Το ταλέντο δεν λέει ποτέ ψέματα ούτε και η Μαρία Κουτσουρλή που μας είπε (ξανά) μόνο αλήθειες της

Ανθή Μιμηγιάννη
Το ταλέντο δεν λέει ποτέ ψέματα ούτε και η Μαρία Κουτσουρλή που μας είπε (ξανά) μόνο αλήθειες της

Συναντήσαμε την ταλαντούχα τραγουδίστρια έναν χρόνο μετά την πρώτη μας συνέντευξη και μας αποκάλυψε πως οι μήνες που μεσολάβησαν ήταν καθοριστικοί για εκείνη. Τα τραγούδια που θα ακούς στο repeat και η απόφαση που πήρε κάποτε και ίσως σε εμπνεύσει: «Αν μπορούσα να χαρακτηρίσω επαναστατική πράξη ότι παραιτήθηκα από την πρωινή μου δουλειά, η οποία δε με γέμιζε καθόλου, για να ασχοληθώ περισσότερο με το τραγούδι και τη μουσική, τότε ναι, δέχομαι πως είμαι επαναστάτρια». 

Η ανησυχία για το άγνωστο δημιουργεί ανασφάλεια στη Μαρία Κουτσουρλή της οποίας η έλλειψη αποφασιστικότητας μπορεί να μην αποτελεί βασικό προσόν, όταν όμως πάρει την απόφασή της για κάτι αυτή η απόφαση θα συνοδεύεται από πλήρη συνειδητοποίηση. Από την προηγούμενη φορά που τη συναντήσαμε, η ταλαντούχα ερμηνεύτρια εξελίχθηκε μέσω και της οδού της αφαίρεσης. Γιατί αν δεν αφαιρέσεις από τη ζωή σου ό, τι σε κρατάει πίσω -από κάποιους ανθρώπους μέχρι περιττά αντικείμενα- πως θα χάσεις το εσωτερικό σου βάρος το οποίο και είναι το μόνο που θα πρέπει να απαγορεύεις στον εαυτό σου να έχει;

Ποια είναι η ταλαντούχα ερμηνεύτρια Μαρία Κουτσουρλή & γιατί όλοι δίνουν ραντεβού στο Caja de Músic;

Με μια φωνή που αντηχεί τις πιο βαθιές ανησυχίες της ψυχής, η Μαρία μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης και αποδοχής. Μια γυναίκα που δεν φοβάται να κοιτάξει κατάματα την αλήθεια, φαίνεται να είναι πια αποφασισμένη να αφήσει πίσω της ό,τι την κρατούσε δέσμια, και η συνέντευξή μας ήταν μία πολύ καλή ιδέα για να συντονιστούμε κι εμείς παράλληλα στο δικό μας ταξίδι αναγέννησης και απελευθέρωσης. Εξάλλου, συμβουλές όπως αυτή που κάποτε δέχθηκε «Οι χαρές της ζωής μας είναι τα δώρα και ο φάρος μας για τα δύσκολα που έρχονται» θέλει και η ίδια να μεταφέρει κάθε φορά που της δίνεται βήμα.

https://www.instagram.com/p/C5-nEThtVSy/

Q & A με τη Μαρία Κουτσουρλή

Δεσποινίς Κουτσουρλή, πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από την προηγούμενη μας συνέντευξη και θα ήθελα με μια σύντομη και περιεκτική περιγραφή να αφηγηθείτε την πορεία σας αυτούς τους μήνες. Πήγαν όλα όπως τα περιμένατε; Έγινε κάποια «Ανακωχή» που θέλατε οπωσδήποτε να γίνει;

Αυτοί οι μήνες ήταν κομβικοί για την εξέλιξη και την πορεία μου στο τραγούδι.

Πέρασα από μεγάλες φάσεις αμφισβήτησης και αγωνίας για το ποια είμαι, πού θέλω να πάω, πώς και γιατί; Η συνειδητοποίηση πως ο δρόμος της μουσικής και του τραγουδιού είναι μοναχικός σε βάζει σε πολύ βαθιές εσωτερικές σκέψεις και αναζητήσεις.

Έχοντας κουραστεί, λοιπόν, και έχοντας επιλέξει να φύγω για λίγους μήνες από την Αθήνα, λαμβάνω ένα email από το συνεργάτη μου Δημήτρη Σιάμπο με τα τραγούδια του Πέτρου Ν. Βεντούρη. Συγκινήθηκα, ένιωσα πως ήταν το εφαλτήριο να συνεχίσω με άλλη δόνηση και άλλη ενέργεια αυτό το ταξίδι. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, γεμάτη και έτοιμη για τη συνέχεια, δημιουργήσαμε με τους Πέτρο Π. Βεντουρή (στίχοι), Πέτρο Ν. Βεντουρή (μουσική) και τον Δημήτρη Σιάμπο (ενορχηστρώσεις) μια όμορφη ομάδα και έχουμε ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ, το οποίο ανυπομονώ πολύ να το παρουσιάσουμε το Φθινόπωρο που μας έρχεται. Ήδη έχουμε μοιραστεί τα δύο πρώτα τραγούδια του album με τίτλο «Τα βιβλία σου» και «Νύχτες που δεν ανήκω».

Η «ανακωχή» που ήθελα να γίνει είναι να σωπάσουν οι φόβοι μου και να αισθανθώ ελεύθερη δημιουργικά.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που κάνατε αυτή τη χρόνια και ποια σημαντική αλλαγή έχετε θέσει ως στόχο να κάνετε την επόμενη;

Η μεγαλύτερη αλλαγή αυτή τη χρονιά ήταν να απαλλαγώ από το εσωτερικό βάρος και να κάνω περισσότερα πράγματα που με ευχαριστούν και με γεμίζουν.

Ο στόχος για την επόμενη χρόνια είναι περισσότερες συναυλίες και μοιράσματα!

Αν υπήρχε -με χιουμοριστική διάθεση- αστυνομία της μουσικής και σας συλλάμβανε για τεράστια δόση ταλέντου -ή και όχι καθώς δεν σας γνωρίζει: ποια επιχειρήματα θα λέγατε στον εν λόγω αστυνόμο προκειμένου να γλιτώσετε ή να παραδοθείτε;

Η ιδέα και μόνο της αστυνόμευσης των τεχνών μού προκαλεί ταραχή οπότε μάλλον θα με συλλαμβάνανε έτσι κι αλλιώς για αντίσταση κατά των αρχών.

Τι δεν είναι καθόλου αυτονόητο στις μέρες μας και σε ποιες αξίες επιμένετε να μην κάνετε εκπτώσεις με όποιο κόστος;

Ο σεβασμός και η εχεμύθεια. Είναι θεμελιώδεις αξίες για μένα, με το κόστος να χάνω ανθρώπους από τη ζωή μου, αν αισθανθώ πως δεν υπάρχουν αυτές οι αξίες μέσα στην σχέση.

Στην εποχή της ΑΙ πραγματικότητας η μουσική θα είναι πάντα η «απάντηση»; Πώς και τίνι τρόπω θα επηρεάσει η τεχνητή νοημοσύνη πιστεύετε τον χώρο σας;

Όλα γύρω μας εξελίσσονται και αναπόφευκτα κι εμείς μαζί τους. Όπως έγινε πριν χρόνια με την ηλεκτρονική μουσική, έτσι και το ΑΙ θα φέρει μια αλλαγή και την εξέλιξη. Δε με τρομάζει σχετικά με τη μουσική, αντιθέτως όλα αυτά τα παντρέματα του νέου και του παλιού συνθέτουν το σήμερα.

Η μουσική πάντα θα βρίσκει τρόπους να είναι επίκαιρη και να είναι η απάντηση.

Σε ποιες συνθήκες επιλέγετε να κάνετε restart; Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε;

Όταν αισθάνομαι πως έχω χάσει την δίκη μου εσωτερική φωνή και συνεχώς υπάρχουν παρεμβολές που εμποδίζουν να ακούσω τα θέλω μου και τις ανάγκες μου.

Είμαι σε μια φάση restart και μπορώ να πω πως απολαμβάνω πολύ αυτή την περίοδο.

Πόσο χρόνο περνάτε ακούγοντας άλλους τραγουδιστές; Σας βοηθάει να ακούτε άλλους καλλιτέχνες ή φοβάστε μήπως μπείτε σε διαδικασία να «αντιγράψετε» ασυνείδητα κάποιον; Κάποιοι γνωρίζω πως αποφεύγουν όλη αυτή τη διαδικασία από κάποια στιγμή και μετά.

Ακούω διαρκώς άλλους τραγουδιστές τόσο της γενιάς μου όσο και παλαιότερους, ξένους και Έλληνες που θαυμάζω, αλλά και αυτούς που τώρα ξεκινάνε και είμαστε στην ίδια φάση.

Θαυμάζω και βρίσκω συγκινητικό το ξεκίνημα αλλά και το μοίρασμα που γίνεται όταν ένα τραγούδι βγαίνει στον κόσμο.

Το θεωρώ έμπνευση. Δεν έχω φόβο, γιατί αισθάνομαι πως ο καθένας από εμάς προσεγγίζει τη μουσική και την τέχνη του με το δικό του μοναδικό τρόπο και άλλωστε αυτή είναι και η μαγεία.

Κοιτάζοντας την έως τώρα πορεία σας. Τι σας έμαθε η μουσική σχετικά με την αγάπη;

Να μη ξεχνάω πως είναι κρυμμένη στα πιο απλά της ζωής.

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας μια επαγγελματική απογοήτευσή σας η οποία έπαιξε καθοριστικό παράγοντα ώστε να συνεχίσετε με ακόμη περισσότερη αυτοπεποίθηση;

Όταν διέκοψα μια συνεργασία χρόνων και συνειδητοποίησα τη μοναχικότητα του ταξιδιού στο τραγούδι.

