Ο Kris Kristofferson που ήταν πρώτα ποιητής κι έπειτα θρύλος της κάντρι έλεγε «είμαι αυτό που είμαι»

Ανθή Μιμηγιάννη
Ο Kris Kristofferson που ήταν πρώτα ποιητής κι έπειτα θρύλος της κάντρι έλεγε «είμαι αυτό που είμαι»
Kris Kristofferson performs during the Bridge School Benefit concert in Mountain View, Calif., Saturday, Oct. 23, 2010. The concert benefits the Bridge School, which assists children with severe physical impairments and complex communication needs. (AP Photo/Eric Risberg)

Ο εμβληματικός καλλιτέχνης, που αποσύρθηκε το 2021 έπειτα από μια καριέρα έξι δεκαετιών, έφυγε από τη ζωή στα 88 του χρόνια. «Αν ο Θεός έφτιαξε κάτι καλύτερο από τις γυναίκες, νομίζω ότι το κράτησε για τον εαυτό του».

Ο Kris Kristofferson, ο οποίος γνώρισε επιτυχία τόσο ως πρωτοποριακός τραγουδιστής-συνθέτης της country μουσικής όσο και ως αστέρας του Χόλιγουντ σε κινηματογράφο και τηλεόραση, άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο (28/9) στο σπίτι του στο Maui της Χαβάης. Αν και δεν δόθηκε επίσημη αιτία θανάτου στην ανακοίνωση του του θρυλικού καλλιτέχνη, ο 88χρονος έφυγε ειρηνικά, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του.

Με την χαρακτηριστική φωνή του, τις συγκινητικές μπαλάντες και την αντισυμβατική του στάση, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στη μουσική βιομηχανία και ενέπνευσε γενιές καλλιτεχνών. Η οικογένειά του ανέφερε σε δήλωσή της: «Με βαριά καρδιά μοιραζόμαστε τα νέα ότι ο σύζυγός μας, πατέρας μας και παππούς μας, Kris Kristofferson, έφυγε ειρηνικά το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, στο σπίτι του. Είμαστε όλοι τόσο ευλογημένοι για τον χρόνο που περάσαμε μαζί του. Σας ευχαριστούμε που τον αγαπήσατε όλα αυτά τα χρόνια και, όταν δείτε ένα ουράνιο τόξο, να ξέρετε ότι χαμογελάει σε όλους μας από ψηλά».

https://www.instagram.com/p/DAhI664SOgj/

Η δήλωση έγινε εκ μέρους της συζύγου του Kristofferson, Lisa, των οκτώ παιδιών του, Tracy, Kris Jr., Casey, Jesse, Jody, John, Kelly και Blake, καθώς και των επτά εγγονιών του.

The Life and Songs of Kris Kristofferson - Inside
Kris Kristofferson looks on during The Life and Songs of Kris Kristofferson at Bridgestone Arena on Wednesday, March 16, 2016, in Nashville, Tenn. (Photo by Sanford Myers/Invision/AP)

Γεννημένος στο Τέξας το 1936, ο Kris Kristofferson μεγάλωσε σε μια στρατιωτική οικογένεια, μετακομίζοντας συχνά λόγω των καθηκόντων του πατέρα του. Παρά το γεγονός ότι σπούδασε αγγλική λογοτεχνία και έγινε δεκτός στο πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, η αγάπη του για τη μουσική τον οδήγησε στο Νάσβιλ, όπου ξεκίνησε την καριέρα του ως τραγουδοποιός.

Ο εμβληματικός καλλιτέχνης γρήγορα αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο σημαντικούς τραγουδοποιούς της εποχής του, γράφοντας τραγούδια που έγιναν επιτυχίες για άλλους καλλιτέχνες, όπως τα «Me and Bobby McGee», «For the Good Times», «Sunday Mornin' Comin' Down» και «Help Me Make It Through the Night». Η ικανότητά του να συνδυάζει την ποίηση με την απλότητα και την ειλικρίνεια, τον έκανε αγαπητό σε ένα ευρύ κοινό.

Ο ίδιος ο Kristofferson ήταν ο πρώτος που αμφισβητούσε τη φωνή του. «Δεν νομίζω ότι είμαι τόσο καλός τραγουδιστής», δήλωσε σε μια συνέντευξή του στο Rolling Stone το 2016. «Δεν μπορώ να σκεφτώ ένα τραγούδι που έγραψα και δεν προτιμώ να το ακούω από κάποιον άλλο».

Ωστόσο, για πολλά από τα πιο γνωστά του τραγούδια, οι θαυμαστές του δεν θα ήθελαν να τα ακούσουν από καμία άλλη φωνή, πόσω μάλλον από μία που θα «εξομάλυνε» τα ωμά συναισθήματά τους.

Γνωστός για το θάρρος, τη συναισθηματική ευαισθησία και τη λογοτεχνική δεξιοτεχνία στην κάντρι, συχνά βρισκόταν στην κορυφή των αμερικανικών κάντρι charts, ενώ διασκευές των τραγουδιών του έγιναν επιτυχίες για καλλιτέχνες όπως οι Janis Joplin, Gladys Knight, Johnny Cash.

https://www.instagram.com/p/CaTAwFIOJCX/

Η καριέρα του στην υποκριτική ξεκίνησε παράλληλα με τη μουσική του άνοδο, με την πρώτη του εμφάνιση στην ταινία «The Last Movie» το 1971. Σύντομα, καθιερώθηκε και στον κινηματογράφο με αξιοσημείωτους ρόλους, όπως ο Billy the Kid στο γουέστερν «Pat Garrett and Billy the Kid» και ο ρόλος του απέναντι στην Ellen Burstyn στην ταινία «Alice Doesn't Live Here Anymore». Η επιτυχία του στο Hollywood κορυφώθηκε με το «A Star Is Born» το 1976, όπου συμπρωταγωνίστησε με την Barbra Streisand όπου και κέρδισε Χρυσή Σφαίρα.

