Έχεις σκοπό να πας άμεσα στη Ρώμη; Ώρα να το ξανασκεφτείς γιατί η πόλη είναι υπό κατασκευή

 Άρτεμις Σκούφου
Pexels

Μπορεί όλοι οι δρόμοι να οδηγούν στη Ρώμη, αλλά όταν φτάσεις εκεί ίσως να είναι σκαμμένοι, κλειστοί ή υπό ανακαίνιση. Μήπως να το ξανασκεφτείς πριν κλείσεις εισιτήρια; 

Η ιδέα ενός ταξιδιού στη Ρώμη είναι πάντα μια υπέροχη ιδέα. Μια πόλη που είναι σαν ένα τεράστιο μουσείο, υπέροχη αρχιτεκτονική, μόδα, στιλ και φυσικά να μην ξεχνάμε και το ιταλικό φαγητό. Η ιταλική πρωτεύουσα έχει αυτό που ψάχνει κάθε ταξιδιώτης και συνδυάζει υπέροχα πολιτισμό και διασκέδαση. Όσες μέρες κι αν πας στη Ρώμη δε θα σου φανούν αρκετές, αλλά ένα ταξίδι εκεί έστω και για λίγες μέρες αξίζει.

Η Ρώμη είναι ένα ανοιχτό μουσείο και μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι όποτε κι αν επιλέξεις να ταξιδέψεις εκεί θα περάσεις υπέροχα και όντως, η πόλη είναι πανέμορφη όλες τις εποχές του χρόνου. Όμως, μήπως να καθυστερήσεις να κλείσεις εισιτήρια;

Όσο κι αν ανυπομονείς να πας στην ιταλική πρωτεύουσα, ίσως τώρα να μην είναι η κατάλληλη στιγμή και ο λόγος είναι σημαντικός. Αν δεν έχεις κλείσει ακόμη εισιτήρια, μην βιαστείς να το κάνεις γιατί δε θα το ευχαριστηθείς.

Γιατί δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα ταξίδι στη Ρώμη;

Εδώ και μερικούς μήνες, η πόλη βρίσκεται υπό κατασκευή, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά σημεία δεν είναι το ίδιο ορατά με πριν. Αυτό σημαίνει πως τη Ρώμη όπως την είδες στην τέταρτη σεζόν του Emily in Paris, μπορείς να την ξεχάσεις.

Από το Κολοσσαίο στη Fontana di Trevi, ανακαλύψαμε όλα τα μέρη που επισκέφθηκε η Emily στη Ρώμη

Όλο και περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου παραπονιούνται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η πόλη, αφού οι κατασκευές που γίνονται σε κεντρικά και γνωστά σημεία της Ρώμης τους εμποδίζουν από το να απολαύσουν την εκδρομή και τη βόλτα τους εκεί.

https://www.tiktok.com/@tgnrr/video/7413093078057143585

Μπορεί όλοι οι δρόμοι να οδηγούν στη Ρώμη, αλλά όταν φτάσεις εδώ ίσως να είναι σκαμμένοι, κλειστοί ή υπό ανακαίνιση. Οι τουρίστες που επιλέγουν να ταξιδέψουν στην ιταλική αυτή πόλη πρέπει να είναι οπλισμένοι με υπομονή, καθώς η Ρώμη προετοιμάζεται για το Ρωμαιοκαθολικό Άγιο Έτος 2025 και τους 32 εκατομμύρια τουρίστες που θα προσελκύσει η πόλη.

Όσο όμορφη κι αν είναι η Ρώμη, οι υποδομές της είναι απαρχαιωμένες. Με αφορμή μια ειδική γιορτή που παραδοσιακά πραγματοποιείται κάθε τέταρτο του αιώνα, η Ρώμη συγκέντρωσε δισεκατομμύρια ευρώ από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια για να ανακαινίσει τουριστικά αξιοθέατα, συγκοινωνιακούς κόμβους, πάρκα, δρόμους, ακόμη και κάδους απορριμάτων.

https://www.tiktok.com/@eleonora_171717/video/7389678418087988512

Η φρενίτιδα των εργασιών αυτών έχει προκαλέσει κυκλοφοριακό κομφούζιο, προκαλώντας την οργή των κατοίκων και έκανε ορισμένους επισκέπτες - αν όχι όλους - αυτό το καλοκαίρι να έρχονται απέναντι σε ένα διαφορετικό θέαμα της πόλης από αυτό που περίμεναν.

Βέβαια, ο δήμαρχος Roberto Gualtieri υπόσχεται ότι όλη αυτή η ταλαιπωρία και τα έργα θα αξίζουν τον κόπο.

https://www.tiktok.com/@erinemnd_/video/7402288988737768737

Θυμάσαι το έθιμο που πετάμε κέρματα στη Fontana di Trevi; Ώρα να πεις αντίο

Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος της ιταλικής πρωτεύουσας πήραν την απόφαση να σταματήσει το έθιμο της ρίψης κερμάτων στο πιο γνωστό συντριβάνι της πόλης και η Fontana di Trevi δε θα μοιάζει όπως πριν.

Ο λόγος; Λέγεται ότι θέλουν να προσπαθήσουν να μειώσουν τον υπερτουρισμό γύρω από το συντριβάνι, αλλά θα δείξει κατά πόσο αυτό μπορέσει να συμβεί.

Τα μέτρα θα ληφθούν από τις αρχές του επόμενου έτους και θα υπάρξει πειραματική περίοδος εφαρμογής των νέων κανόνων. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η Fontana di Trevi θα προστατεύεται από διαφανή διαχωριστικά, ενώ πρόκειται να δημιουργηθεί ένα υπερυψωμένο ημικυκλικό «πέρασμα», το οποίο θα επιτρέπει στους επισκέπτες να πλησιάζουν πολύ κοντά στο νερό.

Συνεχίζεις να θες τόσο πολύ να ρίξεις κέρμα στη Fontana di Trevi; Θα το ρίχνεις απλά σε ένα καλαθάκι.

Η παράδοση λέει πως αν ρίξεις ένα νόμισμα με το δεξί σου χέρι πετώντας το πάνω από τον αριστερό ώμο, θα έχεις μια διαφορετική τύχη, ανάλογα με το πόσα νομίσματα θα ρίξεις. Ένα νόμισμα σημαίνει ότι θα ξανάρθεις στη Ρώμη μια μέρα, δύο σημαίνει ότι θα ξαναπάς και θα βρεις τον έρωτα της ζωής σου και τρία σημαίνει ότι θα παντρευτείς.

Λες εμείς που δε θα ρίξουμε κέρμα όταν πάμε να μην παντρευτούμε;!

Γιατί πετάμε κέρματα στα συντριβάνια;

Είναι μια καθιερωμένη παράδοση που υπάρχει σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στη Ρώμη. Απεικονίζεται ευρέως σε ταινίες, από τη «Χιονάτη και οι επτά νάνοι» της Disney μέχρι την ταινία του 1954 «Τρία νομίσματα στο συντριβάνι»- και στους στίχους σύγχρονων τραγουδιών όπως το «Call Me Maybe».

Η ρίψη κερμάτων σε σιντριβάνια είναι μια συνήθεια που πολλοί άνθρωποι έχουν ζήσει ως παιδιά και μια προκατάληψη στην οποία πολλοί έχουν συμμετάσχει. Ένα ταξίδι στη Ρώμη δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς να πετάξεις ένα νόμισμα προς τα πίσω στη Fontana di Trevi για να υποσχεθείς ότι μια μέρα θα επιστρέψεις στην πόλη. Ορισμένα σιντριβάνια συγκεντρώνουν, μάλιστα, κέρματα αξίας χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ, κάθε χρόνο.

Όμως, γιατί το κάνουμε αυτό;

Αν και η προέλευσή του είναι άγνωστη, το έθιμο χρονολογείται από τη ρωμαϊκή-βρετανική και την κέλτικη μυθολογία. Η ιδέα προέρχεται από το ότι οι άνθρωποι αφήνουν μια χρηματική προσφορά σε πνεύματα ή υπερφυσικές δυνάμεις που υπάρχουν στη φύση. Από καιρό πιστεύεται ότι οι πνευματικές οντότητες κατοικούν μέσα στο νερό ή διέρχονται από αυτό, επειδή είναι ένα στοιχείο καθαρισμού απαραίτητο για τη ζωή.

Ο Bill Maurer, ανθρωπολόγος και κοσμήτορας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Irvine της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι πολλοί πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν προσφορές όπως τρόφιμα, ειδικές πέτρες, σκαλιστά αντικείμενα και βότανα, αλλά στη συνέχεια οι άνθρωποι στράφηκαν στο χρήμα.

«Δεν έχει να κάνει τόσο με την πληρωμή, αλλά με το πώς το ίδιο το νόμισμα έχει μια σχεδόν μαγική ιδιότητα που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το συνοδεύει», είπε. «Έχει μια σχέση κυριαρχίας και αντιπροσωπεύει ένα σύμβολο εξουσίας».

Πού πάνε τα χρήματα;

Ορισμένα γνωστά σιντριβάνια μπορούν να συγκεντρώσουν χιλιάδες δολάρια σε κέρματα κάθε χρόνο. Σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ του NBC από το 2016, η Fontana di Trevi συγκέντρωσε περίπου 1,5 εκατομμύριο δολάρια σε κέρματα εκείνη τη χρονιά.

Το NBC ανέφερε ότι μια καθολική μη κερδοσκοπική οργάνωση λαμβάνει τα κέρματα από τη Fontana di Trevi αφού οι εργαζόμενοι της πόλης της Ρώμης τα συλλέγουν κάθε βράδυ- διανέμονται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Εν τω μεταξύ, οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν τα χρήματα από τις δωρεές των σιντριβανιών στο Mall of America.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης