Για την Imany η πίστη είναι η απάντηση στην παράνοια της εποχής - Όσα μας είπε πριν τη συναυλία της

Ανθή Μιμηγιάννη

«Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε είναι να εξελισσόμαστε, να κοιτάμε μπροστά και να προχωράμε. Γιατί επικρατεί μια παράνοια. Πρέπει να έχεις πίστη μέσα σε αυτό το χάος». «Νομίζω ότι πολλά πράγματα έχουμε κάνει λάθος με κορυφαίο το να πιστεύουμε πως τα λεφτά είναι το παν. Ότι τα λεφτά θα σώσουν την ψυχή. Ότι τα λεφτά είναι η απάντηση για τα πάντα». Όσα αποκάλυψε η ντίβα της soul στο Queen.gr λίγο πριν τη συναυλία της στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου. 

Όπως οι μιγαδικοί αριθμοί, που συνδυάζουν το πραγματικό με το φανταστικό, έτσι και η σχέση της Imany με τη μουσική υπερβαίνει τα όρια της λογικής και αγγίζει την ουσία της ύπαρξης. Γι' αυτό και συνεχώς εξελίσσεται. H τέχνη της συνδυάζει την εμπειρία με το όνειρο, την πραγματικότητα με την ουτοπία. Τα τραγούδια της είναι μια γέφυρα που ενώνουν το λογικό με το συναισθηματικό, το ορατό με το αόρατο, το πεπερασμένο με το άπειρο. Σαν μια αφηρημένη εξίσωση που αναζητά την εικαστική της λύση, έτσι και η ψυχή της καλλιτέχνιδας αναζητά την έκφρασή της μέσα από το χρώμα, τη φόρμα και την υφή.

Με το πραγματικό της όνομα να είναι το Nadia Mladjao, η Γαλλίδα ντίβα της soul με καταγωγή από τις Κομόρες, γεννήθηκε στη Μασσαλία και ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο πριν ασχοληθεί με τη μουσική. Με μαθηματική ακρίβεια βρήκε γρήγορα τον δρόμο της.

Η μουσική της χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη, βραχνή φωνή της, τους ατμοσφαιρικούς ήχους και τους στίχους που αγγίζουν θέματα όπως η αγάπη, η απώλεια και η κοινωνική δικαιοσύνη. Γνωστή για τον ακτιβισμό της, η Imany είναι πρέσβειρα του οργανισμού EndoMind, που ασχολείται με την ενδομητρίωση, και υποστηρίζει ενεργά την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως είναι γνωστό, έχει κυκλοφορήσει τρία στούντιο άλμπουμ: The Shape of a Broken Heart (2011), Sous les jupes des filles (2014), Voodoo Cello (2021) - album με διασκευές ενορχηστρωμένες με βιολοντσέλα σε κλασικά κομμάτια όπως το "Believer" των Imagine Dragons και το "Wonderful Life" του Black.

Όπως είχε ανακοινωθεί τους περασμένους μήνες, η Imany επιστρέφει στην Ελλάδα στο πλαίσιο της περιοδείας της με την εντυπωσιακή παράσταση «Voodoo Cello», η οποία και είναι βασισμένη στο πιο πρόσφατο ομώνυμο άλμπουμ της. Πρόκειται για έναν συγκλονιστικό διάλογο ανάμεσα στη μοναδική φωνή της και σε οκτώ τσελίστες. Την πρωτότυπη ενορχήστρωση και την ατμοσφαιρική αισθητική της παράστασης θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε όλοι στη χώρα μας στις 16 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Και επειδή όπως προαναφέραμε κάποια πράγματα είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι θα συμβούν ό,τι κι αν γίνει, η Imany μού παραχώρησε τη συνέντευξη που πάντα ήθελα να της κάνω και από τις απαντήσεις της προκύπτει πως αυτό που σημαίνει το καλλιτεχνικό όνομά της στα Σουαχίλι είναι αυτό που καθορίζει όλη της την ύπαρξη. Η πίστη.

Όσα μας είπε η Imany λίγο πριν τη συναυλία της

Imany, η μουσική σας χαρακτηρίζεται και ως μαθηματική σταθερά που εκφράζει την τέλεια αναλογία και την απόλυτη αρμονία. Ως τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, τι σημαίνει επιτυχία για εσάς; Θα μπορούσαμε να πούμε πως η αυθεντικότητα είναι το κλειδί για να είναι κάποιος επιτυχημένος;

Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει αυτό από τη στιγμή που κάποιοι καλλιτέχνες δεν είναι αυθεντικοί αλλά είναι άκρως επιτυχημένοι. Εξαρτάται βέβαια και από το τί εννοούμε όταν λέμε επιτυχία. Για έμενα, επιτυχία είναι να είμαι περήφανη για τις επιλογές μου και ειλικρινής σε αυτό που κάνω. Αλλιώς αισθάνομαι ότι εξαπατώ λέγοντας ψέματα στον κόσμο. Επιτυχία είναι όταν 14 χρόνια αφότου κυκλοφορεί ένα τραγούδι σου, ο κόσμος ξέρει αυτό το κομμάτι. Επιτυχία είναι όταν ένα τραγούδι σου αλλάζει κάτι στη ζωή τους.

"Don't Be So Shy" είναι ο τίτλος που φέρει ένα πασίγνωστο κομμάτι σας και αναρωτιέμαι αν αυτό είναι μια προτροπή προς εαυτόν. Πότε ήταν η τελευταία φορά που βγήκατε από την comfort zone σας;

Όταν ξεκίνησα το Voodoo Cello project βγήκα εντελώς εκτός comfort zone. Έκανα τα πάντα μόνη μου. Το project έχει ως πρωταγωνιστή το τσέλο και αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο. Αυτό όμως είναι και το ωραίο. Μου αρέσει, λοιπόν, να βγαίνω από τη ζώνη ασφαλείας μου. Το πολύ βόλεμα είναι ένδειξη πως αρχίζεις να πεθαίνεις.

Imany σημαίνει πίστη στα Σουαχίλι. Πιστεύετε πως το καλλιτεχνικό όνομά σας -με όλα όσα αντιπροσωπεύει, σάς κάνει καλύτερο άνθρωπο εντός και εκτός μουσικής;

Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε είναι να εξελισσόμαστε, να κοιτάμε μπροστά και να προχωράμε. Να συνεχίζουμε. Γιατί στον κόσμο επικρατεί μια παράνοια. Πρέπει λοιπόν να έχεις πίστη μέσα σε αυτό το χάος. Να πιστεύεις πως όλα για κάποιο λόγο γίνονται. Γιατί αν δεν πιστέψεις σε κάτι, τα παρατάς. Η πίστη για εμένα είναι η κινητήριος δύναμη για τα πάντα στην καθημερινότητά μου.

Κατά τη γνώμη σας, έχουν γίνει οι άνθρωποι πιο fake τα τελευταία χρόνια;

Δεν θέλω να είμαι αυστηρή διότι δεν μπορώ να ξέρω το τί περνάει ο καθένας. Στη μουσική βιομηχανία τώρα, υπάρχουν καλλιτέχνες χωρίς πολύ ταλέντο που προχωράνε και υπάρχουν πάρα πολλοί ταλαντούχοι που δεν έχουν ευκαιρίες. Δεν αρκεί το ταλέντο για σε δούνε κάποιοι άνθρωποι. Μπορεί να σε κοιτάξουν γιατί είσαι δημοφιλής. Μπορεί κάποιος να κάνει απίστευτα βαρετή μουσική αλλά να έχει εκατομμύρια followers. Μπορεί να ακούσουν τη βαρετή σου μουσική αλλά να έχεις πολύ ενδιαφέρον ως παρουσία. Και από την άλλη μπορεί να είσαι πάρα πολύ καλός και να έχεις μόνο 50 followers και κανείς να μην επενδύει στη μουσική σου. Οπότε δεν πιστεύω ότι είναι πιο fake αλλά σίγουρα οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πλέον περισσότερο για τα λεφτά και για αυτό που θα αποδώσει κέρδος.

Από πολέμους και ασθένειες μέχρι κατάρρευση της οικονομίας και των σχέσεων. Τι έχουμε κάνει τόσο λάθος ως ανθρωπότητα και όλα πάνε τόσο στραβά;

Νομίζω ότι πολλά πράγματα έχουμε κάνει λάθος με κορυφαίο το να πιστεύουμε πως τα λεφτά είναι το παν. Ότι τα λεφτά θα σώσουν την ψυχή. Ότι τα λεφτά είναι η απάντηση για τα πάντα. Ως εκ τούτου γίνονται πόλεμοι. Το πρόβλημα επίσης είναι ότι δεν είμαστε πια συνδεδεμένοι με το πνεύμα, με τη φύση. Νομίζουμε ότι είμαστε ανώτεροι. Νομίζουμε ότι ο ανταγωνισμός είναι φιλοσοφία. Και τα λεφτά είναι ο μόνος Θεός στον οποίο πιστεύουν κάποιοι.

Μπορεί να διαθέτετε μια υπέροχη φωνή αλλά πολλές φορές αυτό δεν είναι αρκετό σε μια εποχή που δεν έχει μάθει να «ακούει». Ανησυχείτε ποτέ μήπως δεν ακουστείτε σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο;

Και βέβαια ανησυχώ. Και στις μέρες μας, και στις προσωπικές μας σχέσεις, πολλές φορές είναι δύσκολο να μας καταλάβουν οι άλλοι. Και στο επαγγελματικό κομμάτι καταλαβαίνω ότι είναι επίσης δύσκολο. Τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, πολλοί είναι εκείνοι που δεν θα σε καταλάβουν ούτε και θα σε αγαπήσουν. Και αυτό είναι ΟΚ. Αλλά το να βρεις ανθρώπους που σε ακούνε και που προσπαθούν να σε ακούσουν πραγματικά αυτό είναι κάτι πολύ σπουδαίο.

Τι σάς φοβίζει περισσότερο στην AI εποχή; Και πού θα βοηθήσει περισσότερο η Τεχνητή Νοημοσύνη;

Δεν φοβάμαι στον βαθμό που κάποιοι φοβούνται. Για παράδειγμα η Τεχνητή Νοημοσύνη θα βοηθήσει πάρα πολύ στην ιατρική. Πάντα χρειάζεται όμως το ανθρώπινο χέρι που θα καθοδηγεί. Σίγουρα όμως πρέπει να χρησιμοποιήσεις την ΑΙ με το σωστό τρόπο. Γιατί πολλές εφευρέσεις έγιναν για το κοινό καλό αλλά στην πορεία είχαν στόχο το κέρδος. Με απλά λόγια, διότι πρόκειται για ένα θέμα με τεράστιες προεκτάσεις, ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί για το καλό της ανθρωπότητας και όχι για να αντικαταστήσει τον άνθρωπο. Γιατί αν ο άνθρωπος βοηθηθεί ώστε να δουλεύει λιγότερο και να έχει περισσότερο χρόνο για τον εαυτό του, τότε γιατί όχι;

Τι ελπίζετε περισσότερο για το μέλλον;

Ελπίζω ότι ο κόσμος θα ηρεμήσει. Θα κατεβάσει ταχύτητα. Ελπίζω σε έναν κόσμο που θα είναι περισσότερο ελεύθερος. Που θα υπάρχει περισσότερη αλληλεγγύη.

Πιστεύετε ότι είναι σημαντικό να έχουμε πρότυπα στη ζωή;

Πρέπει να έχουμε πρότυπα αλλά το πιο σημαντικό είναι να προσέχουμε πιο πρότυπα θα επιλέξουμε. Εγώ έχω αρκετά και διαφορετικά. Εξαρτάται. Μερικές φορές όταν ανεβαίνω στη σκηνή αναζητώ τη δύναμη της Nina Simone. Στη ζωή μου αυτό το κάνω με τη μητέρα μου. Ακόμα και τη γιαγιά μου που έχει φύγει από τη ζωή αναζητώ σε πολλές φάσεις της ζωής μου. Έχω πολλούς μέντορες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες.

