Massive Attack Release Athens 2024: Βρεθήκαμε στην πιο αντιπολεμική συναυλία της χρονιάς

Massive Attack Release Athens 2024: Βρεθήκαμε στην πιο αντιπολεμική συναυλία της χρονιάς

Το συγκρότημα ακουστικοποίησε τη φρίκη του πολέμου και έδωσε στο live του την πολιτική χροιά που περιμέναμε.

«Εσύ ορίζεις αυτό που σκέφτεσαι»; «Ποιες θεωρίες συνωμοσίας βγαίνουν αληθινές»; «Ποιος χρηματοδοτεί τον πόλεμο Ισραήλ-Παλαιστίνης;»: Πνευματική χειραγώγηση, παγκοσμιοποίηση, πόλεμος και δυστοπία. Η συναυλία του αγγλικού trip hop συγκροτήματος από το Bristol ήταν μία γροθιά στο στομάχι και μία μελωδική ανύψωση του πνεύματός μας τη χθεσινή, απίστευτα ζεστή, βραδιά του καλοκαιριού. Η Πλατεία Νερού υποδέχθηκε τους ηλεκτρονικούς ήχους των Angel, Inertia Creeps , Safe From Harm, Unfinished Sympathy, Karmacoma και Teardrop και στο συγκρότημα το οποίο πριν συνεχίσει το tour τους στη Ρουμανία και στη Γαλλία σταμάτησε στη χώρα μας και έδωσαν στους χιλιάδες ακροατές του αυτό που περίμεναν: μουσική με πολλές διαστάσεις.

MASSIVE3.jpg

Ό,τι παρακολουθήσαμε ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μια συναυλία. Ήταν ένα πυκνό πολιτικό μανιφέστο, με επίκεντρο τη γενοκτονία στη Γάζα και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό από την εμβληματική μπάντα των 00s που εδώ και δεκαετίες κάθε τους κυκλοφορία και δημόσια τοποθέτηση έχει πολιτικό πρόσημο. Η ανοιχτή τους στήριξη προς την Παλαιστίνη είναι γνωστή χρόνια τώρα και ειδικά μετά την εισβολή στη Γάζα έχει κορυφωθεί μέσα από σειρά καλλιτεχνικών δράσεων. Ο αντι-ιμπεριαλιστικός στους προσανατολισμός τούς συνοδεύει ήδη από τα χρόνια του «The 100th Window», το οποίο είχε κυκλοφορήσει την εποχή της εισβολής στο Ιράκ.

https://www.instagram.com/p/C9ic790uIyX/

Σε ένα εντυπωσιακό visual show που φλέρταρε με το video art, οι Massive Attack κατάφεραν να συνδυάσουν μερικά από τα πιο δυνατά κομμάτια της δισκογραφίας τους με μια πυκνή (σαν τη ζέστη που μας ταλαιπώρησε ακόμα και στις 10 το βράδυ) και καταιγιστική κριτική στο δυτικό πολιτισμό που πέρα από το αντιπολεμικό της μήνυμα μιλούσε για την λειτουργία της πολιτικής, το ρόλο των αλγορίθμων και των κοινωνικών δικτύων στη διαμόρφωση της δημόσιας σφαίρας, την αποσπασματικότητα των πληροφοριών, τον υπερκαταναλωτισμό και το κυνήγι της ευτυχίας με κάθε κόστος.

Μεγάλες στιγμές; Υπήρξαν. Το Safe from Harm που το αφιέρωσαν στα θύματα του πολέμου στη Γαζα. Η τόσο όμορφα κρουστή εκτέλεση του Unfinished Sympathy, αλλά και τα μπάσα του Angel που διαπέρασαν το είναι μας μαζί με τη φωνή του αειθαλούς Horance Andy. Και φυσικά, η ανυπέρβλητη Elizabeth Fraser -ένα δροσερό χάδι μέσα στον καύσωνα.