Αν αναρωτιέσαι γιατί έχεις βαριά περίοδο, αυτές είναι οι 4 συχνότερες αιτίες
Οι λόγοι που υποφέρεις στην περίοδό σου.
Ίσως η περίοδος σού κρατούσε λιγότερες μέρες στο παρελθόν ή ίσως δεν ήταν πάντα τόσο έντονη... Όμως πλέον έχει αρχίσει να σε ταλαιπωρεί πολύ και αυτές οι δύσκολες μέρες, έχουν γίνει στην κυριολεξία εφιάλτης! Έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής σου; Την ηλικία; Πάμε να μάθουμε τα πάντα!
Σύμφωνα με τη γυναικολόγο Heather Bartos, όπως όλοι οι άλλοι παράγοντες που συνδυάζονται με το να είσαι γυναίκα, δεν υπάρχει μόνο μία απάντηση στο ερώτημα «γιατί έχω τόσο βαριά περίοδο;».
Πώς ένα ποτήρι νερό πριν τον ύπνο μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα
Οι πιο βαριές περίοδοι είναι γνωστές ως «μηνορραγία» στον ιατρικό κόσμο. Η γυναικολόγος εξηγεί ότι όταν η μηνορραγία βρίσκεται στο χειρότερο άκρο του φάσματος, σημαίνει ότι αλλάζεις ταμπόν ή σερβιέτα σχεδόν κάθε μία ώρα κατά τις πρώτες ημέρες της περιόδου σου.
Παρακάτω θα βρεις μερικούς από τους συχνότερους λόγους που συμβάλλουν στην έντονη ροή:
#1. Γυναικολογικά προβλήματα
Τα ινομυώματα και οι πολύποδες μπορεί να προκαλέσουν βαρύτερες περιόδους, ειδικά αν δεν αντιμετωπίζονται εγκαίρως.
#2. Ορμονικά προβλήματα
Μπορεί επίσης να υπάρχουν ορμονικά θέματα, όπως προβλήματα του θυρεοειδούς, που συμβάλλουν στη βαριά περίοδο. Καθώς μπαίνουμε στην αναπαραγωγική μας ηλικία, αλλά και καθώς πλησιάζουμε στην εμμηνόπαυση, οι βαρύτερες περίοδοι είναι πιο συχνές λόγω ορμονικών διαταραχών.
#3. Περιεμμηνόπαυση
Η περιεμμηνόπαυση είναι μία από τις ορμονικές διαταραχές που προαναφεραμε, σν και πρόκειται για μια φυσική και απαραίτητη εξέλιξη. Η περιεμμηνόπαυση συμβαίνει όταν τελειώνουμε την αναπαραγωγική φάση της νεότητάς μας, συνήθως γύρω στα 40, και δεν έχουμε ωορρηξία τόσο τακτικά, κάτι που είναι σαφής ένδειξη ορμονικών αλλαγών.
#4. Σπιράλ
Το σπιράλ (ενδομήτριο σπείραμα ή IUD) μπορεί επίσης να αποτρέψει την πήξη του αίματος, καθιστώντας το να βγαίνει πιο ρευστό και πιο τακτικά, παρά σε μικρότερες, παχύτερες μάζες.