36 χρόνια άξιζαν την αναμονή; Είδαμε το Beetlejuice Beetlejuice και ναι... it's showtime!

36 χρόνια άξιζαν την αναμονή; Είδαμε το Beetlejuice Beetlejuice και ναι... it's showtime!
Photo by Scott A Garfitt/Invision/AP

«Πάρε αριθμό» για να δεις το πιο burtonικό sequel. Ο Σκαθαροζούμης που έχουμε αγαπήσει επιστρέφει και το Beetlejuice Beetlejuice δεν μας απογοήτευσε.

Αν ο πρώτος Σκαθαροζούμης του 1988 ήταν η millennial εμμονή σου, τότε η επιστροφή του Beetlejuice του Tim Burton θα σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην εκπληκτική ψυχεδέλεια του σκηνοθέτη.

Το Beetlejuice επέστρεψε και βρεθήκαμε στην επίσημη πρεμιέρα του sequel για να σου πούμε όσα θες να ξέρεις πριν καθίσεις αναπαυτικά στη θέση σου στον κινηματογράφο και δεις την ταινία.

Ως κλασική θαυμάστρια του Tim Burton, η νέα του ταινία δε θα μπορούσε να μου περάσει αδιάφορη. Αν και όλες του οι δημιουργίες, από την πιο πετυχημένη μέχρι την πιο μέτρια, είναι αξιόλογες, μπήκα στην αίθουσα με ιδιαίτερη περιέργεια, αφού έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που σκηνοθέτησε κάτι τόσο δημιουργικό, ζωντανό και αστείο όσο το πρωτότυπο Beetlejuice του 1988.

its-showtime-beetlejuice.gif

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Burton επέστρεψε στην πιο burtonική ταινία που έχει κάνει εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Και ομολογουμένως όταν βλέπεις τον Σκαθαροζούμη να επιστρέφει, είναι τόσο αναζωογονητικό, βλέποντας να επαναφέρει το εφευρετικό παιχνιδιάρικο πνεύμα της πρώιμης καριέρας του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Beetlejuice Beetlejuice είναι ένα sequel που αποδεικνύει την εντατική δουλειά που ο σκηνοθέτης έκανε εδώ και πολύ καιρό και αν περίμενες 36 χρόνια για να το δεις, τότε σίγουρα άξιζε η υπομονή.

Από την Ιταλία με αγάπη: 6 must-watch ταινίες από το Φεστιβάλ Βενετίας που θα σε καθηλώσουν

Ο Michael Keaton επιστρέφει εκεί που του αρμόζει σε μια οικεία και συγχρόνως φρέσκια ιστορία

Ο Tim Burton φέρνει πίσω πολλούς από τους βασικούς χαρακτήρες του Beetlejuice, ξεκινώντας με τον Michael Keaton ως τον ομώνυμο χαρακτήρα, έναν χαοτικό, σαρκαστικό δαίμονα που είναι κολλημένος στο να δραπετεύσει από τη μεταθανάτια ζωή - μόνο 17 λεπτά τον είδαμε στην ταινία του 1988, πάνω - κάτω τόσα θα τον δούμε και στο σίκουελ!

Μέρος αυτής της εμμονής αφορά τη Lydia Deetz (Winona Ryder), η οποία ήταν μια κυκλοθυμική έφηβη στην αρχική ταινία και τώρα είναι μια κυκλοθυμική ενήλικη, με την ίδια goth εμφάνιση και την ίδια ακούσια σύνδεση με τον κόσμο των πνευμάτων. Η χαζοχαρούμενη μητριά της Lydia, η Delia (Catherine O'Hara), επιστρέφει επίσης, και ενώ η Delia εξακολουθεί να είναι μια επιτηδευμένη, εγωκεντρική καλλιτέχνης, αυτή και η Lydia έχουν μια πολύ πιο ζεστή σχέση. Στο πλευρό της Lydia είναι πλέον ο Rory (Justin Theroux), για τον οποίο περνάει αρκετή ώρα μέχρι να καταλάβουμε τις προθέσεις του.

