Γιατί το φθινόπωρο νιώθεις κουρασμένη όλη την ώρα; Μία νέα θεωρία από έναν ειδικό
Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι ο χειμώνας πλησιάζει από το να ξυπνάς το πρωί και να παρατηρείς ότι έξω είναι ακόμα σκοτάδι.
Αυτό το συναίσθημα όταν χτυπάει το πρωινό ξυπνητήρι και βλέπουμε το σκοτάδι έξω κάνει το να σηκωθούμε από το κρεβάτι ένα πολύ δύσκολο project. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι οι άνθρωποι που νιώθουν ιδιαίτερα κουρασμένοι τα πρωινά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.
Ομολογουμένως, όταν έχει ήλιο μπορεί να είναι πολύ πιο ελκυστικό να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι, αλλά οι ειδικοί στο θέμα αποκάλυψαν ότι υπάρχει ένας βασικός λόγος που παλεύουμε τόσο πολύ να αφήσουμε τα σκεπάσματά μας κατά το φθινόπωρο και αυτό διότι η βιολογία μας «δουλεύει εναντίον μας».
«Το φθινόπωρο σκοτεινιάζει από νωρίς το απόγευμα, πράγμα που σημαίνει ότι η μελατονίνη (η ορμόνη του ύπνου) παράγεται νωρίτερα και μας κάνει να νυστάζουμε. Το γεγονός πως αργεί να ξημερώσει σε σχέση με το καλοκαίρι, τα επίπεδα μελατονίνης μας παραμένουν υψηλά, που σημαίνει ότι νιώθουμε υπνηλία όλη την ημέρα» είπε στη Metro η Lisa Artis, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του The Sleep Charity.
Ο λόγος που είσαι πιο ελκυστική στα κουνούπια και το φθινόπωρο, αποκαλύφθηκε στο TikTok
Το να ξυπνάμε με φυσικό φωτισμό μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πιο ξύπνιοι καθώς δίνεται ένα σήμα στο ρολόι του σώματός μας να ξυπνήσει και να «σταματήσει να παράγει μελατονίνη».
Η Artis προτείνει να έχουμε το ξυπνητήρι μας μακριά, χρησιμοποιώντας έναν δυναμικό ήχο ξυπνητηριού, ανάβοντας αμέσως τα φώτα και κάνοντας ένα κρύο ντους. Όπως τονίζει, όλα αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να σηκωθούμε και να μην αισθανόμαστε υπνηλία.
«Ανοίξτε τις κουρτίνες σας ώστε μόλις αρχίσει να ξημερώνει σιγά σιγά θα αισθανθείτε τα οφέλη. Σκεφτείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε θεραπεία με light box εάν πραγματικά δυσκολεύεστε», πρόσθεσε η ειδικός. Άλλοι καλοί τρόποι για να καταπολεμήσουμε τα μελαγχολικά πρωινά του φθινοπώρου είναι να εφαρμόσουμε μια «υγιεινή ύπνου» -φροντίζοντας να διατηρούμε ένα τακτικό μοτίβο.
Οι καλύτεροι τρόποι για να βγάλεις το νερό από το αυτί σου (και γιατί «κολλάει» εκεί)
Η ειδικός προτείνει επίσης να αφιερώσουμε χρόνο για να επαναπροσδιορίσουμε τη ρουτίνα μας πριν τον ύπνο, προτρέποντάς μας να αποφεύγουμε το αλκοόλ. Αν και μπορεί να μας κάνει να νυστάξουμε πιο εύκολα, πολύ σωστά εξηγεί ότι δεν θα μας κάνει να πέσουμε σε βαθύ ποιοτικό ύπνο -με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζονται σωστά μυαλό και σώμα.
Το νόστιμο σνακ που τρώμε συχνά τα βράδια ίσως είναι ο λόγος που χάνουμε (κυριολεκτικά) τον ύπνο μας