Φωτιά στην Αττική: Πώς προστατεύουμε την υγεία μας και τα κατοικίδια από τον καπνό και τη στάχτη

Άρτεμις Σκούφου
AP Photo/Petros Giannakouris

Πώς θα προστατεύσουμε την αναπνοή και τα κατοικίδιά μας; Πώς καθαρίζουμε το σπίτι; Όλες οι οδηγίες για να μην έχουμε θέμα με το αναπνευστικό. 

Η φωτιά στην Αττική έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον καπνό και τη στάχτη, για να προστατεύσουν την υγεία τους.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλουν οι πυροσβέστες για να μην καούν περιουσίες και κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, την ώρα που η ζέστη σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο τους.

Για τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, θα μείνει στην ατμόσφαιρα ένα μείγμα καπνού και στάχτης και κυρίως τα άτομα που ανήκουν στις ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά. Με άλλα λόγια, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, αλλά και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα και έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό καλό θα ήταν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Πώς θα προστατευθούμε από τη φωτιά στην Αττική;

Τέτοιες ημέρες είναι καλό όσο γίνεται οι μετακινήσεις να είναι περιορισμένες. Η γενική οδηγία είναι να κρατάμε κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες του σπιτιού και να αποφεύγουμε τη χρήση κλιματιστικού, εκτός αν είναι σε λειτουργία της ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα.

Οι οδηγίες, επίσης, λένε ότι είναι καλό να αποφεύγουμε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, τη χρήση σπρέι, κεριών για φωτισμό και ηλεκτρικής σκούπας.

Αν χρειαστεί να μετακινηθούμε, στους εξωτερικούς χώρους είναι απαραίτητο να φοράμε μάσκα υψηλής προστασίας τύπου Ν95, εφαρμόζοντάς τη όσο καλύτερα γίνεται πάνω από τη μύτη και κάτω από το πιγούνι.

Αν χρειαστεί να μετακινηθούμε με το αυτοκίνητο, πρέπει να ανάβουμε τα φώτα του οχήματος ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν βρισκόμαστε κοντά σε περιοχή με φωτιά και χαμηλή ορατότητα.

Ακόμα και όταν ξεκινήσουμε να καθαρίζουμε τη στάχτη από τα μπαλκόνια και τον χώρο μας, πρέπει να χρησιμοποιούμε μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας και αν υπάρχουν διαθέσιμα προστατευτικά γυαλιά.

Αν κάποιος βρίσκεται κοντά σε πυρκαγιά και αισθανθεί έντονα συμπτώματα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με πνευμονολόγο, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Πρέπει να ζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια αν εμφανίσουμε συμπτώματα όπως επίμονος βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία και ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη.

Ποια δέντρα είναι πιο ανθεκτικά στη φωτιά και μπορούμε να φυτέψουμε ως μέτρο πρόληψης;

Τι κάνουμε με τα κατοικίδια;

Οι ειδικοί συνιστούν ότι όπως πρέπει να περιορίσουμε τις δικές μας μετακινήσεις σε ανοιχτούς χώρους, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους μικρούς μας φίλους. Τις ημέρες που καίει η φωτιά στην Αττική καλό θα ήταν να μην βγάλουμε βόλτα τα κατοικίδιά μας ή να μην τα αφήσουμε έξω στο μπαλκόνι.

Σε τέτοιες δύσκολες ημέρες, δεν ξεχνάμε να ενυδατωνόμαστε, να ακούμε τις οδηγίες των Αρχών, να θέτουμε σε προτεραιότητα τις ζωές μας και να μην υπερεκτιμάμε τον κίνδυνο.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης