Η Ισπανία θα προσφέρει στις γυναίκες τριήμερη άδεια περιόδου - Σε πόσα χρόνια θα το κάνει η Ελλάδα;

Νατάσσα Σχοινά

Επιτέλους αναγνωρίζεται σε χώρα της Ευρώπης ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα της γυναίκας εργαζόμενης.

Τις τελευταίες ώρες, στα πρώτα θέματα συζήτησης βρίσκεται το νομοσχέδιο που πρόκειται να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση της Ισπανίας και προβλέπει για τις εργαζόμενες γυναίκες από 16 ετών και άνω τριήμερη άδεια εμμηνόρροιας μετ’ αποδοχών κάθε μήνα. Το διάστημα αυτό, μάλιστα, μπορεί να επεκταθεί και 5 ημέρες σε περίπτωση που τα συμπτώματα συνεχίζουν και είναι βαριά.

Ο εν λόγω νόμος, ωστόσο, πέρα από το κομμάτι της αδειοδότησης, καθιστά την περίοδο θέμα δημόσιας υγείας και θα φροντίζει στο εξής τη δωρεάν παροχή σερβιετών και ταμπόν στα σχολεία και στα εκπαιδευτικά κέντρα, ώστε κάθε γυναίκα να μπορεί να έχει πρόσβαση στα απαραίτητα αυτά είδη ανεξάρτητα από οικονομικό υπόβαθρο. Αφαιρείται μέχρι και ο φόρος από την τιμή πώλησής τους στα σούπερ μάρκετ.

«Τα δικαιώματα που σχετίζονται με την υγεία της εμμήνου ρύσεως δεν έχουν συζητηθεί ποτέ και τα δεδομένα είναι ανατριχιαστικά. Μία στις τέσσερις γυναίκες δεν μπορεί να επιλέξει τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής που θέλει να αγοράσει για οικονομικούς λόγους. Γι′ αυτό προτείνουμε να διανέμονται δωρεάν σε εκπαιδευτικά και κοινωνικά κέντρα», είπε η υπουργός Ισότητας και κατά της Φυλετικής Βίας της Ισπανίας, Ángela Rodríguez.

Η Ισπανία θα είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που θα εφαρμόσει νόμο περί άδειας εμμηνόρροιας και θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιαπωνίας, της Ινδονησίας, της Νότιας Κορέας και της Ζάμπια, αλλά προσφέροντας τη δυνατότητα για περισσότερες ημέρες σε σχέση με αυτές τις χώρες.

Την ώρα, λοιπόν, που αυτή η απόφαση λαμβάνεται όχι πολύ μακριά από εμάς, σε μία χώρα της Ευρώπης, αναρωτιέσαι πότε θα έρθει ένα τέτοιο νομοσχέδιο και στην Ελλάδα για να αναγνωριστεί επιτέλους μία κατάσταση που ταλαιπωρεί πληθώρα γυναικών κάθε μήνα. Πολύ περισσότερο από ένα κοινό κρυολόγημα που με μερικά δέκατα μπορεί να τις κρατήσει σε εξ αποστάσεως εργασία, χωρίς να χρειάζεται να δικαιολογηθούν για κάτι περισσότερο από την ύπαρξή του.

Για κάποιον λόγο, λοιπόν, η δυσφορία και η όλη κατάσταση στην οποία το 60-90% των γυναικών παγκοσμίως υποβάλλεται λόγω δυσμηνόρροιας κυρίως τις πρώτες ημέρες της περιόδου παραβλέπονται. Σε αρκετές περιπτώσεις, μία γυναίκα έχει κράμπες στις κοιλιά που τη «διπλώνουν», πόνους στη μέση, ναυτίες, ζαλάδες, μέχρι και δέκατα. Ενίοτε και όλα τα αυτά ταυτόχρονα. Μία τέτοια κατάσταση κάνει ένα κρύωμα «παιχνιδάκι». Εδώ λίγο πονοκέφαλο να νιώσει κάποιος, έχει την ανάγκη να ξαπλώσει. Γιατί μία γυναίκα πρέπει να δικαιολογηθεί και να προσπαθήσει να πείσει σε αρκετές περιπτώσεις τον εργοδότη ότι δεν μπορεί να πάει στη δουλειά, την ώρα δεν μπορεί να σταθεί, καταλήγοντας από ένα σημείο και μετά απλώς να πηγαίνει στην όποια κατάστασή της για να αποφύγει τη «δύσκολη κουβέντα» και μία πιθανή επικριτική αντιμετώπιση;

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη και κατά πάσα πιθανότητα -αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές- δε θα είναι ούτε η τελευταία φορά που ένα σημαντικό πρόβλημα για μεγάλη μερίδα ανθρώπων αφήνεται στην άκρη λόγω ημιμάθειας ή ανυπαρξίας ταύτισης ή απουσίας ενσυναίσθησης. Αν προσθέσουμε σε αυτά τα κατάλοιπα του ταμπού που μέχρι και σήμερα υπάρχει για τα θέματα γυναικείας φύσης δακτυλοδεικτώντας στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα με αυτή, συντέθηκε η εικόνα του παζλ.

Μεγάλη είναι, λοιπόν, η απορία πότε θα έρθει μία τέτοια -αναγκαία για πολλές γυναίκες- νομοθεσία στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη, όταν ακόμη κάποιοι νιώθουν άβολα ακούγοντας τη λέξη «περίοδος».

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης