26ο ΔΦΝΘ: Η «απάντηση» στην ξώφαλτση σφαίρα του One Bullet δεν είναι πολεμική αλλά ύμνος στη φιλία

Ανθή Μιμηγιάννη

Η ελληνική πρεμιέρα της «Σφαίρας» στο 26ο ΔΦΝΘ και η βραβευμένη με BAFTA και Όσκαρ κινηματογραφίστρια, Carol Dysinger, δεν έκανε ακόμα μία πολεμική ταινία αλλά ένα ντοκιμαντέρ που θέτει το εξής βασικό ερώτημα; Πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε την επικράτηση της ειρήνης παρά τους κοινωνικούς, πολιτισμικούς και θρησκευτικούς διαχωρισμούς, πραγματικότητα; Ένα φλιτζάνι τσάι τη φορά. 

Στο φετινό 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που διεξάγεται από 7 έως 17 Μαρτίου, θα προβληθούν 67 μεγάλου και μικρού μήκους ελληνικές ταινίες. Το Queen.gr δεν θα μπορούσε να λείπει από τον κορυφαίο θεσμό που θίγει σε παγκόσμιο επίπεδο τεράστια ζητήματα προβληματισμού και συζήτησης μέσα από τη ματιά σπουδαίων δημιουργών που έχουν ως άξονα την αλήθεια.

Τμήμα Top Docs: One Bullet

Μια τραγική παράπλευρη απώλεια ενός αθώου έφηβου, κατά τη διάρκεια του μακροβιότερου πολέμου της Αμερικής, έφερε στην επιφάνεια πολλές παράπλευρες αλήθειες για όλους εκείνους που έμειναν πίσω. Πάνω στα θραύσματα μιας ξώφαλτσης σφαίρας που γράφει πάνω της ένα τεράστιο «γιατί» γεννιέται μια δυνατή γυναικεία φιλία, μεταξύ δύο συνομήλικων γυναικών που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα όμως μιλούν την ίδια αλήθεια και την ίδια σιωπή κάθε φορά που επικοινωνούν καθισμένες σε ένα χαλί που πάνω του -πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι τη φορά, χτίστηκε μια αληθινή φιλία.

Sorry/Not Sorry: Ο φάκελος της σεξουαλικά απρεπούς συμπεριφοράς του Louis C.K. «άνοιξε» στο 26ο ΔΦΝΘ

Στο 26ο ΔΦΝΘ και στην ελληνική πρεμιέρα του One Bullet, το μήνυμα πως δεν είναι ακόμα μια πολεμική ταινία ήταν σαφές.

«Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε μεταξύ 2005 και 2021 στο Αφγανιστάν για τη διάρκεια του μεγαλύτερου πολέμου της Αμερικής, αλλά αυτή δεν είναι πολεμική ταινία», όπως μάς είπε αρχικά η δημιουργός του, Carol Dysinger, λίγα λεπτά πριν την ελληνική πρεμιέρα του One Bullet στο 26ο ΔΦΝΘ.

Η βραβευμένη με Όσκαρ και BAFTA κινηματογραφίστρια, Dysinger, η οποία πέρασε 16 ολόκληρα χρόνια ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Αφγανιστάν, ξεκίνησε την απόπειρα να κάνει μια ταινία για τον αμερικανικό πόλεμο στο Αφγανιστάν και κατέληξε να κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό.

Το One Bullet επικεντρώνεται γύρω από τη φιλία της με την Αφγανή, Bibi Hajji, τής οποίας ο άμαχος έφηβος γιος της χτυπήθηκε από μια τυχαία σφαίρα μπροστά στο σπίτι του που τον παρέλυσε και τελικά μετά από δύο χρόνια τον σκότωσε.

Ποτήρι, μισογεμάτη ζωή: Στα ανεκπλήρωτα όνειρα του Rogier Kappers στο 26ο ΔΦΝΘ κάπου είδαμε και εμάς

Μέσω αυτής της φιλίας, υπάρχει ένας βαθύτερος προβληματισμός και ερωτημάτων που θέτει η Dysinger -που δημιούργησε παράλληλα το ντοκιμαντέρ Στρατόπεδο Νίκη, Αφγανιστάν (το οποίο αποκαλύπτει την περίπλοκη σχέση ανάμεσα στον αφγανικό στρατό και τα αμερικανικά στρατεύματα που στάλθηκαν για να του παρέχουν εκπαίδευση).

Η εικόνα του τραυματισμένου νεαρού Fahim στοιχειώνει την Carol Dysinger και την κάνει να διερευνήσει τί ακριβώς τού συνέβη και ποιος ήταν αυτός που πάτησε τη σκανδάλη. Άρα, οδηγείται στο Αφγανιστάν και κάτι που ξεκινά ως μια διαδικαστική καταγραφή παίρνει μια πιο προσωπική τροπή, καθώς η Dysinger και η μητέρα του νεαρού αγοριού γίνονται φίλες, παρά τα όσα θα έπρεπε να τις χωρίζουν.

26ο ΔΦΝΘ: Το «Γενηθήτω το θέλημά σου» & το debate που θίγει το δικαίωμα της αξιοπρέπειας στον θάνατο

Σε αυτή την ταινία, που η δημιουργός τονίζει πως δεν είναι πολεμική, το πεδίο μάχης βρίσκεται πίσω από τις κουρτίνες του σπιτιού της Bibi Hajji που παλεύει να τα βγάλει πέρα μετά από τον χαμό του μικρότερου παιδιού της. Το πεδίο μάχης βρίσκεται στις επιπτώσεις του θανάτου του αδερφού τους στους υπόλοιπους γιους της. Το πεδίο μάχης βρίσκεται εκεί, σε όλους εκείνους που έμειναν πίσω.

26ο ΔΦΝΘ: Η «απάντηση» στην ξώφαλτση σφαίρα του One Bullet δεν είναι πολεμική αλλά ύμνος στη φιλία

Για την ιστορία, το βασικό μήνυμα της Carol Dysinger, που επικρίθηκε ως σκηνοθέτης που ήθελε να αποδώσει δικαιοσύνη, ή ως αυτόκλητος σερίφης, μάς είπε μετά την προβολή στο Q&A που ακολούθησε:

«Το να ξετυλίγω την ιστορία της σχέσης μου με την Bibi Hajji μέσα από χρόνια και χρόνια πολέμου είναι ένα δώρο και μια απόδειξη της δύναμης της φιλίας. Αυτή είναι η ιστορία του τι έκανε μια σφαίρα σε μια οικογένεια. Τώρα, κάντε τα μαθηματικά. Αυτός είναι ο λόγος που οι πόλεμοι δεν τελειώνουν ποτέ».

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης