Ώρα να απολαύσεις τη Βενετία σαν πραγματικός ντόπιος - 8 μυστικά για ένα ονειρικό ταξίδι

 Άρτεμις Σκούφου
Unsplash

Ονειρεύεσαι να κάνεις ένα ταξίδι στη Βενετία σαν ντόπιος και όχι σαν τουρίστας; Όσα πρέπει να ξέρεις πριν μπεις στο αεροπλάνο και φτάσεις εκεί. 

Η Βενετία είναι μια πανέμορφη, γοητευτική πόλη που συγκινεί τους ταξιδιώτες και εμπνέει τους καλλιτέχνες εδώ και αιώνες. Όμως, κάθε χρόνο προσελκύει έναν συντριπτικό αριθμό επισκεπτών και γίνεται πολύ κουραστική και δύσκολη για τους τουρίστες.

Αν, λοιπόν, δεν έχεις ζήσει εκεί και δεν ξέρεις και πολλά για την όμορφη ιταλική πόλη, αλλά ένα ταξίδι στη Βενετία σε εξιτάρει, τότε βρίσκεσαι στο σωστό άρθρο. Μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά υπάρχει μια εκδοχή της Βενετίας όπου μπορείς να αποφύγεις τις παγίδες για τους τουρίστες και τα πλήθη.

Έχεις σκοπό να πας άμεσα στη Ρώμη; Ώρα να το ξανασκεφτείς γιατί η πόλη είναι υπό κατασκευή

Ήρθε η ώρα να απολαύσεις τη Βενετία σαν πραγματικός ντόπιος κι όχι σαν τουρίστας.

Ταξίδι στη Βενετία σαν ντόπιος με μόλις 8 μυστικά

Άλλαξε ένα Aperol Spritz με ένα Venetian Select

Το Aperol spritz έχει γίνει συνώνυμο των καλοκαιρινών διακοπών στην Ιταλία. Η περιοχή Βένετο, της οποίας η Βενετία είναι η πρωτεύουσα, είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής του ποτού αυτού. Αλλά το Aperol εφευρέθηκε στην πόλη της Πάντοβα, περίπου μια ώρα από τη Βενετία. Αν θέλεις να απολαύσεις ένα απεριτίφ σαν Βενετσιάνος, ζήτα Select στο spritz σου αντί για Αperol. Αυτό παράχθηκε για πρώτη φορά στη Βενετία το 1919.

Τέχνη, τέχνη, τέχνη

Πολλοί επισκέπτες δικαίως κατευθύνονται στην Gallerie dell'Accademia για να δουν τα καλύτερα έργα τέχνης στη Βενετία. Φιλοξενεί εμβληματικά έργα των Vittorio Carpaccio και Giovanni Bellini, αλλά το εισιτήριο και οι ουρές τουριστών που έχει δεν σε προσελκύει αρκετά.

Εναλλακτικές; Η εκκλησία του San Zaccaria, ακριβώς πίσω από την πλατεία του Αγίου Μάρκου, φιλοξενεί ένα εξαίσιο, χρωματιστό με κοσμήματα βωμό του Giovanni Bellini. Ένα άλλο έργο του αναγεννησιακού δασκάλου βρίσκεται στην εκκλησία του San Pietro Martire στο νησί Μουράνο. Η εκκλησία του San Giorgio Maggiore, του διάσημου αρχιτέκτονα Andrea Palladio, φιλοξενεί δύο τεράστιους καμβάδες του κορυφαίου Jacopo Tintoretto.

3 προορισμοί που πρέπει να επισκεφθείς πριν εξαφανιστούν από τον χάρτη

Finger food is the food

Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά εστιατόρια στη Βενετία, αλλά χρειάζεται κάποια έρευνα για να τα βρεις. Για ένα γρήγορο και εύκολο δείπνο που δε θα σε βγάλει εκτός budget, προτίμησε καλύτερα τα μπαρ, όπως αυτά που βρίσκονται στο κανάλι Fondamenta della Misericordia. Τα μικρά αυτά μαγαζιά, που στην πόλη ονομάζονται bacari, είναι γνωστά για τα cicchetti, δηλαδή τις μικρές μπουκιές φαγητού. Αυτά μπορεί να είναι οτιδήποτε, από φέτες τραγανό ψωμί με sarde in saor (τηγανητές σαρδέλες σε σάλτσα κρεμμυδιού και ξιδιού) μέχρι τηγανητή μοτσαρέλα.

Το σκέφτηκες καλά για τη γόνδολα;

Οι κομψές μαύρες γόνδολες και οι γονδολιέρηδες με τα ριγέ πουκάμισα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Βενετίας. Αλλά μια τέτοια βόλτα το καλοκαίρι σημαίνει ότι δε θα δώσεις λίγα χρήματα και η διαδρομή τελικά μπορεί να μην είναι και τόσο απολαυστική, γιατί μη νομίζεις πως στα κανάλια δεν υπάρχει μποτιλιάρισμα.

Για να νιώσεις πραγματικά ότι έχεις ζήσει τη Βενετία, δοκίμασε να πλοηγηθείς μόνος σου με κάποιο σκάφος, αν αυτό σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια βέβαια, όχι αν δεν έχεις καμία ιδέα. Με εταιρείες όπως η Row Venice και η Venice on Board, μπορείτε να συμμετάσχεις σε ένα αγγλόφωνο μάθημα κωπηλασίας, όπου θα μάθεις να κωπηλατείς όρθιος με τον βενετσιάνικο τρόπο και να βλέπεις κάποια πιο ήσυχα σοκάκια καθώς το κάνεις.

Βρες κατάλυμα μακριά από την πλατεία του Αγίου Μάρκου

Η διαμονή γύρω από την Πλατεία Αγίου Μάρκου είναι βολική για να επισκεφθείς αξιοθέατα όπως το Παλάτι των Δόγηδων και τη Γέφυρα των στεναγμών. Αλλά τα καταστήματα με σουβενίρ, τα καταστήματα μόδας και τα ανέμπνευστα εστιατόρια μονοπωλούν τους γύρω, γεμάτους κόσμο δρόμους. Προσπάθησε να βρεις κατάλυμα σε λιγότερο τουριστικές γειτονιές της πόλης. Στα ανατολικά, το Castello είναι γεμάτο από ζωηρά μπαρ και δίνει πρόσβαση στους κήπους της έκθεσης τέχνης Biennale. Στο εβραϊκό γκέτο, όχι μακριά από το σταθμό, μπορείς να βρεις ανεξάρτητες γκαλερί, παλαιοπωλεία και μοντέρνα καφέ. Αν μείνεις γύρω από το Campo Santa Margherita στην περιοχή Dorsoduro, μπορείς να παρακολουθήσεις παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο στην πλατεία και φοιτητές να συζητούν σε βάθος πάνω από ένα spritz στα υπαίθρια μπαρ.

Εκδρομή στην ξαδέλφη της Βενετίας, Chioggia

Γνωστή και ως «Μικρή Βενετία» (προς μεγάλη απογοήτευση των κατοίκων της), η Chioggia είναι μια άλλη πόλη στη λιμνοθάλασσα που είναι προσβάσιμη με πλοίο. Αν και διαθέτει και αυτή ένα γραφικό κανάλι με πέτρινες γέφυρες και πολύχρωμα σπίτια, η Chioggia έχει πολύ διαφορετικό χαρακτήρα από τη Βενετία. Η οικονομία της μικρής πόλης έχει ιστορικά βασιστεί στην αλιεία και το μόνο σίγουρο είναι ότι κι ο πολιτισμός επίσης δεν λείπει.

Βρες την καλύτερη θέα της πόλης σε ένα εμπορικό κέντρο

Όχι πολύ μακριά από την πλατεία του Αγίου Μάρκου, θα βρεις την πρώην διεύθυνση του ταχυδρομείου που έχει πλέον μετατραπεί σε ένα κομψό εμπορικό κέντρο, το Fondaco dei Tedeschi. Ανέβα μέχρι τον τελευταίο όροφο και θα βγεις σε μια πανοραμική βεράντα με μια από τις καλύτερες θέες στη Βενετία. Το Μεγάλο Κανάλι, η Γέφυρα Ριάλτο και το συνονθύλευμα των ταρατσών απλώνονται μπροστά σου.

Η επίσκεψη στη βεράντα είναι δωρεάν και φυσικά έχει γίνει πολύ δημοφιλής, γι' αυτό φρόντισε να κλείσεις τη θέση σου online εκ των προτέρων.

Δοκίμασε την πραγματική, ιστορική βενετσιάνικη κουζίνα

Κατά τη διάρκεια των ένδοξων ημερών της Βενετίας, τα μπαχαρικά από την Ανατολή ήταν κοινά συστατικά στα τοπικά πιάτα. Αυτή η κουζίνα, βέβαια, δεν είναι και τόσο γνωστή πλέον, όμως υπάρχουν ευτυχώς ακόμα μερικά επιλεγμένα μαγαζιά. Το καλύτερο μέρος για να τη βρεις είναι το εστιατόριο Bistrot de Venise, όπου ο ιδιοκτήτης Sergio Fragiacomo έχει περάσει δεκαετίες ξεφυλλίζοντας βιβλία συνταγών από τον 14ο έως τον 16ο αιώνα, αναδημιουργώντας τα πιάτα τους. Βέβαια, δεν το λες και φθηνό, αλλά αξίζει για μια φορά.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης