Κύμα καύσωνα και το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 42 βαθμούς Κελσίου: Τips για να προστατευτείς φυσικά

Κύμα καύσωνα και το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 42 βαθμούς Κελσίου: Τips για να προστατευτείς φυσικά

Οι θερμότερες ημέρες αναμένονται την Τετάρτη 12/06 και την Πέμπτη 13/06. Οδηγός επιβίωσης για τον καύσωνα. 

O πρώτος μήνας του καλοκαιριού έχει φέρει μαζί του υψηλές θερμοκρασίες και ο καύσωνας έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του.

Όπως όλα δείχνουν αναμένεται να παρουσιαστεί μεγάλο κύμα καύσωνα στη χώρα μας ήδη από αυτή την εβδομάδα με θερμότερες ημέρες την Τετάρτη 12/06 και την Πέμπτη 13/06. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία θα φτάσει ακόμα και τους 42-43 βαθμούς Κελσίου, ενώ σημαντική υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται από το Σάββατο 15/06.

Πιθανόν να ξέρεις ότι οι υπερβολικές θερμοκρασίες μπορούν εύκολα να γίνουν επικίνδυνες.

Γιατί όμως οι θερμοκρασίες μπορούν να γίνουν επικίνδυνες;

Γιατί όταν έρχεται καύσωνας το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει μια φυσιολογική εσωτερική θερμοκρασία μέσω της εφίδρωσης. Έτσι αν το σώμα εκτεθεί σε πολύ ψηλούς βαθμούς υπάρχει, μεταξύ άλλων σοβαρών επιπτώσεων, ο κίνδυνος της θερμικής εξάντλησης ή της θερμοπληξίας.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία μπορούν να έχουν γρήγορη εξέλιξη ή να εμφανιστούν σταδιακά σε διάστημα ωρών ή ημερών. Η θερμοπληξία είναι σπανιότερη, αλλά πιο επικίνδυνη για την υγεία.

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις:

  • Έντονη εφίδρωση
  • Λιποθυμία
  • Γρήγορος σφυγμός
  • Ζεστό, κόκκινο, ξηρό ή υγρό δέρμα
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Κράμπες στους μύες
  • Κούραση
  • Ζάλη
  • Πονοκέφαλος

Αν λοιπόν ψάχνεις τρόπους να αντιμετωπίσεις τις ζεστές μέρες και να αποφύγεις τους κινδύνους που μπορεί να αποφέρει η πολλή ζέστη σου έχουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να είσαι ασφαλής και προετοιμασμένη.

Πώς να είσαι προετοιμασμένη για υψηλές θερμοκρασίες

Πιες παραπάνω νερό

Τις ημέρες που εκτίθεσαι σε υπερβολικές θερμοκρασίες πιες παραπάνω νερό πριν αισθανθείς ότι διψάς.

Σημαντικό: Εάν ο γιατρός σoυ για κάποιο λόγο σου έχει περιορίσει την πρόσληψη πολλών υγρών, ρώτησε τον πόσο νερό μπορείς να πίνεις μέσα στη μέρα.

Φτιάξε κρύα ροφήματα όπως κρύο τσάι ή χυμούς που θα σε τονώσουν μέσα στη μέρα

Μην ξεχνάς κάθε φορά που φεύγεις από το σπίτι να έχεις πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι νερό.

Κράτα το δέρμα σου ενυδατωμένο

Κράτα το σώμα και το δέρμα σου ενυδατωμένο χρησιμοποιώντας κάποιο spring water spray (θα βρεις πολλά στην αγορά) για πρόσωπο και σώμα, το οποίο μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά ενυδάτωσης της επιδερμίδας κατά 14%.

Μούλιασε μια πετσέτα σε δροσερό νερό (μπορείς να βάλεις και παγάκια) και τύλιξε την γύρω από το κεφάλι για έξτρα δροσιά.

Κάνε ντους ή ποδόλουτρα με δροσερό νερό.

