Κάνεις συνέχεια αρνητικές σκέψεις; Ένα απλό τέχνασμα μπορεί να τις διώξει τελείως από το μυαλό σου
Αν λειτουργήσει, το τρικ αυτό που μπορεί να «επανεκπαιδεύσει» τον εγκέφαλό σου, υπόσχεται να σου αλλάξει τη ζωή.
Αν συμβαίνει και σε σένα η πρώτη σκέψη που κάνεις να είναι σχεδόν πάντα προς το κακό μην ανησυχείς, είναι απλά... ανθρώπινο. Υπάρχει τρόπος, όμως να το αλλάξεις και να γίνει πιο θετικός άνθρωπος.
Για την ακρίβεια, υπάρχει ένα απλό τέχνασμα που μπορεί να μάθει ο καθένας και είναι δυνατόν να αλλάξει τη διάθεσή σου, την προοπτική σου και ίσως ολόκληρη τη ζωή σου, σύμφωνα με μια ειδικό στον τομέα της εκπαίδευσης του εγκεφάλου.
Θα αλλάξει τη ζωή σου
Μια αλλαγή στη στάση ζωής της υπήρξε καθοριστική για την Emilie Leyes, η οποία μοιράστηκε μέσω TikTok τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί μια νέα συνήθεια, την οποία ονομάζει «εγκατάσταση» για να σταματά τις αρνητικές σκέψεις της. Και λειτούργησε άριστα.
«Η ζωή μου άλλαξε εντελώς και το μυαλό μου άνοιξε όταν έμαθα ότι είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσω αυτό το μικρό κόλπο του εγκεφάλου για να σταματήσω να σκέφτομαι τόσο αρνητικά», δήλωσε η Leyes, η οποία είναι επίσης πιστοποιημένη υπνοθεραπεύτρια.
Για να καταλάβουμε γιατί λειτουργεί αυτό το τέχνασμα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι έχουν μια «προκατάληψη αρνητικότητας»· δηλαδή, δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις αρνητικές εμπειρίες από ό,τι στις θετικές.
Αυτό είναι λογικό για οποιονδήποτε έχει επικεντρωθεί σε μια κριτική μέσα σε μια κατά τα άλλα θετική αξιολόγηση στη δουλειά ή δεν μπορεί να σταματήσει να ξαναπαίζει στο μυαλό του μια ντροπιαστική στιγμή, παρά τις αμέτρητες άλλες, μη ντροπιαστικές αλληλεπιδράσεις.
Από εξελικτική άποψη, η εστίαση στο αρνητικό φαίνεται λογική – κυρίως ως ένας τρόπος να αποφύγουμε τους κινδύνους. Ωστόσο, στον σύγχρονο κόσμο αυτό συχνά οδηγεί σε υπερβολικές αντιδράσεις σε μικρές ενοχλήσεις, που με τη σειρά τους προκαλούν απαισιοδοξία και γενική δυσαρέσκεια.
Πώς το διάλειμμα 7 ημερών από τα social media μπορεί να έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στο σώμα σου
Δε φταις εσύ, ο εγκέφαλός σου τα φταίει
«Αν σκέφτεστε συχνά αρνητικά, δεν είναι δικό σας λάθος – ο εγκέφαλός σας είναι προγραμματισμένος έτσι», λέει η Leyes. «Το καλό νέο είναι ότι μπορείτε να εξουδετερώσετε αυτή την προκατάληψη και να αλλάξετε τη λειτουργία του εγκεφάλου σας».
Το τέχνασμα που προτείνει ονομάζεται «εγκατάσταση» και αναπτύχθηκε από τον νευροψυχολόγο Δρ. Rick Hanson.
Σύμφωνα με τον Hanson, υπάρχουν δύο στάδια στη διαδικασία της μάθησης: η ενεργοποίηση και η εγκατάσταση. Κατά την ενεργοποίηση βιώνουμε κάτι, είτε καλό είτε κακό. Στη συνέχεια, ακολουθεί το στάδιο της εγκατάστασης, όπου η μνήμη αυτής της εμπειρίας αποθηκεύεται στον εγκέφαλο.
«Χωρίς αυτή την εγκατάσταση — χωρίς τη μεταφορά της εμπειρίας από τη βραχυπρόθεσμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη — οι θετικές εμπειρίες, όπως το να νιώθετε ότι σας νοιάζονται, είναι στιγμιαία ευχάριστες, αλλά δεν έχουν μακροπρόθεσμη αξία», εξηγεί ο Hanson. «Δεν υπάρχει μάθηση, ανάπτυξη ή θετική αλλαγή».
Από την άλλη πλευρά, οι αρνητικές εμπειρίες εγκαθίστανται αυτόματα λόγω της εξέλιξης. Επομένως, αν θέλεις να εγκαταστήσεις τις θετικές εμπειρίες, πρέπει να δουλέψεις γι’ αυτό.
Πώς λειτουργεί
Μπορείς να το πετύχεις δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις θετικές εμπειρίες και απολαμβάνοντάς τες όταν συμβαίνουν. Αρχικά, κάνε μια παύση για να παρατηρήσεις τι είναι καλό σε αυτή την εμπειρία: τη γεύση ενός νόστιμου φαγητού, την ηρεμία μιας βόλτας ή τη χαρά ενός γέλιου με φίλους.
Ο Hanson προτείνει να αφιερώσεις πέντε έως δέκα δευτερόλεπτα — ή και περισσότερα — για να παραμείνεις στα θετικά συναισθήματα αυτής της εμπειρίας.
«Όσο περισσότερο και πιο έντονα “πυροδοτούνται” οι νευρώνες σας κατά τη διάρκεια της εμπειρίας, τόσο περισσότερο εγκαθιστάται αυτή η εσωτερική δύναμη στον εγκέφαλό σας», λέει.
Με αυτό τον τρόπο, δεν απολαμβάνεις απλώς περισσότερη θετικότητα εκείνη τη στιγμή — με την εξάσκηση, διδάσκεις τον εγκέφαλό σου να εστιάζει περισσότερο στα θετικά στο μέλλον.
«Στην ουσία, αναπτύσσεις μια συναισθηματική αντίδραση σε αυτές τις θετικές εμπειρίες, η οποία με τον χρόνο μπορεί να εξισορροπήσει την προκατάληψη αρνητικότητας», σημειώνει η Leyes. «Επίσης, προετοιμάζεις τον εγκέφαλό σου να δέχεται περισσότερες καλές εμπειρίες όταν εμφανίζονται».
Τι λες; Αξίζει μία δοκιμή;
Πώς μπορεί ν' αλλάξει η διάθεσή σου όταν κάνεις focus στα θετικά