James Earl Jones: Η φωνή του Darth Vader σώπασε για πάντα αλλά το X αποθεώνει τον 93χρονο

Πατούλια Κατερίνα
James Earl Jones: Η φωνή του Darth Vader σώπασε για πάντα αλλά το X αποθεώνει τον 93χρονο

O James Earl Jones, η κινηματογραφική φωνή του Darth Vader από το Star Wars και του Μουφάσα από τον Βασιλιά των Λιονταριών, σώπασε για πάντα έχοντας διανύσει μια λαμπρή πορεία στο Hollywood.

Ο James Earl Jones, ο μεγάλος ηθοποιός του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου του οποίου η βαριά φωνή ήταν πίσω από τον μεγάλο κακό του σινεμά και του «Πόλεμου των Άστρων», του Darth Vader, έφυγε από τη ζωή στα 93 του χρόνια στο σπίτι του στην κομητεία Dutchess της Νέας Υόρκης, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του στο Variety.

Ο Jones καθιερώθηκε ως ένας από τους πρωτοπόρους μαύρους ηθοποιούς της γενιάς του, δημιουργώντας μια καριέρα 60 ετών, από το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ το 1958 στο θέατρο Cort - που μετονομάστηκε σε James Earl Jones Theatre το 2022 — στην πιο πρόσφατη παράστασή του στο «Coming 2 America» του 2021.

james2.jpg

Για εκείνη την ταινία, ο Τζόουνς επανέλαβε τον ρόλο του ως Βασιλιάς Τζάφε Τζόφερ από την κωμωδία του Έντι Μέρφι του 1988 «Coming to America» - ελληνιστί ''Ο πρίγκιπας της Ζαμούντα'', ένας από τους πολλούς ρόλους για τους οποίους ο James Earl Jones θα μείνει στην ιστορία.

Η δική του φωνή άλλωστε, ήταν εκείνη του βασιλιά Μουφάσα στο Lion King του 1994 αλλά και στα sequel του 1998 και στο remake του 2019.

https://www.instagram.com/p/C_tomc0y8Ol/

Mεταξύ των περισσότερων από 80 ταινιών του, περιλαμβάνουν to «Dr. Strangelove», τη σάτιρα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ του 1964 για τον Ψυχρό Πόλεμο, το «The Man» του 1972, το «Conan the Barbarian» του 1982, το «Field of Dreams» του 1989, το «The Sandlot» του 1993 και το «Cry, the Beloved Country» του 1995.

Ένας ένας οι ηθοποιοί του Hollywood που συνεργάστηκαν με τον Jones τον αποχαιρετούν στα social media.

Ανάμεσά τους και ο Kevin Costner που έγραψε:

«Αυτή η ανθεία φωνή. Αυτή η ήρεμη δύναμη. Η καλοσύνη που εξέπεμπε. Τόσα πολλά μπορούν να ειπωθούν για την κληρονομιά του, οπότε θα πω πόσο ευγνώμων είμαι που μέρος αυτής περιλαμβάνει το Field of Dreams.

Αν το έχετε δει, ξέρετε ότι αυτή η ταινία δεν θα ήταν ίδια με κανέναν άλλο στο ρόλο του. Μόνο αυτός θα μπορούσε να φέρει αυτό το είδος μαγείας σε μια ταινία για το μπέιζμπολ και ένα χωράφι με καλαμπόκι στην Αϊόβα. Είμαι ευγνώμων που υπήρξα μάρτυρας αυτής της μαγείας», έγραψε ο Costner ενώ η Sarah Jessica Parker ανέφερε:

https://www.instagram.com/p/C_t0XhMtnfK/

«Ένας βασιλιάς που δέσποζε με το ταλέντο, την χάρη, την αυθεντικότητά του, την σοφία και την έμπνευση που προσέφερε. Στις ταινίες, στην παρουσία του επί σκηνής, με την φωνή του, όπου και ό,τι κι αν επέλεγε. Ήταν τιμή μου να σε γνωρίζω και αγαπώ τη δουλειά που έκανες».

Ο Jones προτάθηκε για τέσσερα βραβεία Tony και κέρδισε δύο, το 1969 για τον ρόλο του μπόξερ Τζακ Τζόνσον στο «The Great White Hope» (την οποία επανέλαβε στην ταινία το 1970, λαμβάνοντας τη μοναδική του υποψηφιότητα για Όσκαρ) και το 1987 για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Troy Maxson στο βραβευμένο με Πούλιτζερ δράμα του August Wilson «Fences».

Ο 93χρονος ήταν υποψήφιος για οκτώ βραβεία Emmy, κερδίζοντας δύο φορές το 1991, για τη μίνι σειρά "Heat Wave" και για τη δραματική σειρά "Gabriel's Fire", ενώ ήταν η πρώτη φορά που ένας ηθοποιός κέρδισε δύο Emmy την ίδια χρονιά.

Όσο για τον πιο διάσημο ρόλο του, ο Jones έλαβε 7.000 δολάρια για να δανείσει τη φωνή του στον Darth Vader στο «Star Wars: A New Hope» του 1977. Επέστρεψε ξανά στη φωνή του Vader για το «Episode III — Revenge of the Sith» του 2005 και το «Rogue One: A Star Wars Story» του 2016, ενώ για τη σειρά του 2022 της Disney+ «Obi-Wan Kenobi», ο Jones εξουσιοδότησε τη Lucasfilm να χρησιμοποιήσει αρχειακές ηχογραφήσεις και τεχνολογία AI για την αναδημιουργία της φωνής του Vader.

Όταν ρωτήθηκε το 2014 από τους New York Times για το πώς συνεχίζει την καριέρα του τόσες πολλές δεκαετίες:

«Το μυστικό είναι να μην ξεχνάς ποτέ ότι είσαι ηθοποιός που μαθαίνει. Εξακολουθώ να θεωρώ τον εαυτό μου αρχάριο».

Ο Jones παντρεύτηκε για πρώτη φορά την ηθοποιό-τραγουδίστρια Julienne Marie ενώ η δεύτερη σύζυγός του, η ηθοποιός Σεσίλια Χαρτ πέθανε το 2016 και έμειναν μαζί 34 χρόνια.Ο 93χρονος απέκτησε έναν γιο, τον Flynn Earl Jones.

Αποθέωση για τον James Earl Jones και στο X

Το όνομα του James Earl Jones μπήκε στα πιο δημοφιλή και του ελληνικού X/ πρώην Twitter, με τους χρήστες της πλατφόρμας να αποθεώνουν τον ηθοποιό.

james.jpg

Δεκάδες είναι τα σχόλια για τον βασιλιά Μουφάσα που μας αποχαιρετά αλλά και για τη θρυλική φωνή του Darth Vader που σώπασε για πάντα.

Πηγή κεντρικής φωτό:X