5 κλασσικά έργα και παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις μετά τα Χριστούγεννα
Μιούζικαλ για μικρούς και μεγάλους, έργα κλασσικά με μία διαφορετική προσέγγιση και έργα που ήδη το κοινό έχει αγαπήσει.
Την εορταστική περίοδο προτιμούν αρκετοί θεατρόφιλοι για να δουν αγαπημένες τους παραστάσεις, σε μία χρονιά που σπάει κάθε ρεκόρ παραγωγής στο ελληνικό θέατρο. Θα σου προτείναμε ωστόσο να επιλέξεις τον Ιανουάριο για να δεις έργα που αυτές τις ημέρες είναι sold out. Είτε κλασσικού ρεπερτορίου ή έργα που θεωρούνται στην διεθνή δραματουργία, εγγύηση επιτυχίας.
Οι κλασσικές αξίες και οι εκπλήξεις
Θα ξεκινήσω με μία έκπληξη της σεζόν. Με ένα έργο που ενώ θεωρήθηκε ότι απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους, αφορά μάλλον τις μεγαλύτερες ηλικίες αφού πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα επί σκηνής και ένα κείμενο συμβατό σε κάθε ηλικία. Και είναι και μία ευκαιρία να δεις τους Άθλιους του Βίκτορος Ουγκό, αλλιώς. Δεν χρειάζεται να έχεις διαβάσει το κλασσικό αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, σου αρκεί να το δεις. Η διασκευή που έχει κάνει η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη είναι προσεγμένη και ο θίασος των 22 ηθοποιών (Ανδρίτσου, Παλληκαράκη, Χαλκιάς, Σβιτάιλο ανάμεσά τους) στέκεται παραπάνω από αντάξιος του έργου. Στο Θέατρο Ελληνικός Κόσμος - Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, κάθε Σαββατοκύριακο το μεσημέρι, (Σάββατο στις 14.30 και Κυριακή στις 11.30).
Ένα ακόμη κλασσικό έργο, «Ο Γλάρος» του Τσέχωφ στο θέατρο Προσκήνιο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, έρχεται με μία διαφορετική, αλλά τόσο ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Γίνεται μία πιο προσωπική απεικόνιση αξιών και εννοιών που ο Τσέχωφ σε βάζει να ανακαλύψεις στο έργο του. Η πίστη, οι αξίες, ο έρωτας, η εσωτερική και εξωτερική επανάσταση, ο επαναπροσδιορισμός. Σκηνικά και καστ συμπληρώνουν το εγχείρημα, μοναδικά. Με τους: Θεοδώρα Τζήμου, Μανώλης Μαυροματάκη, Αινεία Τσαμάτη, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Φιντέλ Ταλαμπούκα, Δρόσος Σκώτη, Μαρία Φιλίνη, Γιώργος Ζυγούρη. Τετάρτη παράσταση στις 19.00 και για Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Μέχρι τις 3 Μαρτίου.
Η συνέχεια με Σαίξπηρ, στο Εθνικό Θέατρο. Ο «Βασιλιάς Ληρ» και πιλότο τον Γιάννη Χουβαρδά, κάνει ένα διαφορετικό ταξίδι, στη μοναξιά, στην τρέλα και στην εξουσία. Το έργο του 16ου αιώνα είναι προσαρμοσμένο στη σύγχρονη εποχή και στις διαχρονικές ανησυχίες και αναζητήσεις. Θα δεις και μία μουσική μπάντα επί σκηνής, τον Λεωνίδα Κακούρη να ερμηνεύει τον κεντρικό ρόλο του βασιλιά και έναν 15μελή θίασο (με τον Αργύρη Ξάφη και τον Αλέκο Συσσοβίτη ανάμεσά τους) να τον συμπληρώνει. Από Τετάρτη μέχρι Κυριακή στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
Λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα, στο θέατρο Ελληνικός Κόσμος - Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, η Νένα Μεντή συνεχίζει να μας εκπλήσσει ως Κοντέσσα Βαλέραινα στο ομότιτλο έργο του Γρηγόρη Ξενόπουλου και σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια. Η τιμή, η υπόληψη, το χρήμα, το ψέμα, δημιουργούν μία εσωτερική πάλη στην πρωταγωνίστρια και αποδίδεται υπέροχα στο ευρηματικό σκηνικό. Βασιλική Τρουφάκου, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαρία Καννελοπούλου, Δημήτρης Καπετανάκος, Νίκος Νίκας την πλασιώνουν.
Ο «Συρανό» που δημιούργησε ο Γιώργος Νανούρης έχει δώσει ήδη τα διαπιστευτήριά του με τον Μιχάλη Σαράντη και τη Λένα Παπαληγούρα να είναι ένα θεατρικό ζευγάρι που δημιουργεί την απόλυτη χημεία επί σκηνής. Υπάρχει χιούμορ, συγκίνηση και το έμμετρο ρομαντικό δράμα του Εντμόντ Ροστάν διατηρεί τη μοναδικότητα του κειμένου του. Ο Νανούρης κάνει και μία σκηνογραφική διαφορετική τοποθέτηση για να δείξει ότι το κλασσικό είναι και σύγχρονο. Στο θέατρο Αλκυονίς. Ενημερωθείτε για τις αλλαγές στις παραστάσεις γιατί και μέχρι τα Θεοφάνεια σε πολλά θέατρα, υπάρχουν έκτακτες παραστάσεις.
Μέχρι να λήξει η φετινή θεατρική σεζόν, υπάρχουν πάρα πολλές παραστάσεις (θα σε ενημερώσω και με νέο άρθρο) τις οποίες πρέπει να τις προλάβεις, πριν τις χάσεις. Μερικές «κατεβαίνουν» νωρίτερα γιατί μετακομίζουν στη Θεσσαλονίκη από τον Φεβρουάριο (όπως το Da με τον Γρηγόρη Βαλτινό και την Ταμίλα Κουλίεβα), ενώ άλλες σταματούν τον Μάρτιο, όπως είχαν αρχικά προγραμματίσει. Από τις 12 Ιανουαρίου θα είναι στη Θεσσαλονίκη και η Μιμή Ντενίση με την παράσταση - σταθμό στην καριέρα της «Από Σμύρνη - Σαλονίκη», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, για ορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Επίσης αξίζει να δεις δύο παραστάσεις που συνεχίζουν να είναι sold out (αν επιμείνεις θα βρεις ωστόσο εισιτήρια και στις απογευματινές παραστάσεις) από την περσινή χρονιά. Μιλάμε για τους «Τέλειους ξένους» στο Θέατρο Αθηνά, (δες εδώ περισσότερα στοιχεία για την εξαιρετική παράσταση ) και το «Πάρτυ της ζωής μου» με την Ελένη Ράντου στο θέατρο Διάνα.