Nolita: Φινετσάτη ιταλική κουζίνα με κορυφαία πρώτη ύλη και διάσημη υπογραφή στο Ψυχικό

Σαμάνθα Αποστολοπούλου
Nolita: Φινετσάτη ιταλική κουζίνα με κορυφαία πρώτη ύλη και διάσημη υπογραφή στο Ψυχικό

The Food Tour: Η περιήγηση της Σαμάνθας Αποστολοπούλου και της Νέλλης Καλαμαρά στα εστιατόρια της Αθήνας συνεχίζεται. Αυτή τη φορά βρεθήκαμε στο πανέμορφο Nolita στο Νέο Ψυχικό, όπου ο βραβευμένος σεφ Γιάννης Λιόκας φέρνει την Ιταλία στο πιάτο μας.

 

Γράφει η Νέλλη Καλαμαρά

Το Nolita κρατά σταθερά τα σκήπτρα της καρδιάς μας, ήδη από την εποχή που στεγαζόταν δίπλα στην φουτουριστική πισίνα του Semiramis στο Κεφαλάρι, ενώ από το 2018 που μετακόμισε στο hot εστιατορικό σκηνικό του Νέου Ψυχικού το αγαπήσαμε ακόμη περισσότερο και το κάναμε «στέκι». Ο πανέμορφος και ανοιχτόκαρδος χώρος του, με τις μεγάλες τζαμαρίες και το άπλετο φυσικό φως, προσφέρεται ιδανικά για τον all-day, chic-casual χαρακτήρα του, ενώ η αλλαγή στα ηνία της κουζίνας που πραγματοποιήθηκε πριν λίγους μήνες έβαλε τον βραβευμένο Γιάννη Λιόκα ξανά στην εξίσωση στο ρόλο του Executive Chef (να θυμίσουμε πως ήταν ο Γιάννης Λιόκας εκείνος που είχε δημιουργήσει το πρώτο μενού του εστιατορίου χρόνια πριν) απογειώνοντας τη γευστική εμπειρία και φέρνοντας την Ιταλία στο πιάτο μας.

LPR50701.jpg

Το μενού που σχεδίασε ο πολλάκις βραβευμένος σεφ στηρίζεται στην αυθεντική ιταλική κουζίνα, πάντα με τα δικά του γευστικά twists να δίνουν αυτό το κάτι αναπάντεχο στα κλασσικά πιάτα και τις συνταγές, και στην κορυφαία πρώτη ύλη, ενώ ο Head Chef Σπύρος Μαυρονάσος εκτελεί με περισσό ταλέντο τα πιάτα που υπόσχονται να μας συναρπάσουν με τη φρεσκάδα, τα αρώματα και τις γεύσεις τους.

LPR50780.jpg

Κάπου εδώ να προσθέσουμε πως το κομψό εστιατόριο με το πανέμορφο μπαρ και τους τρόπον τινά ενοποιημένους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ανοίγει καθημερινά από τις εννέα το πρωί με ποιοτικό καφέ και απίθανες προτάσεις σε ιταλικό και μεσογειακό πρωινό και brunch, ενώ από τη μία το μεσημέρι και μετά λειτουργεί με το πλούσιο lunch & dinner μενού του έως αργά το βράδυ.

Αδιαμφισβήτητος «βασιλιάς» του Nolita από το πρωί έως το βράδυ είναι ο εντυπωσιακός ξυλόφουρνος που χαρίζει την ελαφρώς καπνιστή του νότα από τα ιταλικά σάντουιτς του πρωινού έως τις κορυφαίες πίτσες του κυρίως μενού. Ο Νίκος Χρηστάκης, ο μετρ του αγαπημένου μας εστιατορίου, είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πάντα εκεί, ώστε να εξασφαλίσει την σταθερά εξαιρετική εμπειρία που απολαμβάνουμε όλοι οι ορκισμένοι λάτρεις του φιλόξενου all day venue του Ψυχικού.

LPR50785.jpg

Το μενού, που όπως είπαμε ήδη ξεκινά να σερβίρεται από τη 1 το μεσημέρι και μετά, περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές επιλογές και σίγουρα καλύπτει όλα τα γούστα, αφού κινείται μεν σε καθαρά ιταλικό τερέν, αλλά δεν λείπουν και οι μεσογειακές πινελιές, ενώ συναντούμε εξίσου δυνατές προτάσεις τόσο σε κρέας όσο και σε ψάρι. Δεν χρειάζεται φυσικά να πούμε πως η πίτσα με φρέσκο ζυμάρι, που ετοιμάζεται καθημερινά στην κουζίνα του εστιατορίου και ωριμάζει σωστά, είναι το απόλυτο must-order, ενώ μία ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών με έμφαση στον ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα συμπληρώνει ιδανικά το γευστικό παζλ.

LPR50724.jpg

Στο δικό μας τραπέζι η αρχή έγινε με μία πίτσα Carbonara, την οποία ονειρευόμασταν ήδη πριν φτάσουμε στο εστιατόριο για τη μεστή και γεμάτη γεύση της αλλά και για το αέρινο ζυμάρι της που αγκάλιαζε την αυθεντική Mozzarella di Bufala, το αληθινό guanciale, την κρέμα παρμεζάνας, τον κρόκο αυγού και το απαραίτητο πεκορίνο Sardo.

LPR50747.jpg

Πιστές στο ιταλικό κλίμα αλλά και στα δημιουργικά twists του σεφ συνεχίσαμε με μία πολύ ιδιαίτερη Burrata που έκλεινε το μάτι στα ποιοτικά ελληνικά υλικά αφού η λευκή κρεμώδης τυρένια μπάλα είχε αρτυθεί με αυγοτάραχο Μεσολλογγίου, pesto φυστίκι και lime, ενώ καθόταν πάνω σε ένα τραγανό «χώμα» από καψαλισμένο ψωμί.

LPR50737.jpg

Αφού καταφέραμε να σταματήσουμε να βγάζουμε φωτογραφίες το απίστευτα insta-worthy Carpaccio “Di Mare” με τα χτένια και τις γαρίδες Κοιλάδος, το δοκιμάσαμε και ενθουσιαστήκαμε με τις όμορφες και ισορροπημένες οξύτητες και εντάσεις από το dressing εσπεριδοειδών και το μείγμα πιπεριών espelette.

LPR50752.jpg

Στα ορεκτικά ξεχωρίσαμε με διαφορά το extra-comfort Macaroni Gratinati με ζουμερά κομμάτια από καπνιστό ζαμπόν, Mozzarella di Bufala και παλαιωμένη παρμεζάνα να έχουν λιώσει ιδανικά στον ξυλόφουρνο και να μας κάνουν να μην μπορούμε να σταματήσουμε να δοκιμάζουμε, μέχρι που τελικά βέβαια το φάγαμε όλο.

LPR50763.jpg

Το Nolita Lasagne με ragout ουράς και μάγουλου από μοσχαράκι γάλακτος, σάλτσα τομάτας και κρέμα παρμεζάνας

Στο κομμάτι των pasta και των risotto τα signature Nolita Lasagne κρύβουν μέσα τους ένα αριστοτεχνικά μαγειρεμένο ragout ουράς και μάγουλου από μοσχαράκι γάλακτος, μία αρωματική χειροποίητη σάλτσα τομάτας και μία φινετσάτη κρέμα παρμεζάνας και μας έβαλαν σε μεγάλα διλήμματα, αφού δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε αν μπαίνουν πιο ψηλά στη λίστα μας από το τέλεια χυλωμένο Risotto alla Milanese με μοσχαράκι γάλακτος “Osso Buco”, saffron και παλαιωμένη παρμεζάνα. Τελικά καταλήξαμε σε ισοπαλία και τα φάγαμε και τα δύο μέχρι την τελευταία μπουκιά.

LPR50778.jpg

Στα κυρίως τώρα και οι λάτρεις των θαλασσινών και οι meat lovers έχουν εξαιρετικές επιλογές. Το λαβράκι “alla livornese” έρχεται τέλεια ψημένο και ζουμερό και συνοδεύεται από έναν αρωματικό πουρέ αγκινάρας, ψητά topinambur, τομάτα San Marzano και μαύρη ελιά σε τραγανή μορφή, αποτελώντας ένα κομψό και συνάμα πολύ εύγευστο πιάτο, το οποίο απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις και δεύτερες σκέψεις.