Το καστ της ταινίας πλαισιώνεται υπέροχα με την Jenna Ortega που υποδύεται την Astrid, τη σκυθρωπή έφηβη κόρη της Lydia, η οποία δυσανασχετεί με τη φήμη της μητέρας της και χλευάζει την ιδέα του υπερφυσικού.

Η Ortega είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Burton στην τηλεοπτική σειρά του Netflix «Wednesday», αλλά η Astrid δεν είναι απλώς μια παραλλαγή της Wednesday Addams, η οποία ήταν η ίδια μια επιρροή στην αρχική δημιουργία της Lydia.

Η Astrid είναι πιο προσγειωμένη και παρασύρεται απρόθυμα στον μακάβριο κόσμο της μητέρας της, σε μια περιπέτεια που ποτέ της δε θα φανταζόταν. Ο Keaton είπε χαρακτηριστικά για την Ortega πως μάλλον όλοι περίμεναν να γεννηθεί η Jenna για να γίνει το sequel, μιας και ήταν η μόνη που θα μπορούσε να μπει στην οικογένεια αυτή.

Η ταινία αφήνει ελεύθερο τον Keaton να δημιουργήσει

Το πιο απολαυστικό σημείο της ταινίας, εκεί που το ενδιαφέρον πραγματικά απογειώνεται, είναι στο στιλ του Burton που αποτυπώνεται τέλεια με την γεμάτη ενέργεια χαζοχαρούμενη ερμηνεία του Keaton. Χάρη στον σύγχρονο εξοπλισμό και τα ψηφιακά εφέ, ο σκηνοθέτης αποτυπώνει οπτικά μια έντονη αίσθηση στις σκηνές που αφορούν τη μεταθανάτια ζωή κάνοντάς τες να μοιάζουν με τρενάκι του λούνα παρκ.

Ο Michael Keaton ταιριάζει υπέροχα σε αυτή τη ψυχεδέλεια, υποδυόμενος τον Σκαθαροζούμη ως έναν διεστραμμένο χαρακτήρα που είναι συμπαθητικός ό,τι κι αν κάνει. Το εκπληκτικό σε αυτή την ταινία είναι το γεγονός ότι ο Beetlejuice δεν κατακλύζει ποτέ την ιστορία. Μάλιστα, στην αρχή περνάνε αρκετά λεπτά μέχρι να εμφανιστεί στην οθόνη μας, σε σημείο που μπορούμε να πούμε «επιτέλους» όταν τον βλέπουμε.

Οι νέοι χαρακτήρες της μεταθανάτιας ζωής που υποδύονται ο Willem Dafoe και η Monica Bellucci έχουν λιγότερο αντίκτυπο, αλλά εξακολουθούν να είναι διασκεδαστικοί και ενισχύουν την αίσθηση της περιπέτειας.

Το Beetlejuice Beetlejuice είναι το sequel που αξίζει την αναμονή

Η ταινία καταφέρνει αυτό που θέλει να πετύχει, διατηρώντας τη λογική της αρχικής ταινίας του 1988. Ο Tim Burton βρήκε όλους τους τρόπους για να διατηρήσει τον ενθουσιασμό του κοινού που λάτρεψε την πρώτη ταινία του Σκαθαροζούμη. Ωστόσο, ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει δει την πρώτη ταινία, μπορεί πολύ εύκολα να μπει στο κλίμα και να καταλάβει τη διεστραμμένη ευφυΐα του Tim Burton, την οποία δεν μπορούμε να χορτάσουμε.

Θα μπορούσε να υπάρξει και τρίτο μέρος του Σκαθαροζούμη;

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα, τίποτα δεν είναι απίθανο. Κι αυτό γιατί;

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες ταινίες μεγάλου προϋπολογισμού έχουν μια μεγάλη ακολουθία τίτλων τέλους, που έχουν μια χρησιμότητα. Είτε η σκηνή -η οποία παίζει κατά τη διάρκεια των τίτλων τέλους ή αφού τελειώσουν οι τίτλοι τέλους- κλείνει τις εκκρεμότητες από κάτι προηγούμενο στην ταινία είτε χρησιμεύει ως teaser για μια πιθανή συνέχεια.

