Κορμός VS Πάστα-ποντικάκι: Πού μπορείς να φας τα καλύτερα γλυκά στην Αθήνα με άρωμα 80s;

Γεωργία Βλαχοπούλου
Κορμός VS Πάστα-ποντικάκι: Πού μπορείς να φας τα καλύτερα γλυκά στην Αθήνα με άρωμα 80s;
https://www.instagram.com/giorgos_tsoulis/

Είναι και κάποια γλυκά που πάντα θα μάς θυμίζουν τις επισκέψεις μας στον παππού και τη γιαγιά.

Μπορεί να μην ήμουν καν «ιδέα» τη δεκαετία του '70 και του '80, όμως σίγουρα ξέρω πως το γλυκό που πάντα θα μου θυμίζει τις επισκέψεις στους παππούδες μου είναι η πάστα ποντικάκι αλλά και τα κοκάκια και τα ταρτάκια με τα φρούτα, τα οποία τότε ίσως να μην είχα σε μεγάλη εκτίμηση - καθότι είμαι λάτρης της σοκολάτας - μεγαλώνοντας όμως κατάλαβα την αξία του.

Για να μην αναφερθώ στον κορμό που πολλές από τις θείες μου έφτιαχναν κάθε φορά που πηγαίναμε επίσκεψη με τους γονείς μου με μεγάλη μαεστρία.

Η γεύση είναι μνήμη λένε. Kαλά και τα pancakes, οι lemon pie ή τα πιο περίτεχνα γλυκά, αλλά αν θες οι γευστικοί σου κάλυκες να «ταξιδέψουν» σε μια άλλη εποχή, ίσως πιο ανέμελη, σε αυτά τα 5 ζαχαροπλαστεία θα βρεις τα γλυκά που θα σου θυμίσουν τα παιδικά σου χρόνια.

Μητροπολιτικόν

Ένα από τα πιο ιστορικά ζαχαροπλαστεία είναι το Μητροπολιτικόν που βρίσκεται στο Σύνταγμα από τη δεκαετία του 1930. Πέρα από το ότι έχει διατηρήσει την vintage αισθητική του - με τη σιδερένια επιγραφή και την βιτρίνα με τα κουρτινάκια από δαντέλα που κατευθείαν σε κάνουν να νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε μια «άλλη» Αθήνα - στο εσωτερικό του θα βρεις τα πιο νόστιμα ρετρό γλυκά.

Από αμυγδαλωτά και πάστες ποντικάκια, μέχρι καριόκες και γλασέ μανταρινάκια από κλημεντίνες. Βέβαια, αυτά είναι μόνο μερικά από τα γλυκά που μπορείς να βρεις στο συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο, αφού η ποικιλία είναι μεγάλοι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που προσελκύει όχι μόνο μεγαλύτερους σε ηλικία Αθηναίους αλλά και νεότερους.

https://www.instagram.com/p/CrU-yiSIMqk/

Mπόζας

Ένα ακόμη ζαχαοπλαστείο που είναι συνδεδεμένο με τις πιο όμορφες αναμνήσεις των Αθηναίων είναι ο Μπόζας στην Κυψέλη. Η πάστα αμυγδάλου με τα μπόλικα καβουρδισμένα αμύγδαλα και το γυαλιστερό κερασάκι μαρασκίνο στην κορυφή είναι αυτό που σχεδόν όλοι οι Κυψελιώτες επιλέγουν μπαίνοντας στο ζαχαροπλαστείο.

Βέβαια, δεν λείπουν και τα διάφορα άλλα ρετρό γλυκά, όπως τα παστάκια με το παντεσπάνι που είναι τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο.

https://www.instagram.com/p/CoPHH8toF6T/

Rio

Στο Παλαιό Φάληρο το Rio εδώ και 40 χρόνια έχει τους πιο αφράτους μπαμπάδες που μπορείς να βρεις, με αληθινή σαντιγύ και ελαφρύ σιρόπι που τους κάνει άκρως απολαυστικούς.

Δεν θα βρεις μόνο αυτά στο συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο. Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής επιλέγουν συνήθως και τα πλεξουδάκια από τα πολλά είδη μπατόν σαλέ, αλλά και τα σοκολατένια πυραμιδάκια και τα μοσχομυριστά τσουρέκια.

Athenée

Όλοι μιλούν για τις πάστες - και συγκεκριμένα τη νουγκατίνα - του Athenée στο Ηράκλειο. Είναι από τα ζαχαροπλαστεία που έχουν κρατήσει τον δικό τους vintage χαρακτήρα, ενώ τα εκλεράκια του, οι πάστες ποντικάκι και όλα τα καλούδια που έχουν να σου προσφέρουν οι υπάλληλοί του θα σε ταξιδέψουν στην παιδική σου ηλικία.

2017-05-10.jpeg

Βάρσος

Ένα από τα πιο γνωστά μέρη που μπορείς τέλος να βρεις τα πιο νόστιμα κλασσικά γλυκά είναι ο Βάρσος στην Κηφισιά. Είναι από τα πιο παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, μιας και υπάρχει εκεί από το 1892.

Στον Βάρσο μπορείς να βρεις ότι γλυκό λαχταράει η καρδιά σου, από πάστες και γλυκά ταψιού μέχρι τις τούρτες και τους ξακουστούς κουραμπιέδες τους τα Χριστούγεννα. Ο λόγος που το συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο είναι τόσο γνωστό είναι η ποιότητα των γλυκών χάρη στα αγνά υλικά που χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι.

https://www.instagram.com/p/CNAGgGKlOWI/

Μητροπολιτικόν: Βουλής 39, Σύνταγμα, Τ/210-32.40.654

Μπόζας: Κερκύρας και Παξών Κυψέλη, Τ/210-82.11.107

Rio: Πρωτέως 4 και Μουσών, Π. Φάληρο, T/210-98.31.892

Athenée: Λεωφ. Ηρακλείου 381, Ηράκλειο, Τ/210-28109009

Βάρσος: Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, Τ/210-8012472