Monsters: The Lyle and Erik Menéndez Story- Πώς αντέδρασαν τα αδέρφια στη σειρά του Netflix

Πατούλια Κατερίνα
Monsters: The Lyle and Erik Menéndez Story- Πώς αντέδρασαν τα αδέρφια στη σειρά του Netflix

Monsters: The Lyle and Erik Menéndez Story στο Netflix. Πόσο τέρατα ήταν τελικά τα αδέρφια που δολοφόνησαν τους γονείς τους;

Όταν η σειρά του Netflix, Monsters: The Lyle and Erik Menéndez Story έκανε πρεμιέρα στις 19 Σεπτεμβρίου στη δημοφιλή πλατφόρμα, οι παραγωγοί ήταν σίγουρα βέβαιοι για την αντίδραση που θα προκαλούσε σε κοινό και κριτικούς το βιογραφικό δράμα.

Το Monsters: The Lyle and Erik Menéndez Story δημιουργήθηκε από τον Ryan Murphy, και στο προσκήνιο έρχονται οι δολοφονίες του José και της Kitty Menéndez (που υποδύθηκαν οι Javier Bardem και Chloë Sevigny) το 1989, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τους δύο γιους τους, Lyle και Erik Menéndez (που υποδύθηκαν οι Nicholas Alexander Chavez και Cooper Koch). Την ιστορία τους υποτίθεται πως είπαν για πρώτη φορά στη διαδικασία της παραγωγής και τα πραγματικά αδέρφια Menéndez μέσα από τη φυλακή.

https://www.instagram.com/reel/DAUUtlUO5bc/

Τα αδέρφια ισχυρίστηκαν ότι δολοφόνησαν τους γονείς τους σε αυτοάμυνα μετά από χρόνια σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα τους και με την ανοχή της μητέρας και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής.

https://www.instagram.com/reel/DARpFsDOKmo/

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2024, ο μικρότερος αδελφός Έρικ σε δήλωσή του από τη φυλακή χαρακτήρισε «ανέντιμο» το δράμα του Netflix, τονίζοντας πως ο δημιουργός είχε κακή πρόσθεση εναντίον τους.

Ο Μέρφι απάντησε στις επικριτικά σχόλια του Έρικ στις 23 Σεπτεμβρίου 2024, τονίζοντας στο Entertainment Tonight ότι βρίσκει «ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Erik εξέδωσε μια ανακοίνωση χωρίς να έχει δει τη σειρά.

«Είναι πραγματικά δύσκολο, να δεις τη ζωή σου στην οθόνη. Το 60 με 65% του σεναρίου της σειράς επικεντρώνεται γύρω από την κακοποίηση και αυτό που τα δύο αδέρφια ισχυρίζονται ότι τους συνέβη. Όλα έγιναν προσεκτικά και υπάρχει το επεισόδιο στο δικαστήριο όπου μιλούν ανοιχτά για όλα».

https://www.instagram.com/p/DAI9mv2POWi/

Ο Μέρφι αναγνώρισε επίσης ότι «το να γράφει κανείς για όλες τις απόψεις και πλευρές μπορεί να είναι αμφιλεγόμενο», αλλά υπερασπίστηκε την απόφασή του να δείξει «τις απόψεις και τις θεωρίες από τόσους πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους που συμμετείχαν στην υπόθεση».

«Υπήρχαν τέσσερα άτομα στην ιστορία αυτή. Δύο από αυτούς είναι νεκροί. Τι γίνεται με τους γονείς; Είχαμε την υποχρέωση ως αφηγητές να προσπαθήσουμε να βάλουμε την οπτική τους με βάση την έρευνά μας», τόνισε στο Entertainment Tonight.

https://www.instagram.com/reel/DAQyfL0OxEl/

Τι ανέφερε η ανακοίνωση του Erik Menéndez

Σε μια δήλωση που κοινοποίησε η σύζυγός του, Tammi Menendez, στο X, ο Erik επέκρινε τη σειρά, λέγοντας ότι απεικόνιζε παραπλανητικά τον ίδιο και τον αδερφό του και ότι υπάρχουν κατάφωρα ψέματα.. Κατηγόρησε τον συν-δημιουργό Ryan Murphy ότι σκόπιμα παραμόρφωσε τα γεγονότα γύρω από το έγκλημά τους.

«Ο Μέρφι διαμορφώνει τη φρικτή αφήγησή του μέσα από άθλιες και αποκρουστικές απεικονίσεις χαρακτήρων του Λάιλ και εμένα και απογοητευτικές συκοφαντίες», είπε στην ανάρτηση που κοινοποιήθηκε την Πέμπτη.

«Είναι λυπηρό για μένα να γνωρίζω ότι η ανέντιμη απεικόνιση της τραγωδίας μας από το Netflix, έχει πάει την αποκάλυψη της αλήθειας αρκετά βήματα πίσω. Πίσω στον χρόνο, σε μια εποχή που η εισαγγελία έχτισε μια αφήγηση σε ένα σύστημα πεποίθησης ότι οι άνδρες δεν μπορεί να κακοποιήθηκαν σεξουαλικά».

Ο Έρικ περιέγραψε επίσης την απεικόνιση του εαυτού του και του μεγαλύτερου αδερφού Λάιλ ως «κακή και απαίσια», καταλήγοντας:

«Δεν σας αρκεί η αλήθεια;»

Το 1989, ο José και η Kitty Menendez πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στην έπαυλή τους στο Beverly Hills. Εκείνη την εποχή, ο Lyle και ο Erik ήταν 21 και 18 ετών.

Η αστυνομία αρχικά πίστευε ότι μέλη της μαφίας κυνηγούσαν τους γονείς τους αλλά τα αδέρφια είπαν αργότερα ότι σκότωσαν τους γονείς τους ως αποτέλεσμα χρόνιας σωματικής, συναισθηματικής και σεξουαλικής κακοποίησης.

Το 1993, η δίκη τους προβλήθηκε στην εθνική τηλεόραση και δίχασε έντονα την κοινή γνώμη σχετικά με τα κίνητρα των αδελφών — είτε ενήργησαν ως απάντηση σε κακοποίηση, είτε ως αποτέλεσμα της απληστίας για την περιουσία των γονιών.

Το Netflix ανακοίνωσε ότι ένα ντοκιμαντέρ για τους αδερφούς Menéndez θα κάνει πρεμιέρα στις 7 Οκτωβρίου.

«Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια και με τα δικά τους λόγια και τα δύο αδέρφια επισκέπτονται ξανά τη δίκη που συγκλόνισε το έθνος», ανέφερε τότε η ανακοίνωση.

Το κοινό πάντως του Netflix όπως φαίνεται και στα σχόλιά του, παραμένει διχασμένο σχετικά τόσο με το πώς προβάλλονται τα δύο αδέρφια όσο και με τον τρόπο που το εν λόγω άτυπο ντοκιμαντέρ θυμίζει προϊόν μυθοπλασίας.

DPG Network