«What I eat in a day»: Οι συνέπειες που έχει το νέο social media trend στην υγεία μας

Γεωργία Βλαχοπούλου

Τα «ημερολόγια διατροφής», το νέο social media trend που έχει αρχίσει να «γεμίζει» την αρχική μας σελίδα ίσως δεν είναι τόσο καλό για την υγεία σου όσο νομίζεις.

Ως γνωστόν, πολλές φορές τα πράγματα που βλέπουμε στα social media δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ωστόσο, την ώρα που κάνεις scroll στην αρχική σου είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς και να «ακολουθήσεις» τα όσα βλέπεις.

Τα διατροφικά trends του TikTok που εγκρίνει και ο ειδικός

Τι είναι το ημερολόγιο διατροφής ή αλλιώς το «What I eat in a day»;

To «Τι τρώω μέσα σε μια μέρα» ή αλλιώς «What I eat in a day» είναι ένα νέο trend στα social media, σύμφωνα με το οποίο πολλοί content creators και όχι μόνο καταγράφουν λεπτομερώς τα γεύματα και τα σνακ που έχουν φάει τις τελευταίες 24 ώρες.

Για τους περισσότερους η δημιουργία βίντεο στα οποία περιγράφουν την διατροφή που έχουν κάνει σε μια μέρα λειτουργεί σαν ένας «οδηγός αφοσίωσης» για τους ίδιους και τους ακολούθους τους.

Η τάση αυτή ξεκίνησε από το YouTube περίπου το 2010, όταν οι χρήστες άρχισαν να παρακολουθούν τα γεύματά τους (και συχνά, τις θερμίδες). Με την πάροδο των χρόνων, πολλά από τα βίντεο που βρίσκονταν στην συγκεκριμένη πλατφόρμα άρχισαν να αφορούν περισσότερο θέματα σχετικά με την ευεξία, με τη vegan διατροφή και την γυμναστική. Μετέπειτα, με την άνοδο του Tik Tok και την έναρξη των Reels, βίντεο του τύπου «Τι τρώω σε μια μέρα» άρχισαν να κατακλύζουν τις αρχικές μας οθόνες με το #WhatIEatInADay να έχει συγκεντρώσει πάνω από 12,8 δισεκατομμύρια προβολές στο Tik Tok.

Κανείς θα έλεγε ότι με τα συγκεκριμένα βίντεο είναι πιο εύκολο να φτιάξεις ένα πλάνο του τι τρως ή να προσαρμόσεις αυτά που βλέπεις να τρώνε μέσα στην ημέρα άλλοι βελτιώνοντας κατ' επέκταση την διατροφή σου. Ωστόσο, αυτό το trend κρύβει κάποιες παγίδες αν θες να το ακολουθήσεις.

Ποια παγίδα κρύβει το νέο trend με την ημερήσια καταγραφή των γευμάτων;

Τα περισσότερα από τα φαγητά που παρουσιάζονται στα βίντεο "Τι τρώω μέσα σε μια μέρα" δεν είναι, όπως είναι φυσικό επιβλαβή και μάλιστα πολλά υποστηρίζουν τα οφέλη των θρεπτικών συστατικών των τροφών.

Ωστόσο, παρακολουθώντας συνέχεια τέτοιου τύπου περιεχόμενο μπορεί να προκαλέσει σε κάποιον εμμονή, εμποδίζοντάς τον να επιλέξει τα τρόφιμα που πραγματικά θέλει και χρειάζεται.

«Πολλά από αυτά τα βίντεο προωθούν την κουλτούρα της δίαιτας και τις διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές. Όταν παρακολουθούν αυτά τα βίντεο, οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ανήσυχοι για το τι τρώνε σε μια μέρα, σε σύγκριση με αυτά τα επιμελημένα βίντεο»,

τόνισε η Chelsea Kronengold, Υπεύθυνη Επικοινωνίας για το National Eating Disorders Associated σε συνέντευξή της. Για παράδειγμα, οι θεατές μπορεί να πιστεύουν ότι το να τρώνε μεγαλύτερες μερίδες από αυτές που εμφανίζονται σε αυτά τα βίντεο είναι λάθος και, ως εκ τούτου, κόβουν τις μερίδες που τρώνε χωρίς να υπάρχει λόγος προκαλώντας «κακό» στον οργανισμό τους.

Παρότι, λοιπόν τα βίντεο με «ημερολόγια διατροφής» που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνκής δικτύωσης δημιουργούνται με καλές προθέσεις, προβάλλοντας πολλές φορές ευέλικτους τρόπους διατροφής ή πιο βιώσιμους, δεν θα πρέπει να ακολουθεί κάποιος κατά γράμμα τα όσα βλέπει. Αντ' αυτού θα πρέπει να παίρνει τις πληροφορίες που πιστεύει ότι ταιριάζουν στον δικό του οργανισμό και να τις προσαρμόζει ανάλογα με τις ανάγκες που έχει στην καθημερινότητά του.

Για να γίνει αυτό κατανοητό αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι ο FDA (δηλαδή ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) χρησιμοποιεί ως φυσιολογική την πρόσληψη 2000 θερμίδων την μέρα κάτι που όμως μπορεί να μην αρκεί για κάποιον ή για κάποιον άλλο να είναι πολύ παραπάνω από το κανονικό ππου θα πρέπει να λαμβάνει.

Πώς θα κάνεις σωστή χρήση του trend «Τι τρώω σε μια μέρα»;

Για να κάνεις σωστή χρήση του νέου trend στο οποίο καταγράφεις την διατροφή σου θα πρέπει να έχεις προσδιορίσει τον λόγο που βλέπεις το βίντεο και το πώς σε κάνει να νιώθεις αυτό για τον εαυτό σου. Σκοπός, δηλαδή, δεν είναι να θεωρείς ότι αυτό που βλέπεις είναι το «σωστό» και αυτό που κάνεις είναι το «λάθος» ή να θεωρείς πως ο σωματότυπος που έχεις θα έπρεπε να μοιάζει με τον σωματότυπο αυτού από το βίντεο.

Σκοπός είναι να παίρνεις σωστές διατροφικές ιδέες για το πώς να εμπλουτίσεις για παράδειγμα τη διατροφή σου προσθέτοντας νέες συνταγές σε αυτήν ή προΐόντα που δεν ήξερες ή δεν είχες ξαναδοκιμάσει.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης