Γιατί το ζεστό μπάνιο πριν από τον ύπνο μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα στον καύσωνα

Γιατί το ζεστό μπάνιο πριν από τον ύπνο μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα στον καύσωνα
Pexels

Μπορεί να μοιάζει αντιφατικό, αλλά υπάρχει λογική εξήγηση πίσω από ένα ζεστό μπάνιο πριν από τον ύπνο προκειμένου να αντιμετωπίσεις τον καύσωνα. 

Πιθανότατα συνηθίζεις να δροσίζεσαι με ένα γρήγορο κρύο ντους ή με παγωμένα ροφήματα για να καταπολεμήσεις τη ζέστη του καλοκαιριού. Την ώρα που οι θερμοκρασίες φτάνουν σε επίπεδα καύσωνα, μπορεί να φαίνεται λίγο περίεργο να σου λένε να κάνεις ζεστό μπάνιο -αλλά οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει λογική πίσω από αυτή την τρέλα.

Σύμφωνα με το Healthline, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη ενός ζεστού μπάνιου 90 περίπου λεπτά πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κοιμηθούν πιο γρήγορα. Και μπορεί να ακούγεται παράλογο να βυθίζεσαι σε ζεστό νερό όταν έξω κάνει ζέστη, αλλά η επιστήμη υποστηρίζει τη θεωρία.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Shahab Haghayegh, υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα βιοϊατρικής μηχανικής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν. Η ομάδα του διεξήγαγε μια συστηματική ανάλυση δεδομένων αξιολογώντας έρευνες που συνδέουν το μπάνιο, τη θερμοκρασία του νερού αλλά και την ποιότητα του ύπνου.

Τώρα εσύ αποφασίζεις για την επόμενη ημέρα με σύμμαχό σου το «χάπι της επόμενης ημέρας»

Στο πλαίσιο αυτό, εξέτασαν 5.322 μελέτες και χρησιμοποίησαν περίπου δώδεκα με ισχυρές μεθοδολογίες για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Τα συμπεράσματά τους υποδεικνύουν ότι το μπάνιο μία έως δύο ώρες -ιδανικά, 90 λεπτά- πριν από τον ύπνο σε νερό θερμοκρασίας 40 έως 43C μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να επιτύχουν την καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Μάλιστα, το μπάνιο τη συγκεκριμένη ώρα και στην εν λόγω θερμοκρασία μπορεί να σε βοηθήσει να αποκοιμηθείς κατά μέσο όρο 10 λεπτά πιο γρήγορα από το συνηθισμένο.

Μια άλλη έκθεση στο περιοδικό Sleep Medical Reviews διαπίστωσε ότι τόσο ο ύπνος όσο και η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος ρυθμίζονται από το κιρκάδιο ρολόι του εγκεφάλου, το οποίο καθοδηγεί τα 24ωρα πρότυπα ύπνου και εγρήγορσης. Η θερμοκρασία του σώματός μας είναι η χαμηλότερη όταν κοιμόμαστε και η πτώση της θερμοκρασίας του σώματος μετά από ένα μπάνιο μας βοηθά να προετοιμαστούμε για ύπνο.

Απώλεια βάρους και άλλα τεράστια οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του καφέ

Με αυτό κατά νου, το να κάνεις ένα δροσερό μπάνιο ή ντους πριν από τον ύπνο μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα και να σου προκαλέσει ανησυχία. Πράγματι, η έρευνα που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ύπνου, διαπίστωσε ότι τα κρύα ντους μπορεί να μην βελτιώνουν τον ύπνο λόγω των διεγερτικών ιδιοτήτων του κρύου νερού που αυξάνουν τα επίπεδα κορτιζόλης και νορεπινεφρίνης στο σώμα.

Όπως είναι γνωστό, η κορτιζόλη εμπλέκεται στην ενίσχυση των επιπέδων εγρήγορσης και, κατά συνέπεια, τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα συνήθως πέφτουν κατά την προετοιμασία για τον ύπνο. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες συνέκριναν την ενεργειακή ώθηση ενός κρύου ντους με τα αποτελέσματα της κατανάλωσης καφεΐνης.

pexels-sunsetoned-6536119.jpg