Αυτά τα 8 τρόφιμα πρέπει να αποφεύγεις αν δεν κοιμάσαι καλά το βράδυ - Ποιες τροφές είναι κατάλληλες

Αυτά τα τρόφιμα θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι αυτά που μας κρατούν ξύπνιους τη νύχτα.

Ο ξεκούραστος βραδινός ύπνος δεν είναι μικρό επίτευγμα σε αυτήν την εποχή υψηλού στρες, πολυάσχολων προγραμμάτων και άφθονο χρόνο οθόνης.
Στην πραγματικότητα, ως αποτέλεσμα έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη αγορά συμπληρωμάτων και προϊόντων που στοχεύουν να μας βοηθήσουν να κοιμόμαστε καλύτερα.

Τρόφιμα και ροφήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην ελάττωση των συμπτωμάτων άγχους - Ξεκίνα «χθες»

Mεγάλο ρόλο στον καλό ύπνο παίζει και το φαγητό αφού μπορεί να έχει ευεργετική ιδιότητα ή το αντίθετο. Και ενώ εκείνοι που επενδύουν στο να κλείνουν τα μάτια τους οκτώ ώρες μπορεί να επικεντρωθούν στην κατανάλωση τροφών που ενθαρρύνουν τον οργανισμό πριν τον ύπνο. Όμως είναι εξίσου σημαντικό να δώσουμε προσοχή και σε ποιες τροφές πρέπει να αποφύγουεμ για υγιή ύπνο.

Αυτά τα τρόφιμα που επηρεάζουν τον ύπνο θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι αυτά που μας κρατούν ξύπνιους τη νύχτα.

Είμαστε εδώ για να σου πούμε ποιες τροφές θα ήταν καλό να αποφεύγεις

Τσάι με καφεΐνη

Μερικοί μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι η καφεΐνη στο τσάι μας μετά το δείπνο μπορεί να είναι υπεύθυνη που μας κρατά ξύπνιους τη νύχτα. Αν και το τσάι μπορεί να είναι από 50 έως 70 τοις εκατό χαμηλότερο σε καφεΐνη από τον καφέ, η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να έχει ακόμα σημαντικό αντίκτυπο.

«Η καφεΐνη είναι ένας πολύ γνωστός διαταράκτης του ύπνου επειδή μπλοκάρει τους υποδοχείς αδενοσίνης στον εγκέφαλο, αποτρέποντας την εμφάνιση υπνηλίας», λέει η Kristen Carli, MS, RD. Αντ 'αυτού, πιες ένα ζεστό φλιτζάνι από το αγαπημένο σας τσάι χωρίς καφεΐνη ή ακόμα καλύτερα, ένα τσάι που στοχεύει στην υποστήριξη του υγιούς ύπνου, όπως το χαμομήλι.

Σοκολάτα

Αν και η σοκολάτα είναι αυτό που πολλοί από εμάς λαχταράμε αργά το βράδυ, αν την απολαμβάνετε σταθερά πριν τον ύπνο, μπορεί να είναι ο λόγος που δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή η γλυκιά απόλαυση είναι πλούσια τόσο σε καφεΐνη όσο και σε πρόσθετη ζάχαρη.

Η ζάχαρη είναι ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο, καθώς μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε αυξημένη διέγερση και δυσκολία στον ύπνο.

Ανθρακούχα Ποτά

Με τις πληροφορίες που μάθαμε μέχρι στιγμής, είναι απίθανο ότι τα ανθρακούχα ποτά, όπως τα ζαχαρούχα αναψυκτικά με καφεΐνη, δεν είναι ό,τι καλύτερο αν θες έναν καλό ύπνο. Αλλά ακόμη και τα ανθρακούχα ποτά χωρίς προσθήκη ζάχαρης, χωρίς καφεΐνη, καλό είναι να αποφεύγονται πριν τον ύπνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι φυσαλίδες αέρα όπως το ανθρακούχο νερό, μπορεί να οδηγήσουν σε αέρια, φούσκωμα και γενική ενόχληση στο στομάχι.

Τυρί

Είτε πρόκειται για σφολιάτες τυριού, για ένα πιάτο τυριού ή για κάποια τέτοια απόλαυση, όλα τα τυροκομικά προϊόντα θα πρέπει να τα τρως πολύ πριν πλησιάσει ο ύπνος σου. Το τυρί μπορεί να επηρεάσει τον υγιή ύπνο για πολλούς λόγους. Μπορεί να προκαλέσει πεπτική δυσφορία σε ορισμένους, συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος .

Εσπεριδοειδή

Μιλώντας για παλινδρόμηση οξέος, τα εσπεριδοειδή μπορούν επίσης να συμβάλουν σε αυτήν την ερεθιστική κατάσταση που διαταράσσει τα υγιή πρότυπα ύπνου, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε οξύ. Επιπλέον, τα εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι, το λάιμ, το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικά διουρητικά. Τα διουρητικά είναι ουσίες που ενθαρρύνουν το σώμα να ουρήσει, με αποτέλεσμα τις πολλαπλές επισκέψεις στο μπάνιο που ενοχλούν τον ύπνο όλη τη νύχτα. Φρούτα με χαμηλά επίπεδα οξύτητας όπως οι μπανάνες, τα μάνγκο και τα αχλάδια είναι νόστιμα και μπορείς να τα φας.

Αλκοόλ

Ενώ πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε ένα ποτό για να χαλαρώσουν μετά από μια κουραστική μέρα (ή ακόμα και να βοηθήσουν τον εαυτό τους να κοιμηθεί), τα αλκοολούχα ποτά μπορούν πραγματικά να μας κρατήσουν ξύπνιους τη νύχτα. Αυτό είναι καλά τεκμηριωμένο σε μελέτες με κριτές, όπως αυτό το άρθρο του 2022 στο περιοδικό που δημοσιεύτηκε στο Sleep Advances. Ένα νόστιμο βραδινό mocktail θα ήταν η τέλεια εναλλακτική.

Πικάντικα πιάτα

Αν και υπάρχουν αρκετά αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία από τα πικάντικα τρόφιμα, ο ξεκούραστος ύπνος δεν είναι ένα από αυτά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα πικάντικα πιάτα μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία, οδηγώντας δυνητικά σε συμπτώματα καούρας και παλινδρόμησης οξέος που συχνά παρεμποδίζουν έναν καλό ύπνο.

Παγωτό

Το παγωτό είναι ένα κλασικό σνακ πριν τον ύπνο για πολλούς, ωστόσο η υψηλή περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να σας εμποδίζει να ξεκουραστείτε. Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι οι άνδρες που είχαν υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών εμφάνισαν μεγαλύτερα συμπτώματα αϋπνίας σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν.

Συνήθειες για υγιή ύπνο

Ενώ τώρα γνωρίζουμε ότι η αποφυγή τροφών πλούσιων σε καφεΐνη, πρόσθετη ζάχαρη, τα οξέα, κορεσμένα λιπαρά και ζεστό τσίλι μπορεί να προάγει πιο υγιή μοτίβα ύπνου, υπάρχουν άλλα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να αυξήσεις τις πιθανότητες να αποκοιμηθείς γρήγορα και εύκολα.

Ένα βήμα είναι η εστίαση σε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που προάγουν τον ύπνο, όπως το μαγνήσιο, η μελατονίνη, η τρυπτοφάνη και μια σειρά από βιταμίνες. Το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών που σηματοδοτούν τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, καθώς και τη ρύθμιση της μελατονίνης - την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την καθοδήγηση των κύκλων ύπνου.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο περιλαμβάνουν τα αμύγδαλα, το σπανάκι, τα κάσιους, τα φιστίκια, τα μαύρα φασόλια και το αβοκάντο, ενώ η ίδια η μελατονίνη μπορεί να βρεθεί στα κεράσια, τα σταφύλια, τις ντομάτες και τη βρώμη.

Ιδού τα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν «ζωντανά όνειρα» (και δεν είναι μόνα αυτά που νομίζεις)

Εκτός από τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, είναι απαραίτητο να διατηρούνται καλές πρακτικές υγιεινής ύπνου. Αυτό περιλαμβάνει την καθιέρωση ενός τακτικού προγράμματος ύπνου, τη δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος ύπνου και την αποφυγή των οθονών.

Ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσεις την υγεία του ύπνου σου είναι να ακολουθήσεις μια πολύπλευρη προσέγγιση. Αποφεύγοντας τα συστατικά και τα τρόφιμα που διαταράσσουν τον ύπνο, την εστίαση σε αυτά που προάγουν τον ύπνο και τη συμμετοχή σου σε μια σειρά πρακτικών υγιεινής ύπνου, μπορείς να πετύχεις τον ύπνο που πάντα ονειρευόσουν!

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης