Η κατανάλωση αυτών των τροφών θα μπορούσε να σε γεράσει πριν την ώρα σου 

Η κατανάλωση αυτών των τροφών θα μπορούσε να σε γεράσει πριν την ώρα σου 
Pexels

Ειδικός επισημαίνει τις υγιεινές τροφές που μπορούν να επιδιορθώσουν και να ανανεώσουν τα κύτταρα του σώματός σου, γεγονός που επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης. 

Ένας ειδικός σε θέματα υγείας προειδοποίησε για ορισμένες τροφές που μπορεί να μας κάνουν να γερνάμε πιο γρήγορα. Η κατανάλωση μιας ολοκληρωμένης διατροφής είναι σημαντική για τη συνολική ευεξία, καθώς ό,τι βάζουμε στο σώμα μας βοηθά το σύστημά μας να μεταφέρει αίμα, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα.

Σε ένα πρόσφατο επεισόδιο της εκπομπής ZOE Health, ο οικοδεσπότης Jonathan Wolf μίλησε με τον γιατρό και επιστήμονα, Dr William Li, για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να φροντίζουμε κάθε κύτταρο του σώματός μας προκειμένου να επιβραδύνουμε τη διαδικασία της γήρανση. Ο Δρ Li που είναι παγκοσμίου φήμης κορυφαίος ειδικός στα αιμοφόρα αγγεία και την προληπτική υγεία, είναι επίσης συγγραφέας αμέτρητων εργασιών για το θέμα.

Στο πλαίσιο της καλής ζωής ο ειδικός σε θέματα υγείας υποστηρίζει ότι υπάρχουν ορισμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε, καθώς μπορούν να «βλάψουν» τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα το σώμα μας να γερνάει πιο γρήγορα. Και η διατήρηση των αιμοφόρων αγγείων μας σε καλή κατάσταση είναι κομβικής σημασίας καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων επιπλοκών του καρδιαγγειακού συστήματος.

Απώλεια βάρους και άλλα τεράστια οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του καφέ

Οι τροφές που είναι λιπαρές και επεξεργασμένες είναι καλύτερο να αποφεύγονται, λέει ο Dr Li, καθώς και τα κορεσμένα λίπη, το κόκκινο κρέας, το αλκοόλ και η ζάχαρη, και η υπερβολική κατανάλωσή τους θα προκαλέσει προβλήματα. Μάλιστα, λέει πως οι εν λόγω τροφές φράσσουν την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης.

«Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος. Σας καταδιώκει στα κρυφά. Μπορεί να υπάρχει και να μην το γνωρίζετε καν. Δεν το αισθάνεστε μέχρι να γίνει καταστροφικό», προειδοποίησε.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να ασκήσει πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά και τα όργανά μας -όπως ο εγκέφαλος, τα νεφρά και τα μάτια. Η παρατεταμένη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να κλιμακώσει την πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε διάφορα σοβαρά και δυνητικά απειλητικά για τη ζωή προβλήματα υγείας.

Ο Δρ Li λέει ότι με την κατανάλωση υγιεινών τροφών, μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα μας να διατηρήσει, να προστατεύσει, να αναγεννήσει και να ανανεώσει το περιτύλιγμα της επένδυσης στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων μας. Ο ίδιος είπε: «Τα τρόφιμα μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε αυτή τη νεανική ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων. Έτσι, οι τροφές που είναι επιβλαβείς μπορούν πραγματικά να προκαλέσουν απόφραξη. Και έτσι υπάρχει σαφώς αξία για τη μακροζωία, για την ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας γήρανσης για την κατανάλωση πιο υγιεινών τροφών. Και ομοίως, αν καλλιεργείτε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής».

«Ακριβώς όπως το δέρμα μας ανανεώνεται και τα μαλλιά μας για τους περισσότερους ανθρώπους ανανεώνονται μόνα τους, γι' αυτό και χρειαζόμαστε κούρεμα. Και το δέρμα αποβάλλεται, γι' αυτό και οι άνθρωποι έχουν πιτυρίδα. Υπάρχει μια ανανέωση των αιμοφόρων αγγείων. Αν τρώτε τροφές, πολλές τροφές που στην πραγματικότητα έχουν υγιείς βιοδραστικές, φυσικές χημικές ουσίες που μπορούν να διεγείρουν την ανανέωση».

Δίνοντας ένα παράδειγμα, ο γιατρός πρότεινε τις ανθοκυανίνες, οι οποίες υπάρχουν στη μαύρη σοκολάτα και στα βατόμουρα, που μπορούν να βοηθήσουν στην ανανέωση και αντικατάσταση των παλαιών κατεστραμμένων κυττάρων επένδυσης στα αιμοφόρα αγγεία σας.

Εκτός από τα φρούτα, τα λαχανικά, τους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς, ο Dr Li συνιστά να αυξήσουμε την πρόσληψη ωμέγα-3, καθώς πρόκειται για μια «πολύ υγιεινή» μορφή λίπους. «Η διατροφή, παρεμπιπτόντως, είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης» είπε και πρόσθεσε, «Υπάρχουν και άλλα πράγματα, όπως η τακτική σωματική δραστηριότητα. Αυτό είναι χρήσιμο. Κάνει το αίμα σας να ρέει. Αυτό είναι σημαντικό για την αντιστροφή των καρδιακών παθήσεων και τη μείωση του στρες. Όπως και ο ύπνος».

Η νέα τάση απώλειας βάρους με το καστορέλαιο που έγινε viral στο TikTok διχάζει

pexels-casnafu-20642647.jpg