Δύο Χωριά: Στη γιορτή της ρίγανης χορεύεις μέχρι το ξημέρωμα στο «μπαλκόνι του Αιγαίου»

Δύο Χωριά: Στη γιορτή της ρίγανης χορεύεις μέχρι το ξημέρωμα στο «μπαλκόνι του Αιγαίου»

Εκεί, λοιπόν, το καλοκαίρι μας είναι πράγματι ένα πανηγύρι και συγκεκριμένα, είναι η «Γιορτή της Ρίγανης» στην Τήνο, η οποία όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, πρόκειται να αποτελέσει τον No1 προορισμό μας.

Αν κάποιος μας ρωτούσε πώς θα ορίζαμε το καλοκαίρι μας, σίγουρα η πρώτη λέξη που θα μας ερχόταν στο μυαλό, θα ήταν «πανηγύρια». Και όσο κι αν δείχνουμε ότι προβληματιζόμαστε για τα πανηγύρια που θα επιλέξουμε να ξεχυθούμε κάθε καλοκαίρι, όταν «πέσει» στο τραπέζι η τελική ερώτηση για τον προορισμό μας, η απάντηση θα είναι πάντα η Τήνος.

Βλέπεις, στην κεντρική πλατεία των Δύο Χωριών κάπου στα τέλη του Ιουλίου, στήνεται το ιδανικό -για εμάς τουλάχιστον- σκηνικό: Το μπλε της θάλασσας, το μαγικό φως του ήλιου, το αλάτι στα μαλλιά μας, σε συνδυασμό με τη χαρά που νιώθουμε στην ψυχή μας και όλα τα ξέγνοιαστα «μαζί» που πρόκειται να δημιουργήσουμε γύρω από τα λευκά πλαστικά τραπέζια με μπύρα, μεζέδες και χορό.

Εκεί, λοιπόν, το καλοκαίρι μας είναι πράγματι ένα πανηγύρι και συγκεκριμένα, είναι η «Γιορτή της Ρίγανης» στην Τήνο, η οποία όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, πρόκειται να αποτελέσει τον No1 προορισμό μας. Αν λοιπόν θέλεις να μάθεις το «γιατί», πάρε μία ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι στο χέρι και θα σου τα πω όλα.

1719558067994-571116135-image003.jpg

Στο πανηγύρι στην Τήνο, δημιούργησα τα πιο ξέγνοιαστα «μαζί»

Πράγματι, τα πανηγύρια στην Τήνο αγγίζουν την ψυχή με μια ατμόσφαιρα λαϊκής ευλάβειας και αυθεντικής φιλοξενίας και μέχρι να βρεθώ σε ένα από αυτά, δεν καταλάβαινα τη βαρύτητα αυτής της πρότασης. Ήταν το 2023, όταν πρώτη φορά βρέθηκα με την παρέα μου στη «Γιορτή της Ρίγανης» στα Δύο Χωριά ή αλλιώς στο «μπαλκόνι του Αιγαίου» -ονομάστηκε έτσι λόγω της εκπληκτικής θέας του.

Στο μέρος με τα πλαστικά άσπρα τραπέζια και τις αντίστοιχες καρέκλες τους, τις πολύχρωμες σημαίες και τα λαμπάκια από πάνω αλλά και την ορχήστρα να παίζει non stop αγαπημένα νησιώτικα δημιουργήσαμε τις πιο ιδιαίτερες αναμνήσεις. Εκεί, δεν αργήσαμε να καταλάβουμε πώς οι κάτοικοι του χωριού τιμούν την παράδοση της συλλογής και χρήσης της ρίγανης, ένα από τα βασικά αρωματικά βότανα που χρησιμοποιούν στις παραδοσιακές συνταγές τους. Αυτές μάλιστα, και συγκεκριμένα το ρύζι με συκωτάκια, ήταν που «γέμισαν» το τραπέζι μας και «σήμαναν» την έναρξη για τον χορό.

Πρώτο κομμάτι; Φυσικά, ο «Άγιος Ρωμανός» και έτσι όπως πιαστήκαμε αγκαλιασμένοι σε έναν κύκλο και ξεκινήσαμε να χορεύουμε συρτό, πίστεψα πως αυτή η στιγμή θα κρατήσει για πάντα ή μάλλον εγώ θα τη θυμάμαι για πάντα. Όπως καταλαβαίνεις, είχα κάνει ήδη εικόνα την επόμενη «Γιορτή της Ρίγανης» στο μυαλό μου. Φέτος, ανυπομονώ να πιαστώ στον ίδιο κύκλο και να χορεύω ασταμάτητα νησιώτικα, συντροφιά με τη νέα μου καλοκαιρινή «αγάπη», τη νέα ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι.

1719558086608-902405247-image005.jpg

Η «υπόσχεση» που πρέπει να δώσεις φέτος το καλοκαίρι

Σε περίπτωση λοιπόν που έψαχνες έναν ακόμα λόγο για να επισκεφθείς την Τήνο, μόλις τον βρήκες και δεν είναι άλλος από την «Γιορτή της ρίγανης». Αρχικά, ο κόσμος που θα συναντήσεις εκεί είναι φιλόξενος, ενώ η μουσική που θα ακούς, είναι πιο ρυθμική και από τον χτύπο της καρδιάς σου και η μπύρα σου φυσικά, πιο… θαλασσινή από ποτέ.

Και αυτό, γιατί η αγαπημένη μας ΑΛΦΑ εμπνεύστηκε από την κοινή μας γη, τη μοντέρνα ελληνικότητά και από το καλοκαίρι που «μετράμε» σε πανηγύρια –ή σε «Γιορτές της Ρίγανης», για να μπορούμε φέτος να δημιουργήσουμε μαζί της τις πιο δυνατές και αξέχαστες αναμνήσεις. Πώς; Με τη νέα χρυσαφένια, δροσιστική και ευκολόπιοτη ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι από τις αλυκές Μεσολογγίου, η οποία «ξυπνά» μνήμες, χάρη στην ιδέα δημιουργίας της συσκευασίας, εμπνευσμένη από την ελληνική ύπαιθρο. Με την ιδιαίτερη επίγευση της και την ελαφρώς εντονότερη πικράδα της, λοιπόν, την οποία προσδίδουν οι αρωματικοί λυκίσκοι, πρόκειται να μας φέρει ξανά σε έναν κύκλο μαζί με τους αγαπημένους μας στο «μπαλκόνι του Αιγαίου».

1719558146606-606158999-image009.jpg

Στο εγγυώμαι ότι μετά από την πρώτη «Γιορτή της Ρίγανης» στα Δύο Χωριά της Τήνου, στην οποία θα βρεθείς με τη νέα ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι, θα θέλεις να επιστρέφεις ξανά και ξανά. Και στην ερώτηση «Είστε μωρέ Τηνιακοί;», που θα ρωτάει ο ερμηνευτής με όλη του την ψυχή στο κομμάτι «Άγιος Ρωμανός», εσύ θα φωνάζεις ρυθμικά πως «ναι», είσαι πλέον Τηνιακή. Ραντεβού 27 Ιουλίου, λοιπόν, στο «μπαλκόνι του Αιγαίου.»