Αύξουσες και φθίνουσες όψεις (Dexter & Sinister)

Αύξουσες και φθίνουσες όψεις (Dexter & Sinister)

Είναι πολλοί αυτοί που δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη λειτουργία των όψεων αυτών

(Τετράβιβλος, βιβλίο 4ο, κεφ. 3, σελ. 378-379 / C.A., βιβλίο 1ο, σελ. 108-109)

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους ένας γρήγορος πλανήτης μπορεί να σχηματίσει συγκλίνουσα όψη με έναν αργό: είτε αντίθετα με τη φορά των ζωδίων είτε σύμφωνα με τη φορά των ζωδίων. Είναι πολλοί αυτοί που δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη λειτουργία των όψεων αυτών. Η όψη που σχηματίζεται αντίθετα με τη φορά των ζωδίων ονομάζεται αύξουσα όψη, ενώ αυτή που σχηματίζεται σύμφωνα με τη φορά των ζωδίων ονομάζεται φθίνουσα όψη. Όταν η όψη είναι αύξουσα, η "πορεία” της ακολουθεί την κατεύθυνση σύνοδος → αντίθεση, και επομένως η τιμή της αυξάνεται. Αντίθετα, η φθίνουσα όψη ακολουθεί την κατεύθυνση αντίθεση → σύνοδος, οπότε η τιμή της μειώνεται.

Οι πρώτες γραπτές αναφορές στις αύξουσες και φθίνουσες όψεις συναντώνται στο έργο Astronomica του Μανίλιου, καθώς και στην Πεντάτευχο του Δωρόθεου και την Τετράβιβλο του Κλαύδιου Πτολεμαίου.

Απαραίτητη προυπόθεση για να ληφθούν υπόψη στην ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη οι αύξουσες και φθίνουσες όψεις: να είναι συγκλίνουσες. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως γνωρίζουμε, η Ωριαία αναφέρεται κυρίως σε μελλοντικά γεγονότα, που θα φανούν από τις συγκλίνουσες όψεις μέσα στο χάρτη.

Οι όψεις αυτές είναι πολύ σημαντικές, γιατί είναι σε θέση να μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη. Η αύξουσα όψη (dexter), που σχηματίζεται αντίθετα με τη φορά των ζωδίων θεωρείται πολύ πιο δυνατή από τη φθίνουσα (sinister), η οποία ακολουθεί τη φορά των ζωδίων και είναι η λιγότερο δυναμική.

Διαβάστε περισσότερα στο Astrology.gr