Μάχη μέχρι τα μεσάνυχτα για την τηλεθέαση: Grand Hotel και Τιμωρός οι νικητές, έκπληξη με Μουρατίδη

Κατερίνα Μπούσιου
Μάχη μέχρι τα μεσάνυχτα για την τηλεθέαση: Grand Hotel και Τιμωρός οι νικητές, έκπληξη με Μουρατίδη

Σε μία πλούσια τηλεοπτική χρονιά, γεμάτη από διαφορετικά projects, ήδη μερικά προγράμματα έχουν παγιώσει την πρωτιά τους. Αλλά τα νούμερα παραμένουν χαμηλά για όλους.  

Η φετινή τηλεοπτική χρονιά, λειτουργεί ήδη ως μία μεταβατική σεζόν για την ελληνική τηλεόραση. Γίνονται πειραματισμοί από τα δίκτυα και τις πλατφόρμες, για μίνι και εβδομαδιαίες σειρές κατά τα πρότυπα του εξωτερικού και μία προσπάθεια γενικότερης αλλαγής περιεχομένου.

Είδαμε ξανά χθες μετά από χρόνια, να επιστρέφει τηλεπαιχνίδι στη βραδινή - σχεδόν μεταμεσονύχτια - ζώνη και το Money Drop τελικά με τον Φάνη Μουρατίδη, έκανε την έκπληξη στην τηλεθέαση. Δύσκολα πια θα χάσουν πρωτιές ο Τιμωρός και το Grand Hotel, που είναι και από τις ελάχιστες σειρές μυθοπλασίας που έχουν πια, το κοινό τους.

https://www.instagram.com/reel/DBZuAMENexg/

Τα χαμηλά νούμερα γενικώς, ειδικώς για τη Μάγισσα και η αλλαγή πλεύσης για τα reality

Σε παλαιότερες περιόδους μεγάλης δόξας για την ελληνική τηλεόραση, μία σειρά που έκανε επιτυχία έφτανε έως και το 50% σε τηλεθέαση. Τότε βέβαια, δεν υπήρχε τόσο μεγάλη και μαζική παραγωγή σειρών, όπως έχουμε πλέον τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, αν μία σειρά φτάσει το 15% υπάρχει ικανοποίηση, ενώ αν αγγίξει στο δυναμικό κοινό το 20% θεωρείται μεγάλη επιτυχία.

Το νυφικό της Μαρίας Κίτσου στο Grand Hotel και η απορία του Χ: Κυβέλη και Χρόνης υποψήφιο ζευγάρι;

Η χθεσινή και πλούσια μέρα σε όλα τα τηλεοπτικά είδη, εξελίχθηκε σε σκληρή μάχη για την prime time ζώνη, την πιο ενδιαφέρουσα τηλεοπτική ζώνη και σε επίπεδο διαφημιστικής δαπάνης.

Ο Τιμωρός είχε μία μικρή νίκη με 14,8% στο δυναμικό κοινό (15% ο μέσος όρος στο γενικό σύνολο) με το Grand Hotel με 14,2% μέσο όρο στην πρώτη κατηγορία αλλά πρώτο στο γενικό σύνολο με 16,5%. Και οι δύο σειρές πλέον έχουν παγιώσει την κυριαρχία τους στη βραδινή ζώνη και δύσκολα στο μέλλον θα αλλάξουν τα δεδομένα.

Αξίζει καλύτερα από την 3η θέση η Διάφανη Αγάπη που τερμάτισε με 13,7% στο δυναμικό κοινό και σίγουρα αποτελεί έκπληξη για εμάς, η φετινή πορεία της Μάγισσας Φλεγόμενη Καρδιά. Το περιεχόμενο δεν αντιστοιχεί στα νούμερα. Το 7,8% δεν είναι κάτι που επίσης της αξίζει. Χρειάζεται χρόνος για να «αγαπηθεί» η φετινή ιστορία. Ή ίσως πια, μία αλλαγή μέρας και ώρας.

Ρυθμιστής των εξελίξεων στη βραδινή ζώνη παραμένει ο Γρηγόρης Αρναούτογλου και ο Εκατομμυριούχος. Πάλι στη δεύτερη θέση γενικώς ως πρόγραμμα μετά τον Τιμωρό με σταθερά νούμερα τηλεθέασης μεταξύ 14,8% έως 18,3%, αλλά αργότερα το βράδυ το The2Night Show δεν είχε τόσο καλές επιδόσεις και «ηττήθηκε» από τον Φάνη Μουρατίδη.

Η πρεμιέρα του Money Drop με τον Φάνη Μουρατίδη στον Alpha, κυμάνθηκε μεταξύ 12,9% και 12,6% (δυναμικό και γενικό κοινό). Χαμηλά μεν νούμερα γενικώς, αλλά με αυτά κινούμαστε ειδικώς. Από την εποχή του Celebrity Game Night με τη Σμαράγδα Καρύδη στο Mega, είχαμε να δούμε τηλεπαιχνίδι να μπαίνει στην late night ζώνη.

Αλλά χρειάζεται και μία πειθαρχία στην ώρα μετάδοσης. Είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινούσε στις 23.30 και τελικά οι τίτλοι αρχής «έπεσαν» λίγο μετά τις 23.40. Λίγοι τηλεθεατές παρακολουθούν τηλεόραση μέχρι εκείνη την ώρα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψη τους όσοι κάνουν τον σχεδιασμό προγραμμάτων.