Στην εποχή που πολλές φορές αποθεώνεται το «τίποτα» η Σαλίνα Γαβαλά παραμένει πιστή σε αξίες

Ανθή Μιμηγιάννη
Στην εποχή που πολλές φορές αποθεώνεται το «τίποτα» η Σαλίνα Γαβαλά παραμένει πιστή σε αξίες

Η καλλιτέχνης με την υπέροχη φωνή έχει μάθει να μετατρέπει τη θλίψη σε έμπνευση και δημιουργία. Αυτό δηλαδή που λέει και η ποιητική της συλλογή «ηδονές οδύνες» που κινείται γύρω από τον έρωτα και την απώλεια του. «Τις ηδονές θέλω να τις ζω. Τις οδύνες να τις καταγράφω για να τις ξορκίσω». Η μουσική κρουαζιέρα με τον Βαγγέλη Γερμανό που ξεκίνησε από την Πάτρα με μεγάλη επιτυχία και θα ταξιδέψει όλο το καλοκαίρι σε Ελλάδα και Κύπρο και όλα όσα αποκάλυψε στο Queen.gr η ταλαντούχα Σαλίνα που κάποιοι θυμούνται και μέσα από τη συμμετοχή της στη σειρά S1ngles. 

Γεννήθηκε στο Λονδίνο, μεγάλωσε στην Κύπρο και ζει στην Αθήνα. Σε όποιο μέρος του κόσμου όμως κι αν βρίσκεται η Σαλίνα Γαβαλά μεταφράζει την επιτυχία ως ταλέντο, δουλειά, αυτοπεποίθηση και συνέπεια.

Έχοντας σπουδάσει υποκριτική στο Κρατικό θέατρο βορείου Ελλάδος με υποτροφία του Θ.Ο.Κ, θεατρολογία στο εθνικό και καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και υποκριτική κινηματογράφου στο NYFA στο Los Angeles, σε κάποιους είναι γνωστή από την τηλεόραση και τις συμμετοχές της στις σειρές: Να με προσέχεις, Η Φωνή, Αμαρτίες γονέων, Ξέχασέ με, Έλα να αγαπηθούμε, Οδός Παραδείσου 7, S1ngles 2, Χωρίς όρια, Αύριο θα 'ναι αργά.

Ηθοποιός, θεατρολόγος και τραγουδοποιός, οι περισσότεροι τη γνωρίζουν για τη φωνή της και τα υπέροχα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει. Όλοι όσοι τη γνωρίζουν προσωπικά, όμως, συμφωνούν στο ότι η ταλαντούχα Σαλίνα είναι γενναία, μπορεί να γίνει πολύ αυστηρή, πως είναι τελειομανής, αφοπλιστικά ειλικρινής, πως απεχθάνεται την αδικία και πως η αγένεια είναι ικανή να την φτάσει εκτός ορίων. Όσο για το αν είναι εκδικητική;

«Όχι πια, αφήνω το κάρμα να κάνει τη δουλειά του» λέει η καλλιτέχνης που έχει ως αγαπημένο σημείο της πόλης την Πλάκα που θυμίζει παλιά Αθήνα.

Προσθέτοντας πρόσφατα το τραγούδι «Έλα» στις μουσικές της αποσκευές, η λέξη μπορώ είναι η αγαπημένη της και ο έρωτας για εκείνη είναι συνώνυμος με την άλλη αγαπημένη της λέξη που είναι το θέλω. Και ναι: Η Σαλίνα και θέλει και μπορεί να ξεχωρίσει σε μια εποχή που πολλές φορές αποθεώνεται το «τίποτα». Γιατί πολύ απλά εκείνη παραμένει πιστή στις αξίες της και συν τοις άλλοις έχει πολλά περισσότερα πράγματα -εκτός φυσικά από ταλέντο- στις μουσικές αποσκευές της.

Q & A με τη Σαλίνα Γαβαλά

Salina-Gabala-(screenshot-5).jpg

Σαλίνα, τι σημαίνει να είστε γενναία σε ό,τι αφορά την καλλιτεχνική σας πορεία;

Να προχωρώ σε αχαρτογράφητα μονοπάτια χωρίς μιμήσεις, χωρίς εκπτώσεις και με γνώμονα την αισθητική και την τέχνη και όχι την δόξα και το χρήμα

Είστε ηθοποιός, θεατρολόγος και τραγουδοποιός και δείχνετε να μην επαναπαύεστε στις αναζητήσεις που αφορούν όλες αυτές τις κατηγορίες καθώς και την κάθε μία ξεχωριστά. Σε ποια ηλικία συνειδητοποιήσατε για πρώτη φορά ότι μπορείτε να αφηγηθείτε ιστορίες μέσω της τέχνης;

Από τότε που με θυμάμαι ήθελα να γίνω ηθοποιός, έγραφα θεατρικά έργα και ανέβαζα παραστάσεις στην γειτονιά. Μωρό ακόμα, έγραφα ποιηματάκια και τραγουδάκια για τη μαμά μου. Οπότε ήταν σαν να γεννήθηκα καλλιτέχνης! Τώρα πια δημιουργώ τις δικές μου παραστάσεις όπου γράφω τα δικά μου κείμενα, παίζω και τραγουδώ! Και είναι σαν να ξαναβρίσκω εκείνο το μικρό παιδί με τα μεγάλα όνειρα.

Τι σας έκανε να στραφείτε περισσότερο στη μουσική στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε;

Η μουσική, αυτή που αγαπώ εγώ, είναι βάλσαμο και χάδι στην ψυχή. Και φωτίζει τις σκοτεινές εποχές που ζούμε. Είναι λοιπόν καταφύγιο και στήριγμα!

Βάσει της έως τώρα πορείας σας, αναρωτιέμαι πως ορίζετε την επιτυχία και πότε ένας καλλιτέχνης θεωρείται επιτυχημένος στην εποχή μας.

Επιτυχία είναι να πραγματοποιείς τα θέλω σου χωρίς συμβιβασμούς κι αυτά να βρίσκουν ευήκωα ώτα. Σε μια εποχή όμως που ο περισσότερος κόσμος: τυφλὸς τά τ᾽ ὦτα τόν τε νοῦν τά τ᾽ ὄμματ᾽ εἶ, η επιτυχία ορίζεται στη νέα πραγματικότητα με likes και views στο τικ τοκ. Έχει χαθεί η ουσία, η ψυχή και αυτό δυστυχώς φαίνεται στο ότι τα περισσότερα «πετυχημένα» τραγούδια δεν έχουν διάρκεια και πολλοί επιτυχημένοι καλλιτέχνες δεν έχουν ούτε διαχρονικό υλικό ούτε κοινό!

unnamed.jpg

Η Σαλίνα Γαβαλά ερμηνεύει Παναγιώτη Μάργαρη σε στίχους του Κώστα Μπαλαχούτη

Πιστεύετε ότι η αντίληψή μας για το τί είναι καλή μουσική έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια με (και) με την άνοδο της τραπ; Παλαιότερα τουλάχιστον μπορεί να υπήρχε το hip hop και το low bap αλλά υπήρχε πολιτική δήλωση στον στίχο.

Για μένα εν αρχή ειν’ ο λόγος. Οι στίχοι είναι το μήνυμα και το συναίσθημα που θέλουμε να επικοινωνήσουμε στο κοινό με όχημα την μουσική. Τα τραγούδια και η τέχνη παλιά είχαν βάρος και δύναμη να ξυπνήσουν θετικά συναισθήματα, να παρηγορήσουν, να ξεσηκώσουν, να τονώσουν το ηθικό. Τώρα έχει ευτελιστεί ο στίχος. Σε μια εποχή όπου οι γυναικοκτονίες έχουν γίνει μάστιγα, η τραπ συνεχίζει να εξευτελίζει τις γυναίκες, να μιλάει για ναρκωτικά και βία και να μεγαλώνει τις επόμενες γενιές. Δεν έχει αλλάξει η αντίληψη μας για την καλή μουσική. Έχει χαθεί εντελώς το μέτρο και η λογική.

Έχοντας διαγράψει μία πολύ αξιόλογη πορεία, σε ποια κατηγορία κατατάσσετε εαυτόν; Μέσα από τη μουσική σας έχετε αντιληφθεί ότι -όντως- η μουσική μάς φέρνει πιο κοντά;

Στην κατηγορία καλλιτέχνης κατατάσσω τον εαυτό μου! Μέσα από την τέχνη γενικότερα συνειδητοποιώ πως ερχόμαστε πιο κοντά και καταλαβαίνω πως όσα μας χωρίζουν είναι λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν.

Μετράτε πολλές συνεργασίες με σημαντικούς τραγουδιστές και δημιουργούς. Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που πήρατε από αυτούς τους ανθρώπους «σχολείο»;

Παρόλο που κάθε συνεργασία με πήγε ένα βήμα πιο μπροστά το μεγαλύτερο μάθημα είναι να πατάω στα πόδια μου!

Θα θέλαμε επίσης να μάθουμε ποιοι είναι εκείνοι οι καλλιτέχνες που σάς καθόρισαν μουσικά και ποιες οι μουσικές προσλαμβάνουσές σας.

Γαλλικά τραγούδια που μιλάνε στην ψυχή μου όπως της Edith Piaf, του Adamo και του Aznavour, η Τάνια Τσανακλίδου για την θεατρικότητά της, ο Sivert Høyem για την ανατριχιαστική χροιά του. Ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης για τα ερωτικά αλλά και τα επαναστατικά τραγούδια τους.

Παράλληλα, ξεχωρίζετε για τις δικές σας μουσικοθεατρικέςπαραστάσεις αυτοβελτίωσης αλλά και τραγούδια που όπως αναφέρει το βιογραφικό σας νιώθετε σχεδόν δικά σας όπως τη «Φαίδρα» -που ξεχώρισε μέσα από τις ερμηνείες της στην «Όμορφη πόλη» που ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης αλλά και στο Ηρώδειο. Ποια είναι η μεγαλύτερη δήλωση που κάνετε μέσα από κάθε σας δουλειά και σε ποιο κοινό απευθύνεστε;

Μέσα από τις παραστάσεις και τα τραγούδια μου προσπαθώ να βρω τρόπους να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή μας! Μέσα από τραγούδια που έχω αγαπήσει και νιώθω σχεδόν δικά μου, μεταφέρω ένα θετικό συναίσθημα και τα αντιμετωπίζω όπως ένας ηθοποιός αντιμετωπίζει ένα μονόλογο με την ίδια διαδικασία. Βιώνοντας πρώτα εγώ το συναίσθημα, χωρίς υπερβολές και θεατρινισμούς αλλά με όλη μου την αλήθεια. Απευθύνομαι στο κοινό που ζητά ψυχαγωγία και τροφή για σκέψη και όχι απλά διασκέδαση.

Ποια είναι η πιο πρόσφατη επαναστατική πράξη που κάνατε για τη μουσική;

Η τέχνη και η μουσική είναι από μόνη της επανάσταση αυτή την εποχή και το να παραμένω σταθερή στην αισθητική και να υπηρετώ την τέχνη μου είναι η δική μου επαναστατική πράξη.

Σε χαρά ή σε λύπη αντλείτε μεγαλύτερη έμπνευση προκειμένου να δημιουργήσετε

Μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης είναι για μένα η θλίψη. Η πιο επίμονη ερωμένη. Τότε μόνο αποφασίζω να γράψω στίχους, ποιήματα. Η ποιητική μου συλλογή άλλωστε λέγεται «ηδονές οδύνες» και κινείται γύρω από τον έρωτα και την απώλεια του! Τις ηδονές θέλω να τις ζω. Τις οδύνες να τις καταγράφω για να τις ξορκίσω.

Τι είναι αυτό στο οποίο δεν κάνετε εκπτώσεις και δεν θα κάνετε ποτέ;

Στην αισθητική μου.

Πότε ήταν η στιγμή που φάγατε τη λεγόμενη «σφαλιάρα» στη ζωή σας και είδατε τα πράγματα εντελώς διαφορετικά;

Μετά από μια πρώτη κρίση ηλικίας, που ήταν σαν μια σφαλιάρα του χρόνου κι αφού «συνάντησα» και συμφιλιώθηκα με τον παιδικό εαυτό μου τότε άρχισα να τα βλέπω όλα αλλιώς.

Τι σας ενοχλεί περισσότερο στην εποχή μας; Εντός και εκτός μουσικής;

Η αποθέωση του τίποτα. Η έλλειψη παιδείας, σκέψης και αισθητικής.

Σας ενοχλεί όταν βλέπετε να πετυχαίνουν άνθρωποι που δεν είναι ικανοί. Που πετυχαίνουν μόνο και μόνο επειδή εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα ή που διαχειρίζονται οι ίδιοι την εικόνα τους ως brand name στα social.

Παλιά μου προκαλούσε απογοήτευση. Τώρα πια το αντιμετωπίζω σαν να είναι ένα παράλληλο σύμπαν που καθόλου δεν με αφορά! Είναι έτσι κι αλλιώς ένας άλλος κόσμος.

Έχοντας στις αποσκευές σας τα δύο προσωπικά σας album με τραγούδια που αγαπήθηκαν όπως «Το επόμενο μου δάκρυ» «Μόνο οι γενναίοι», «ο άνθρωπος» κ.α. το πιο πρόσφατο «έλα» ξεχωρίζει και για τους στίχους του που εκτός από παρακίνηση κρύβουν και μια υπόσχεση. Εγώ προσωπικά αναρωτιέμαι τί ρόλο παίζουν οι προστακτικές στη ζωή σας. Θα ήθελα επίσης την άποψή σας σχετικά με το αν πιστεύετε πως φοβόμαστε να είμαστε ευτυχισμένοι με αποτέλεσμα να σαμποτάρουμε συνεχώς οτιδήποτε καλό μάς συμβαίνει.

Θέλω στη ζωή μου προστακτικές μόνο σε θετικά ρήματα Όχι σε όσα διατάζουν, αλλά σε όσα προτρέπουν. Το «έλα» που είναι και ο τίτλος του νέου μου τραγουδιού (σε στίχους Κώστα Μπαλαχούτη και μουσική Παναγιώτη Μάργαρη) δεν είναι προστακτική αλλά ευχή και επιθυμία. Όσον αφορά τώρα στην ευτυχία, αυτό είναι επιλογή. Και αν είμαστε υγιείς και ζούμε ειρηνικά, τότε θα έλεγα πως είναι και υποχρέωση μας!

Κάποιοι υποστηρίζουν πως με τα χρόνια γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κάνει κανείς ένα άλμπουμ. Ισχύει;

Δεν ξέρω αν είναι πιο δύσκολο αλλά τόσο που έχει απαξιωθεί δεν βρίσκω το νόημα πια.

Ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα σχέδιά σας όσον αφορά τις εμφανίσεις σας; Πότε είναι το επόμενο ραντεβού με το κοινό και ποιο το μεγαλύτερο στοίχημα που θέλετε να κερδίσετε;

Η μουσική μας κρουαζιέρα, η ακουστική και ατμοσφαιρική μουσική παράσταση που ετοιμάσαμε με τον Βαγγέλη Γερμανό ξεκίνησε από την Πάτρα με μεγάλη επιτυχία και θα ταξιδέψει όλο το καλοκαίρι σε Ελλάδα και Κύπρο. Μαζί μας είναι και ο καταξιωμένος κιθαρίστας Μιχάλης Σουρβίνος.

Το στοίχημα είναι κάθε φορά να μιλάμε στην καρδιά του κόσμου και να τους ταξιδεύουμε στα συναισθήματα!

Μοιραστείτε τον αγαπημένο σας στίχο που αποτελεί και την πιο ισχυρή δήλωση βάσει όλων αυτών που συμβαίνουν.

Μόνο οι γενναίοι αγαπούν.

Στείλτε ένα empowering μήνυμα σε όλες τις γυναίκες.

Το μήνυμα είναι πανανθρώπινο και είναι η αγάπη. Για τον εαυτό μας και για τους γύρω μας. Μόνο με την αγάπη κάνεις τον κόσμο καλύτερο! “Strong people empower one another.”

Ρώτησαν κάποτε τη Σαλίνα τι θεωρεί ευτυχία. Αλήθεια, πώς την ορίζει;

Ευτυχία είναι να έχεις όσα θέλεις και να θέλεις όσα έχεις!

Η μουσική κρουαζιέρα με τον Βαγγέλη Γερμανό

Ο Βαγγέλης Γερμανός με την μακρόχρονη πορεία του και τραγούδια σαν καλοκαιρινό αεράκι, συναντά το πάθος και τη θεατρικότητα της Σαλίνας Γαβαλά και μας προσκαλούν στη μουσική κρουαζιέρα τους σε Ελλάδα και Κύπρο.

Συναυλίες με μια βαλίτσα τραγούδια για δυο κιθάρες και δυο φωνές

Ένα ταξίδι στο χρόνο με αναφορές σε ετερόκλητα μουσικά είδη που ενώνουν Ανατολή και Δύση, ροκ και παράδοση, χαρά και συγκίνηση.

Ο Βαγγέλης Γερμανός, ο τροβαδούρος της εφηβείας μας, ακολουθώντας μια διαδρομή από τα θρυλικά «Μπαράκια» ως τα «Μπλουζάκια» μας πάει «Κρουαζιέρα» σε μια θάλασσα από υπέροχα τραγούδια του, όπως τα «Σε θέλω», «Κηπουρός», «Απόκληρος», «Μπανιέρα», «Η σημαδούρα», «Δραπέτης», «Γόησσα», «Σκλάβος σου για πάντα» και πολλά άλλα!

Η Σαλίνα Γαβαλά, μια από τις πιο δυνατές παρουσίες στο χώρο του έντεχνου τραγουδιού, έχει στις αποσκευές της δύο προσωπικά album με τραγούδια που αγαπήθηκαν όπως «Το επόμενο μου δάκρυ» «Μόνο οι γενναίοι» , «ο άνθρωπος» και το πιο πρόσφατο «ΕΛΑ», πολλές συνεργασίες με σημαντικούς τραγουδιστές και δημιουργούς, τις δικές της μουσικοθεατρικές παραστάσεις αυτοβελτίωσης αλλά και τραγούδια που νιώθει σχεδόν δικά της όπως τη «Φαίδρα» που ξεχώρισε μέσα από τις ερμηνείες της στην «Όμορφη πόλη» που ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης αλλά και στο Ηρώδειο.

https://www.instagram.com/p/C7HRozUsFxd/

Η Σαλίνα Γαβαλά ερμηνεύει Παναγιώτη Μάργαρη σε στίχους του Κώστα Μπαλαχούτη

Η Σαλίνα Γαβαλά ερμηνεύει το τραγούδι «Έλα» σε μουσική του συνθέτη και κλασικού κιθαρίστα Παναγιώτη Μάργαρη και σε στίχους του Κώστα Μπαλαχούτη, ο οποίος μας έχει χαρίσει πολλές επιτυχίες (Κόκκινο ποτάμι, Φίλα με, Αρχιπέλαγος). Ένα βαθιά, ερωτικό τραγούδι, που φανερώνει την πολύτιμη αξία του «έλα». Μία τόσο μικρή λέξη μα με τόσο μεγάλη σημασία και δύναμη!

Πέρα από την εξαιρετική ερμηνεία της Σαλίνας ακούστε με ιδιαίτερη προσοχή και την ευαίσθητη αλλά ταυτόχρονα και δυναμική ενορχήστρωση του Σταύρου Καβαλιεράτου, στην οποία πρωταγωνιστεί η επιβλητική κιθάρα του Παναγιώτη Μάργαρη καθώς και τα νυκτά έγχορδα.

Εκτός του Παναγιώτη Μάργαρη στην κιθάρα έπαιξαν οι μουσικοί Σταύρος Καβαλιεράτος στο κοντραμπάσο και Νίκος Κατσίκης στο μαντολίνο, στην μαντόλα και στον τζουρά. Η ηχογράφηση, η μίξη και το mastering του «Έλα» έγιναν από τον Βαγγέλη Σαπουνά στο Subway Recording Studio. Τη σκηνοθεσία του video clip υπογράφει ο Tony Kris. Το τραγούδι «Έλα» κυκλοφορεί από το ΟΓΔΟΟ Music Group.

Salina-Gabala-(screenshot-4).jpg

Στίχοι

Έλα, είναι η πιο ωραία λέξη

Έλα, θέλω τόσο να σε δω

Μείνε στο ονείρου μου τη σκέψη

Μείνε πριν για πάντα τρελαθώ

Δεν το χαρίζω πουθενά, μονάχα για σένα

Το έλα γίνεται φωτιά που καίει εμένα

Πιο πάνω κι απ’ το σ’ αγαπώ κι απ’ το πεπρωμένο

Σαν τάμα σ’ άγνωστο Θεό να ‘ρθεις περιμένω

Έλα, δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι

Έλα, τα σημάδια σου μετρώ

Έλα στο δικό μας σταυροδρόμι

Τράβηξα μπροστά για να σε βρω