Οι νέοι κανόνες για τις πτήσεις από την 1η Σεπτεμβρίου φέρνουν μια μεγάλη αλλαγή στις χειραποσκευές

Οι νέοι κανόνες για τις πτήσεις από την 1η Σεπτεμβρίου φέρνουν μια μεγάλη αλλαγή στις χειραποσκευές
Unsplash

Αλλαγή στα κιλά και τις διαστάσεις της χειραποσκευής, στη μεταφορά και την ποσότητα υγρών προβλέπει ο νέος περιορισμός. Πώς θα μας επηρεάσει; 

Ταξιδεύεις με αεροπλάνο; Είχες αγοράσει βαλίτσα για το επόμενο ταξίδι σου; Καλώς ήρθες στο team που έπεσε στην ίδια παγίδα.

Πριν χαλάσεις τη διάθεσή σου με τις αλλαγές που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, να σου πούμε πως η ζωή σου πλέον όταν ταξιδεύεις θα γίνει πολύ πιο εύκολη. Οι νέοι κανονισμοί αφορούν το μέγεθος, το βάρος και τους περιορισμούς για τα υγρά των χειραποσκευών και μπορεί στην αρχή να νομίζεις πως θα σε δυσκολέψουν, αλλά στην πραγματικότητα στοχεύουν στην απλούστευση των αεροπορικών ταξιδιών για όλους τους επιβάτες.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για αλλαγές, καθώς από τότε εισάγονται νέοι κανόνες που επηρεάζουν τα αεροπορικά ταξίδια. Συγκεκριμένα, η σημερινή ελευθερία των αεροπορικών εταιρειών να καθορίζουν τις δικές τους ρυθμίσεις για τις χειραποσκευές θα αντικατασταθεί από συγκεκριμένους κανόνες που θα ισχύουν σε όλη την Ευρώπη.

Οι αλλαγές αυτές επίσης θα κάνουν τις πτήσεις απλούστερες και λιγότερο απρόβλεπτες, μιας και δε θα χρειάζεται να επικρατεί χάος στο αεροδρόμιο με ταξιδιώτες που έχουν κάνει λάθος στις διαστάσεις της χειραποσκευής.

To tip για την ασφάλεια της βαλίτσας σου στο αεροδρόμιο που κάνεις λάθος

Τι προβλέπουν οι νέοι κανόνες για τις πτήσεις;

Μέχρι τώρα, οι αεροπορικές εταιρείες ήταν ελεύθερες να θέτουν τις δικές τους απαιτήσεις για τις διαστάσεις της χειραποσκευής, οδηγώντας σε μια συγκεχυμένη σειρά κανόνων σχετικά με το επιτρεπόμενο βάρος και μέγεθος, που συχνά απογοητεύουν ακόμη και τους πιο έμπειρους ταξιδιώτες.

Όλα αυτά πλέον θα αποτελούν παρελθόν. Οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ θα επιβάλλουν ομοιομορφία σε όλες τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιβάτες μπορούν να αναμένουν ενιαία μεγέθη και βάρη αποσκευών.

valitsa_aerodromio.jpg

Τι να περιμένουμε από 1η Σεπτέμβρη;

Μέγιστο βάρος: Δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 κιλά.

Επιτρεπόμενες χειραποσκευές: Μία χειραποσκευή και ένα μικρό προσωπικό αντικείμενο, όπως πορτοφόλι, σακίδιο ή τσάντα φορητού υπολογιστή, τα οποία πρέπει να χωράνε κάτω από το κάθισμα.

Μέγιστες διαστάσεις: Οι μέγιστες διαστάσεις (συμπεριλαμβανομένων των χειρολαβών και των τροχών) είναι 55 x 40 x 20 cm για την χειραποσκευή, ενώ το προσωπικό αντικείμενο πρέπει να είναι 40 x 30 x 15 cm.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε επίσης να επαναφέρει τους προηγούμενους κανονισμούς σχετικά με την ποσότητα των υγρών που μπορούν να μεταφέρουν οι επιβάτες στις πτήσεις.

Μέχρι τώρα, οι ταξιδιώτες που διέρχονται από τερματικούς σταθμούς που διαθέτουν συστήματα ανίχνευσης εκρηκτικών υλών για χειραποσκευές (EDSCB) μπορούσαν να μεταφέρουν υγρά σε ποσότητες μεγαλύτερες από 100 ml. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα θα σταματήσει να ισχύει και η εξαίρεση θα καταργηθεί σταδιακά έως ότου όλα τα αεροδρόμια στην Ευρώπη διαθέτουν τις ίδιες συσκευές ελέγχου.

Ειδικότερα, οι γενικοί κανονισμοί της Κομισιόν για τις χειραποσκευές, προβλέπουν τα εξής:

  • Υγρά που μεταφέρονται στις χειραποσκευές, όπως αεροζόλ, ποτά, οδοντόκρεμες, καλλυντικές κρέμες ή τζελ, πρέπει να είναι τοποθετημένα σε διαφανείς πλαστικές σακούλες μέγιστης χωρητικότητας 1 λίτρου, ενώ καμία μεμονωμένη συσκευασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 ml. Οι συσκευασίες υγρών χωρητικότητας άνω των 100 ml πρέπει να τοποθετούνται σε παραδιδόμενη αποσκευή. Οι ποσοτικοί περιορισμοί δεν ισχύουν για τα φάρμακα και τις παιδικές τροφές.
  • Τα υγρά που αγοράζονται από τα αφορολόγητα οποιουδήποτε αεροδρομίου ή αεροπορικές εταιρείας μπορούν να μεταφέρονται στις χειραποσκευές, υπό τον όρο ότι τόσο αυτά, όσο και η απόδειξή τους, έχουν τοποθετηθεί σε σφραγισμένη σακούλα ασφαλείας (με κόκκινη μπορντούρα) την οποία λαμβάνει ο ταξιδιώτης κατά την αγορά. Μέχρι να φθάσει στον τελικό προορισμό, ο επιβάτης δεν μπορεί να ανοίξει τη σακούλα ασφαλείας. Ωστόσο, οι αξιωματικοί ασφαλείας μπορεί να χρειαστεί να ανοίξουν τη σακούλα ή τα μπουκάλια για έλεγχο. Εάν συμβεί αυτό και ο επιβάτης έχει πτήση ανταπόκρισης σε άλλο αεροδρόμιο, πρέπει να ενημερώσει τον αξιωματικό ασφαλείας ώστε τα υγρά να επανατοποθετηθούν σε νέα σακούλα ασφαλείας.
  • Τυχόν αιχμηρά αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα, δεν επιτρέπονται στην καμπίνα του αεροσκάφους. Τέτοια αντικείμενα, που συχνά είναι καθημερινής χρήσης, όπως τιρμπουσόν και ψαλίδια, πρέπει να τοποθετούνται στις παραδιδόμενες αποσκευές.
  • Εκρηκτικά και εύφλεκτα υλικά – π.χ. πυροτεχνήματα, αεροζόλ για βάψιμο με ψεκασμό ή άλλες εύφλεκτες και τοξικές ουσίες, όπως οξέα – απαγορεύονται στις πτήσεις. Τέτοια υλικά δεν μπορούν να μεταφέρονται ούτε στις χειραποσκευές ούτε στις παραδιδόμενες αποσκευές.
  • Απαγορεύεται η μεταφορά στην καμπίνα του αεροσκάφους οποιουδήποτε είδους όπλου.

Λίγη υπομονή ακόμα και δε θα χρειάζεται να έχεις διαφορετική χειραποσκευή για κάθε αεροπορική εταιρεία.