Staycation with me για να τη βρεις, να γλεντήσουμε together (Αναμνήσεις από Greece απ' το μπαλκόνι)

Ανθή Μιμηγιάννη
Staycation with me για να τη βρεις, να γλεντήσουμε together (Αναμνήσεις από Greece απ' το μπαλκόνι)

Έλα να κάνουμε διακοπές στο μπαλκόνι darling ή αλλιώς όταν οι διακοπές έρχονται σε εσένα και μένουν εκεί γιατί δεν έχουν λεφτά για βενζίνη. 

Το 1984, στο iconic cult «Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ» η παρέα του Γαρδέλη διακόπαρε στην Ύδρα. 40 χρόνια μετά και η «ανάμνηση απ’ τη Greece, θα σου μείνει για forever» που τραγουδούσε ο Σταμάτης έχει φόντο το μπαλκόνι μας (Staycation, καλησπέρα είμαι εδώ για σένα).

Το «Come with me για να τη βρεις», έγινε «Staycation with me για να τη βρεις»

Τι είναι όμως το staycation; Το staycation είναι ένας όρος που περιγράφει τις διακοπές που περνάμε στο σπίτι μας ή στην πόλη μας, αντί να ταξιδέψουμε σε κάποιον άλλο εξωτικό προορισμό. Είναι ένας συνδυασμός των λέξεων stay (μένω) και vacation (διακοπές).

Ωστόσο, η δημοτικότητα του όρου αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, όταν πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να περιορίσουν τα έξοδά τους για ταξίδια. Η πανδημία της COVID-19 το 2020 έδωσε περαιτέρω ώθηση στο staycation, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι ανησυχίες για την υγεία είχαν τις γνωστές σε όλες επιπτώσεις.

Staycation: Όταν οι διακοπές σου είναι stay σπίτι και cation (κατιόν) γιατί η τσέπη είναι άδεια...

Το staycation είναι η απόδειξη ότι η φαντασία μας μπορεί να κάνει θαύματα, μετατρέποντας το σαλόνι σε εξωτικό προορισμό και την μπανιέρα σε τζακούζι με θέα το... απέναντι μπαλκόνι.

Ξέχνα τα κοκτέιλ στην παραλία, εδώ έχουμε κοκτέιλ στην πολυθρόνα, με ομπρελίτσα από το σουβλάκι της χθεσινής παραγγελίας. Ποιος χρειάζεται ηλιοθεραπεία στην άμμο, όταν μπορεί να την κάνει στην ταράτσα, με soundtrack τα κομπρεσέρ των γειτόνων;

Αυτή η τάση, είναι η τέλεια ευκαιρία να ανακαλύψεις τα κρυμμένα διαμάντια της πόλης σου, όπως το περίπτερο που πουλάει το πιο φθηνό παγωτό χωνάκι ή το παγκάκι στο πάρκο με την καλύτερη θέα στο... φανάρι.

Αντί για ξενάγηση σε μουσεία, έχουμε ξενάγηση στο υπόγειο, ανακαλύπτοντας κρυμμένους θησαυρούς, όπως το επιτραπέζιο Monopoly του 1995. Και αντί για βόλτα με γόνδολα, έχουμε βόλτα με το ποδήλατο στο μπαλκόνι, με θέα τη... γλάστρα με τον βασιλικό.

Ας δούμε τη bright side της ιστορίας

Αλλά ας μην είμαστε αρνητικοί! Το staycation έχει και τα θετικά του. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να πακετάρεις βαλίτσες, να περιμένεις σε ουρές στο αεροδρόμιο ή να ανησυχείς για το αν έκλεισες το μάτι της κουζίνας. Επίσης, μπορείς να κοιμάσαι στο κρεβάτι σου κάθε βράδυ (πολυτέλεια!), να τρως ό,τι θέλεις από το ψυγείο σου (χωρίς να πληρώνεις 15 ευρώ για ένα τοστ) και να βλέπεις Netflix μέχρι τελικής πτώσης (χωρίς να σε κοιτάει περίεργα ο διπλανός σου στην ξαπλώστρα).

Λόγοι για να επιλέξει κάποιος το staycation:

  • Οικονομικοί: Το staycation είναι μια πιο οικονομική επιλογή από τις παραδοσιακές διακοπές, καθώς δεν απαιτεί έξοδα για μεταφορά, διαμονή και εστίαση.
  • Ευελιξία: Μπορείτε να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας, χωρίς να ανησυχείτε για κρατήσεις και προγραμματισμένα δρομολόγια.
  • Χαλάρωση: Το staycation σού επιτρέπει να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τον ελεύθερο χρόνο σας χωρίς το άγχος του ταξιδιού και της οργάνωσης.
  • Ανακάλυψη: Μπορείς να ανακαλύψεις κρυμμένους θησαυρούς στην πόλη ή να δοκιμάσεις νέες δραστηριότητες που δεν είχες χρόνο να κάνεις στην καθημερινότητά σου.
  • Περιβαλλοντική συνείδηση: Το staycation είναι μια πιο βιώσιμη επιλογή από τις παραδοσιακές διακοπές, καθώς μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα που σχετίζεται με τα ταξίδια.

Οπότε, δεν είναι κακή ιδέα το να απολαύσουμε το staycation μας, γιατί όπως λέει και η σοφή παροιμία: «Κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρι (για την επόμενη εκδρομή)».

Βέβαια, υπάρχουν και οι προκλήσεις

Πώς να ξεφύγεις από τη ρουτίνα όταν το γραφείο σου είναι δύο βήματα μακριά από το σαλόνι σου; Πώς να χαλαρώσεις όταν το μόνο που ακούς είναι το πλυντήριο και το κλάμα του μωρού του γείτονα; Και πώς να νιώσεις ότι είσαι σε διακοπές όταν το μόνο σουβενίρ που θα πάρεις είναι ένα ηλιακό έγκαυμα από το μπαλκόνι;

Αλλά μην απελπίζεσαι! Με λίγη δημιουργικότητα και φαντασία, το staycation μπορεί να γίνει μια αξέχαστη εμπειρία. Φτιάξτε κοκτέιλ με ομπρελίτσες, βάλε χαβανέζικη μουσική, φόρεσε το μαγιό σου και κάνε ηλιοθεραπεία στην ταράτσα. Κάνε μια βραδιά σινεμά με ποπ κορν και πίτσα, παίξε επιτραπέζια παιχνίδια με την οικογένεια ή οργανώστε ένα virtual πάρτι με τους φίλους σας.

Και ποιος ξέρει, ίσως στο τέλος να ανακαλύψεις ότι το staycation δεν είναι και τόσο άσχημο. Ίσως να είναι η τέλεια ευκαιρία να επανασυνδεθείς με τον εαυτό σου, να χαλαρώσεις και να φορτίσεις τις μπαταρίες σου, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψεις μια περιουσία. Και το καλύτερο; Δεν θα χρειαστεί να ανησυχείς για το αν θα χάσεις την πτήση της επιστροφής!

Χωρίς αμφιβολία, το staycation έχει εξελιχθεί σε μια δημοφιλή τάση που προσφέρει μια εναλλακτική λύση για όσους αναζητούν χαλάρωση, αναψυχή και νέες εμπειρίες χωρίς να χρειάζεται να φύγουν μακριά από το σπίτι τους.