LPR50793.jpg

Πάντως η κοτολέτα alla Milanese με μοσχαράκι γάλακτος είναι με διαφορά μία από τις καλύτερες της πόλης, με τη λαχταριστή βουτυράτη γεύση της να κερδίζει τις εντυπώσεις και την τέλεια κρούστα της να αποδεικνύει τη δεινότητα της κουζίνας στο χειρισμό του τηγανιού. Οι επιλογές σε συνοδευτικά είναι πολλές και εμείς αποφασίσαμε να πάμε με τον πληθωρικό πουρέ πατάτας με τρούφα και το πιο light σπανάκι σωτέ, εκ των οποίων και τα δύο απέσπασαν τα καλύτερα σχόλια.

LPR50811.jpg

Φυσικά και κανείς δεν φεύγει από το Nolita χωρίς να αφεθεί στα συγκλονιστικά γλυκά. Εμείς εύκολα πάντως αφήσαμε τη δίαιτα από Δευτέρα (ξανά!) και απολαύσαμε το θεσπέσιο και άκρως θεατρικό Vanilla cake με ιταλική μαρέγκα και compote από φρέσκιες φράουλες, το οποίο καψαλίζεται με φλόγιστρο στο τραπέζι, και συστήνεται για δύο και πάνω άτομα λόγω του μεγέθους του.

LPR50823.jpg

Και επειδή φυσικά δεν μπορούσαμε να αφήσουμε εντελώς τη σοκολάτα εκτός εξίσωσης, πήραμε και ένα Calzone με πραλίνα και mascarpone που βγαίνει απευθείας από τον ξυλόφουρνο και χαρίζει στιγμές πληθωρικής σοκολατένιας απόλαυσης χωρίς περιστροφές.

Φεύγοντας ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το Σαββατοκύριακο, ώστε να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε και το brunch menu, καθώς τα ιταλικά σάντουιτς που είδαμε στο μενού πολύ μας κέντρισαν το ενδιαφέρον, ενώ μας φανταστήκαμε να απολαμβάνουμε τον καφέ μας στο ηλιόλουστο σκεπαστό εξωτερικό deck και να λέμε τα νέα της εβδομάδας και πολύ μας άρεσε η ιδέα.

Info: Δημ. Βασιλείου 10, Νέο Ψυχικό, 2106776731

Διαγωνισμός

Super Διαγωνισμός από τη στήλη του #Queengr #TheFoodTour που επιμελούνται oι @majenco και @kounelly

Εξασφαλίσαμε αποκλειστικά για εσάς, τις αναγνώστριες του Queen, την ευκαιρία για 1 τυχερή νικήτρια να ζήσει από κοντά την αυθεντική ιταλική εμπειρία Nolita στο Νέο Ψυχικό, κερδίζοντας ένα γεύμα ή δείπνο αξίας 120 ευρώ για 2 άτομα (εξαιρούνται η Παρασκευή και το Σάββατο το βράδυ, καθώς και η Κυριακή το μεσημέρι).

Για τη συμμετοχή σας, αρκούν αυτά τα βήματα:

📍 Kάντε like στο IG post του Queen.gr

📍 Follow @queengr, @nolita_athens & @majenco

📍 Kάντε mention δύο φίλους

Καλή επιτυχία!

https://www.instagram.com/p/C39siNrirki/

Η νικήτρια θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου στο Instagram μας, καθώς και στο Blog της Majenco.

#Nolita #NolitaRestaurant #Brunch #Lunch #Dinner #Pizza #ItalianFood #PastaLover #PizzaAthens #ItalianDinner #Giveaway #FoodLovers #SuperGiveaway #WeShareFoodLoveAndFeelings #TheFoodTour #Foodies #WeLoveToEat #DineAndWine #QueenFoodTour #Διαγωνισμος #Majenco #Kounelly

Διάβασε τους όρους του διαγωνισμού εδώ