Mε αυτό το body mist από αγγούρι θα είσαι safe στον επόμενο καύσωνα

Διατήρησε το σπίτι πιο δροσερό

Ήρθε η εποχή που το κλιματιστικό θα γίνει φίλος σου. Είναι σημαντικό να διατηρείς τον χώρο σου δροσερό. Μπορείς ακόμα συνδυαστικά να βάλεις σε λειτουργία και τον ανεμιστήρα. Οι ανεμιστήρες μπορούν να βοηθήσουν στην επιπλέον δροσιά όταν η εσωτερική θερμοκρασία είναι κάτω από 39 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης έξτρα δόσεις δροσιάς μπορούν να προσφέρουν οι εξωτερικές τέντες αφού κρύβουν τον ήλιο δίνοντας σκιά γύρω από το σπίτι.

Προγραμμάτισε τις περισσότερες δουλειές σου για όταν πέσει ο ήλιος

Κατά τη διάρκεια υπερβολικής ζέστης, ακύρωσε ή προγραμματίστε εκ νέου τις απαραίτητες εξόδους για μια πιο δροσερή ώρα ή ακόμα και μέρα.

Αν χρειάζεται να βγεις εκτός σπιτιού φόρα όσο μπορείς ελαφριά και φαρδιά ρούχα, πάρε μαζί σου το αγαπημένο σου καπέλο και μην ξεχάσεις να βάζεις πάντα αντηλιακό για την προστασία του δέρματός σου.

Οδηγός για μαμάδες και εγκυμονούσες

Οι εγκυμονούσες γυναίκες χρειάζονται παραπάνω φροντίδα. Βεβαιώσου ότι τα καταφέρνουν και ενθάρρυνέ τους να παραμείνουν δροσεροί και ενυδατωμένοι.

Αν είσαι μανούλα θήλασε παραπάνω το μωράκι σου κατά τη διάρκεια της ζέστης και ενθάρρυνε τα παιδιά να πίνουν τακτικά υγρά.

Περισσότερη προσοχή στα παιδιά και τους ηλικιωμένους

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά χρειάζονται λίγη παραπάνω φροντίδα επειδή είναι λιγότερο ικανά να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές θερμοκρασίας.

Δεν τα αφήνεις ποτέ (ειδικά σε τέτοιες θερμοκρασίες) να περιμένουν στο αυτοκίνητο. Ιδανικά αν δεν υπάρχουν υποχρεώσεις εκτός σπιτιού καλό είναι να μη βγουν.

Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της ζέστης να είναι ντυμένα ελαφριά και με φαρδιά ρούχα.

Σημάδια ότι η κούρασή σου προέρχεται από «θερμική εξάντληση» και τί πρέπει να προσέξεις

Το ίδιο μπορείς να κάνεις και για άτομα άνω των 65 ετών που είναι πιο επιρρεπή σε προβλήματα υγείας χρειάζονται παραπάνω προσοχή και τη βοήθεια.

Πρόσφερε βοήθεια κάνοντας ακόμα τα ψώνια ή άλλες δουλειές, ώστε να αποφύγουν τη ζέστη (εάν φυσικά είναι εφικτό να το κάνεις).

Κάποιες έξτρα γενικές οδηγίες προφύλαξης από το Υπουργείο Υγείας για τον καύσωνα

● Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

● Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.

● Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

● Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.

● Αποφυγή του αλκοόλ. Συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.

● Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Κάτι επίσης σημαντικό

Η υπερβολική ζέστη όπως είδαμε μπορεί να φανεί επικίνδυνη στην υγεία αλλά μπορεί να επηρεάσει και την ψυχολογία σου. Για παράδειγμα, αν είσαι από τους ανθρώπους που προτιμούν τις χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να βιώσεις μια αρνητική αλλαγή διάθεσης όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου και ακολούθως η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει και τη διάθεσή σου.

*Σε κάθε περίπτωση, αν αισθάνεσαι αδυναμία ή οτιδήποτε άλλο, συμβουλεύσου τον προσωπικό γιατρό σου προκειμένου να μάθεις εάν χρειάζονται αλλαγές (λόγω της ζέστης) για παράδειγμα σε περίπτωση που λαμβάνεις κάποια φαρμακευτική αγωγή.

pexels-olly-3755828.jpg