάθεσή σας, ίσως θελήσετε να πειραματιστείτε με διαφορετικούς τρόπους για να το αξιοποιήσετε», λέει η Dr.Ruan.

Για παράδειγμα, αν πρόκειται να πας σε μια νέα δουλειά και νιώθεις λίγο νευρική ή ανήσυχη για την απόδοσή σου, η επιλογή ενός τολμηρού χρώματος όπως το κλασικό κόκκινο μπορεί να σου δώσει λίγο κουράγιο όποτε κοιτάς κάτω. Ή αν αισθάνεσαι ιδιαίτερα κουρασμένη, ίσως ένα ηρεμιστικό, ουδέτερο χρώμα όπως ένα γαλακτερό λευκό ή απαλό nude είναι η λύση.

pexels-mirrographer-1164339.jpg