Το τελευταίο πλάνο στο Beetlejuice Beetlejuice υποδηλώνει ότι οι περιπέτειες του Σκαθαροζούμη θα μπορούσαν να συνεχιστούν. Ως εκ τούτου οι δημιουργοί της ταινίας μας αφήνουν πολύ συνειδητά να αναρωτιόμαστε αν ο Beetlejuice θα μπορούσε ενδεχομένως να επιστρέψει για άλλη μια ταινία, επειδή ακριβώς δεν υποδηλώνεται με κάποιον τρόπο τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον βασικό χαρακτήρα της ταινίας.

Πήρε χρόνια για να βρεθεί μια αντιστοίχως καλή συνέχεια

Η εισπρακτική επιτυχία του Beetlejuice ενέπνευσε την ανάπτυξη μιας συνέχειας το 1990 με τίτλο Beetlejuice Goes Hawaiian. Ωστόσο, το Batman Returns έγινε προτεραιότητα του Burton εκείνη την εποχή, και οι προοπτικές του sequel πάγωσαν μέχρι το 2011, όταν η Warner Bros. προσέλαβε τον σεναριογράφο του Dark Shadows, Seth Grahame-Smith, για να αναλάβει την παραγωγή μιας νέας εκδοχής του Beetlejuice 2, με τους Keaton, Ryder και Burton να βρίσκονται σε συζητήσεις για να εμπλακούν στο πιθανό sequel.

Όμως, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 δεν είχε προκύψει κάποια εξέλιξη, μέχρι που οι φήμες φούντωσαν με μια δήλωση του Burton ότι ήθελε πολύ να συνεργαστεί ξανά με τον Keaton.

«Νομίζω ότι τώρα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα από ποτέ ... Μου λείπει αυτός ο χαρακτήρας. Υπάρχει κάτι που είναι καταλυτικό και καταπληκτικό σε αυτό. Νομίζω ότι είναι πιο κοντά από ποτέ».

Τα επόμενα χρόνια, οι ελπίδες των θαυμαστών της ταινίας του 1988 φούντωσαν, αν και στα τέλη του 2017 η δημιουργία της ταινίας βρισκόταν σε μια μικρή στασιμότητα με την παραγωγή να προσλαμβάνει έναν νέο σεναριογράφο για να δουλέψει ξανά το σενάριο.

Η ταινία Beetlejuice Beetlejuice - που άνοιξε το 81ο Φεστιβάλ Βενετίας στις 28 Αυγούστου - έχει μέχρι τώρα ως επί το πλείστον θετικές κριτικές και έπειτα από την επίσημη πρεμιέρα που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ελλάδα, βγαίνει σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου, στους κινηματογράφους σε μια ημερομηνία αν μη τι άλλο σημαδιακή, ανήμερα των γενεθλίων του Michael Keaton.

Πού μπορείς να βρεις το Beetlejuice του 1988 πριν δεις το sequel;

Αυτή τη στιγμή, η μόνη πλατφόρμα στην οποία μπορείς να κάνεις δωρεάν streaming το Beetlejuice ως μέρος ενός συνδρομητικού πακέτου είναι το Max, εφόσον είσαι συνδρομητής στην υπηρεσία streaming της Warner Bros.

https://www.instagram.com/reel/C_gSw4NpznZ/

Οι τηλεθεατές που δεν είναι συνδρομητές του Max, αλλά θέλουν να δουν το Beetlejuice, έχουν άλλες διαθέσιμες επιλογές streaming για να δουν την ταινία online στο σπίτι τους.

Το Beetlejuice είναι επί του παρόντος διαθέσιμο σε ψηφιακή μετάδοση μέσω video on demand για μια περίοδο ενοικίασης 48 ωρών έναντι 3,99 δολαρίων σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Prime Video, AppleTV+ και VUDU. Η περίοδος ενοικίασης 48 ωρών δεν αρχίζει μέχρι ο θεατής να ξεκινήσει να παρακολουθεί την ταινία.