Μπορείτε να μας πείτε ένα περιστατικό που σας έκανε να νιώσετε άβολα στη δουλειά σας αλλά σας έδωσε τη δύναμη να αγωνιστείτε περισσότερο, π.χ. για τα δικαιώματά σας;

Δεν προσπαθώ να παλέψω με κανέναν. Όταν νιώθω ότι κάτι δεν είναι όπως πρέπει τότε επιλέγω να απομακρύνω τον εαυτό μου από αυτήν την κατάσταση. Γιατί έχω σπουδαιότερα πράγματα να κάνω από το να χάνω τον χρόνο μου.

Μοντέλο, αθλήτρια, καλλιτέχνης, ακτιβίστρια. Μια γυναικά που θαυμάζουν οι άλλες γυναίκες. Αυτή είστε. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε με τη σειρά σας στο πλαίσιο της επέκτασης της αλυσίδας αλληλεγγύης;

Το μήνυμα πως δεν χρειάζεται να παλεύει με τον τρόπο που κάποιοι πιστεύουν. Η λύση είναι πολύ πιο απλή. Θα έλεγα σε κάθε γυναίκα να είναι ο εαυτός της. Αυτό είναι το πιο ισχυρό όπλο της. Να μην αφήνει κανέναν να καταπατά τα δικαιώματά της και να της υποδεικνύει πώς πρέπει να είναι. Γιατί όταν παλεύει, κρατά τον εαυτό της απασχολημένο από αυτό που πρέπει πραγματικά να κάνει για τον εαυτό της. Γιατί εκείνη την ώρα που νομίζει ότι παλεύει κάποιος επωφελείται από εκείνη.

Πώς θα σας περιέγραφε ένας φίλος σας που δεν φοβάται να δει την αλήθεια σας την οποία και σέβεται απόλυτα;

Πολλές φορές είμαι αφηρημένη. Μπορεί να ξεχάσω πού έχω αφήσει τα κλειδιά μου, τα γυαλιά μου. Αυτό είναι πραγματικά κάτι που είναι πολύ ενοχλητικό. Και το είχα από πάντα. Πως είμαι πολύ ανυπόμονη. Μπορεί να γίνω πολύ bossy. Ξέρω τί θέλω και θα κάνω ό,τι μπορώ προκειμένου να το αποκτήσω. Δεν θα «βγω από το δωμάτιο» αν δεν καταφέρω αυτό που θέλω.

Είστε από τους ανθρώπους που συγχωρούν εύκολα;

Δυστυχώς ναι.

Ναι άλλα δεν αισθανθήκατε ποτέ πως έχετε πάρει εκδίκηση μέσα από τη δουλειά σας;

Και βέβαια. Όχι όμως επειδή προσπάθησα. Αλλά επειδή συνέβη. Η μουσική γιατρεύει. Όταν βιώνεις κάτι που πονάει πολύ, για παράδειγμα με τον σύντροφό σου, το να μπορείς να δημιουργείς μουσική είναι ευλογία. Κάποιες φορές αυτό είναι ψυχοφθόρο για το άλλο άτομο που το παρακολουθεί. Όμως δεν γίνεται σκοπίμως από πλευράς μου.

Ως αθλήτρια στο άλμα εις ύψος, δεν μπορώ να μη ρωτήσω τι είναι αυτό που φοβάστε. Φαντάζομαι όχι τα ύψη.

Στην πραγματικότητα φοβάμαι τα ύψη (γέλια). Φοβάμαι μήπως ξυπνήσω ένα πρωί και δεν είμαι δημιουργική. Πολλές φορές φοβάμαι για τα παιδιά μου. Για το αν είμαι καλή μητέρα.

Ο αθλητισμός έπαιξε ρόλο στο να ξεπερνάτε εμπόδια και να κατακτάτε πιο εύκολα κορυφές;

Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Και κάθε φορά είναι διαφορετικό αυτό το project. Πολλές φορές φτάνεις εκεί που ήθελες όμως μετά θέλεις να φτάσεις ακόμα πιο ψηλά. Κάθε φορά γνωρίζω τον εαυτό μου περισσότερο, κάνω διαλογισμό, προσεύχομαι. Κάνω όλη αυτή την πνευματική διαδικασία ώστε να περάσω στο επόμενο level.