Έπειτα σκέφτηκα πόσες αλλαγές και θυσίες έχω κάνει γι’ αυτό το όνειρο. Συνειδητοποίησα πόση ματαιοδοξία είχα, την άφησα στην άκρη, πήρα αγκαλιά την αγάπη και το πάθος μου και είπα πως όσο έχω τη φωνή μου και είμαι υγιής θα δουλεύω γι’ αυτό που ονειρεύομαι.

Πώς διαχειρίζεστε μια αρνητική κριτική και πώς μια θετική; (Το πιστεύετε πως κάποιοι καλλιτέχνες αφοπλίζονται περισσότερο με τη θετική; Κι όμως!)

Με απόσταση. Έχοντας επιλέξει να μοιραστώ κάτι δημόσια, γνωρίζω πως θα αναμετρηθώ με σχόλια που πιθανότητα να μην μου αρέσουν τόσο. Προσπαθώ να μην τους επιτρέπω να με επηρεάσουν. Τα διαβάζω και τα αξιολογώ πάντα με γνώμονα το πώς αισθάνομαι και ποια είναι η αλήθεια και η πρόθεση πίσω από αυτά.

Θεωρείτε πως είστε επαναστάτρια εντός και εκτός μουσικής; Ποια δήλωσή σας δείχνει πως πρόσφατα κάνατε μία ισχυρότατη επαναστατική πράξη;

Επαναστάτρια δεν ξέρω αν είμαι. Σίγουρα όμως δυσκολεύομαι να μπω σε καλούπι.

Αν μπορούσα να χαρακτηρίσω επαναστατική πράξη ότι παραιτήθηκα από την πρωινή μου δουλειά, η οποία δε με γέμιζε καθόλου, για να ασχοληθώ περισσότερο με το τραγούδι και τη μουσική, τότε ναι, το δέχομαι!

Ποιο λάθος σας δεν μπορείτε να συγχωρήσετε στον εαυτό σας;

Ό,τι δεν ακούω πάντα την διαίσθηση μου και αφήνω την ανησυχία και την αμφισβήτηση να κατακλίσουν την κρίση μου.

https://www.instagram.com/reel/C0UQyq8NiPA/

Ποιο μήνυμα ενδυνάμωσης θα θέλατε να προωθήσετε από τοίχο σε τοίχο με στίχους από κάποιο τραγούδι σας;

«Στον καθρέφτη μια ξένη, μέσα μου βυθισμένη

Τα μάτια θα κλείσω να ονειρευτώ

έναν άλλο εαυτό κι αυτόν θα κρατήσω».

Από το τραγούδι Ανισότητες που θα κυκλοφορήσει με το καλό το φθινόπωρο.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα επαγγελματικά αναφορικά με τα νέα τραγούδια και σχέδιά σας; Από το «Ζωντανά απ’ το Σαλόνι» και τις διάφορες συναυλίες σας και ποιες είναι οι τρέχουσες τοποθεσίες που θα σας συναντήσουμε;

Να ταξιδέψουν όσο πιο μακριά μπορούν. Να κάνουν παρέα στις στιγμές των ανθρώπων και να αγκαλιάσουν ότι τους ζορίζει ή ότι έχουν ανάγκη να μοιραστούν.

Μέχρι το φθινόπωρο δεν υπάρχει κάποια εμφάνιση προγραμματισμένη, είμαστε στο στούντιο και ολοκληρώνουμε το νέο μας άλμπουμ.

https://www.instagram.com/reel/C2P-j8gtYGl/

Σκεφτείτε το αγαπημένο σας βιβλίο και πηγαίνετε στη σελίδα όπου βρίσκεται όλο το νόημα σε αυτό σε μια πρόταση: ποια είναι αυτή;

«Οποίος αγαπά, γίνεται ταπεινός. Όσοι αγαπούν, κατά έναν τρόπο, αρνούνται ένα κομμάτι του ναρκισσισμού τους». - Σίγκμουντ Φρόιντ

Από το βιβλίο «Για τον ναρκισσισμό: Μια εισαγωγή».

Σε στιγμές σιωπής τί μουσική παίζει στη σκέψη σας; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι ή μελωδία που ντύνει τη δημιουργία σας;

«Τι είναι η ζωή μια βόλτα μικρή και για όσα δεν αντέχω τι φταις κι εσύ;»

Μαρίζα Ρίζου - Μια Βόλτα Μικρή.

Σε ποια συναυλία πήγατε φέτος και τί ζηλέψατε από αυτή που θαυμάσατε περισσότερο;

Στου Κωστή Μαραβέγια στο Κήπου του Μεγάρου.

Θαύμασα απέραντα την ενέργεια, το πάθος και την επικοινωνία του με τους ανθρώπους. Έδωσε τον παλμό που είχαμε όλη ανάγκη για να ξεφύγουμε από όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Δεσποινίς Κουτσουρλή, ποιο τραγούδι σάς άλλαξε τη ζωή -αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι.

Η Ασπιρίνη της Νατάσσας Μποφίλιου, του Κώστα Τσίρκα και του Γεράσιμου Ευαγγελάτου.