Παράλληλα, η μουσική του καριέρα συνέχιζε να ανθίζει. Το 1972, το τέταρτο άλμπουμ του «Jesus Was a Capricorn» έφτασε στην κορυφή των κάντρι charts. Το 1979, ο Willie Nelson κυκλοφόρησε ένα ολόκληρο άλμπουμ με διασκευές τραγουδιών του Kris Kristofferson, ενώ το 1985, οι δυο τους μαζί με τους Johnny Cash και Waylon Jennings σχημάτισαν τους θρυλικούς Highwaymen.

Ο Kristofferson δεν δίσταζε να εκφράζει τις πολιτικές του απόψεις. Στη δεκαετία του '80, ήταν έντονος επικριτής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στην Κεντρική Αμερική, κάτι που αντικατοπτρίστηκε και στο άλμπουμ του «Repossessed» το 1986.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο καλλιτέχνης αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα μνήμης στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Αρχικά, υπήρξαν υπόνοιες ότι έπασχε από Αλτσχάιμερ ή άνοια, καθώς τα συμπτώματά του περιλάμβαναν σημαντική απώλεια μνήμης και δυσκολίες στην επικοινωνία. Αργότερα, όμως, οι γιατροί ανακάλυψαν ότι τα συμπτώματα τού οφείλονταν στη νόσο του Lyme, μια μόλυνση που προκαλείται από δάγκωμα τσιμπουριού. Μετά τη σωστή διάγνωση και θεραπεία, η υγεία του παρουσίασε βελτίωση, αν και συνέχισε να αντιμετωπίζει ορισμένες δυσκολίες.

Η καριέρα του στην υποκριτική συνεχίστηκε με επιτυχία μέχρι την αποχώρησή του το 2021. Ένας από τους πιο γνωστούς του ρόλους ήταν αυτός του κυνηγού βαμπίρ Abraham Whistler στην τριλογία ταινιών «Blade».

Ο Kristofferson παντρεύτηκε τρεις φορές και είχε συνολικά οκτώ παιδιά. Ο δεύτερος γάμος του ήταν με την τραγουδίστρια Rita Coolidge, με την οποία κυκλοφόρησε το επιτυχημένο άλμπουμ «Full Moon» το 1973. Η τρίτη του σύζυγος ήταν η Lisa Meyers, με την οποία ήταν παντρεμένος από το 1983 μέχρι τον θάνατό του.

Ο Kris Kristofferson που ήταν πρώτα ποιητής κι έπειτα θρύλος της κάντρι έλεγε «είμαι αυτό που είμαι». Ακολουθούν κάποια λόγια του

«Αν ο Θεός έφτιαξε κάτι καλύτερο από τις γυναίκες, νομίζω ότι το κράτησε για τον εαυτό του».

«Πες την αλήθεια».

«Λένε ότι το πρώτο πράγμα που φεύγει είναι τα πόδια σου, μετά είναι τα αντανακλαστικά σου, μετά είναι οι φίλοι σου».

«Αν δεν μπορείς να ξεφύγεις από κάτι, μπες μέσα σε αυτό».

«Η ελευθερία είναι απλώς μια άλλη λέξη για το τίποτα που έχει απομείνει να χάσεις».

«Το βάρος σου πρέπει να είναι πίσω από τη γροθιά για να έχει σημασία».

«Απλά οι λέξεις και η μελωδία - αυτό είναι που κινεί τα συναισθήματά σου».

«Τίποτα δεν αξίζει τίποτα, αλλά είναι δωρεάν».

«Η κληρονομιά του Τζόνι Κας, νομίζω αν ήταν μια λέξη, θα ήταν 'ακεραιότητα'».

«Νιώθω ότι είμαι κάπως τεμπέλης, αλλά κρατάω την αυλή να φαίνεται καλή».

«Η αγάπη είναι σαν ένα περιστέρι, πετάει σε όλο τον κόσμο».

«Είμαι ένας τραγουδοποιός. Αυτό είναι που είμαι».

«Δεν έχω τίποτα εναντίον των πλουσίων ανθρώπων, αλλά δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι σε θέση να αγοράσουν εκλογές».

«Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να παίρνουμε τον εαυτό μας πολύ στα σοβαρά».

«Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα».

«Αν δεν έχεις τίποτα, δεν έχεις τίποτα να χάσεις».

«Είναι δύσκολο να είσαι ταπεινός όταν είσαι τέλειος σε όλα».

«Αν δεν μπορείς να γελάσεις με τον εαυτό σου, τότε ποιος μπορεί;».

«Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ανησυχείς για μικρά πράγματα».

«Πρέπει να μάθεις να ζεις με τον εαυτό σου πριν μπορέσεις να ζήσεις με κάποιον άλλο».

https://www.instagram.com/p/CgR8xEtJVq1/
DPG Network