Το να κάνετε συναυλίες και να εμφανίζεστε σε διαφορετικές τοποθεσίες επηρεάζει την απόδοσή σας επί σκηνής;

Σαφέστατα. Και είναι πολλές οι παράμετροι. Μερικές φορές οι συνθήκες στο τεχνικό κομμάτι μπορεί να μην είναι ιδανικές. Επειδή ο ήχος είναι σύνθετος. Η διαμόρφωση του χώρου, η ενέργεια του χώρου και φυσικά το κοινό παίζουν τεράστιο ρόλο.

Η αγάπη της Ελλάδας στο πρόσωπό σας είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη. Πώς αισθάνεστε για την επερχόμενη εμφάνισή σας στις 16 Ιουλίου; Και ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Έλληνες θαυμαστές σας οι οποίοι ανυπομονούν να δουν από κοντά το Voodoo Cello;

Καταρχάς έρχομαι πολύ συχνά στην Ελλάδα. Την αγαπώ. Έπαιξε κομβικό ρόλο στην καριέρα μου. Χρωστάω πάρα πολλά στο ελληνικό κοινό. Ήταν η πρώτη χώρα που έκανε το "You Will Never Know" νούμερο 1 hit. Χάρη σε εσάς έγινε στη συνέχεια και νούμερο 1 στην Ευρώπη. Αγαπώ την κουλτούρα, τους ανθρώπους, το φαγητό, τον καιρό. Αγαπώ επίσης τη νοοτροπία των Ελλήνων. Οι Έλληνες δεν κάνετε τίποτα όπως όλοι οι άλλοι. Το κοινό στην Ελλάδα πάντα σέβεται. Είναι καλοί ακροατές και την ίδια ώρα όταν είναι να δώσουν αγάπη, είναι πολύ γενναιόδωροι.

Ποια είναι η μεγαλύτερη απάντηση που έχετε πάρει μέσω της μουσικής σας;

Μέσω της μουσικής αντιλαμβάνομαι πόσο αγαπητή είμαι από το σύμπαν.

Τι περιλαμβάνει η νέα «έξοδος» από την comfort zone σας;

Δουλεύω το νέο μου άλμπουμ το οποίο θα κυκλοφορήσει τους προσεχείς μήνες. Δεν μπορώ να πω πολλά όμως αυτό που θα ήθελα να επικοινωνήσω είναι πως δουλεύω πάνω σε νέο ήχο. Χρησιμοποιώ διαφορετική τεχνολογία. Οπότε, ναι, πάλι θα βγω έξω από την comfort zone μου.

Imany, είστε ευτυχισμένη;

Βιώνω διάφορα πράγματα αυτό το διάστημα. Η αλήθεια είναι πως το τοπίο είναι λίγο μπερδεμένο. Αλλά τολμώ να πω πως είμαι ευτυχισμένη. Πάντα βρίσκω τρόπο να είμαι ευτυχισμένη ακόμα κι όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες.

Η Imany στην Αθήνα

X LALALA presents

ROCKWAVE NIGHTS …Στην Κορυφή

«Voodoo Cello»

16 Ioυλίου 2024

Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

To μυστικιστικό ταξίδι της ιέρειας της soul

ΙΜΑΝΥ και Voodoo Cello, ένας συγκλονιστικός διάλογος ανάμεσα σε μία μοναδική φωνή και οκτώ τσελίστες, ένα μαγικό ταξίδι από το σκοτάδι στο φως με οδηγό την αρχέγονη θηλυκή ενέργεια.

Για το Voodoo Cello, η Γαλλίδα soul ντίβα διασκευάζει ανεπανάληπτα από Madonna, Ed Sheeran και Elton John μέχρι Bonnie Tyler και Hozier. Το αποτέλεσμα είναι ένας ήχος που ακούγεται αυθόρμητος και ακατέργαστος χωρίς να είναι σκληρός, κρυστάλλινος χωρίς να είναι επιτηδευμένος. Με έναν εντελώς δικό της τρόπο, η ΙΜΑΝΥ βρίσκει τη φλέβα του ήχου που μας αγγίζει και μας εκπλήσσει, μας κάνει να αφεθούμε και να χαμογελάσουμε, να χορέψουμε ή να ονειρευτούμε.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης