10 άγραφοι κανόνες που πρέπει να ξέρεις πριν επισκεφθείς το Παρίσι
Όσα πρέπει να ξέρεις πριν πας στο Παρίσι ή αλλιώς όσα οι Παριζιάνοι θα ήθελαν να ξέρεις πριν το ταξίδι σου εκεί. Έτοιμη για μια βόλτα στην Πόλη του Φωτός;
Πας για πρώτη φορά ταξίδι στο Παρίσι; Η Πόλη του Φωτός θα σε εντυπωσιάσει με την κουλτούρα, την ευγένεια και την ομορφιά της, αλλά αν θες να νιώθεις άνετα και οικεία στη γαλλική πρωτεύουσα, είναι κάποιοι κανόνες που θα κάνουν την παραμονή σου εκεί λίγο πιο ευχάριστη για όλους.
Το Παρίσι έχει αλλάξει πολύ τις τελευταίες δεκαετίες. Πριν από λίγο καιρό, οι επιλογές των τουριστών περιορίζονταν σε έναν μικρό αριθμό διάσημων τοποθεσιών και ελάχιστοι ντόπιοι μιλούσαν περισσότερες από λίγες φράσεις στα αγγλικά. Σήμερα, το Παρίσι είναι ένα πιο κοσμοπολίτικο μέρος. Ωστόσο, η πυκνοκατοικημένη γαλλική πρωτεύουσα εξακολουθεί να έχει τον δικό της ξεχωριστό τρόπο να λειτουργεί και οι Γάλλοι εκτιμούν όταν οι τουρίστες σέβονται αυτόν τον τρόπο.
Η παριζιάνικη κουλτούρα δίνει τεράστια αξία στο φαγητό, την ομορφιά και τον ελεύθερο χρόνο, και πολλά από τα faux pas (λάθη) - τουλάχιστον στα μάτια των Παριζιάνων - που κάνουν οι επισκέπτες συμβαίνουν όταν παραβιάζονται αυτές οι αρχές. Αν θες, λοιπόν, να περιηγηθείς στην Πόλη του Φωτός με παριζιάνικο αέρα, απλά φρόντισε να θυμάσαι τα παρακάτω.
5 τάσεις για να μεταφέρεις τη γαλλική κουλτούρα σπίτι σου
Όσα πρέπει να θυμάσαι για ένα πετυχημένο ταξίδι στο Παρίσι
Μην ξεχνάς ποτέ να λες «bonjour»
Στη γαλλική κουλτούρα, είναι απολύτως απαραίτητο να λες «bonjour» όταν μπαίνεις σε οποιοδήποτε καφέ, εστιατόριο, μικρότερο κατάστημα ή ακόμη και σε μικρό κλειστό χώρο, όπως το ασανσέρ. Είναι ένα κομμάτι της κοινωνικής ευγένειας, και το να το παραλείπεις μοιάζει τόσο αφύσικο για τους Γάλλους όσο το να μην λες «excuse me» ή «sorry» για έναν Βρετανό.
Επίσης, όταν φεύγεις οφείλεις να λες «au revoir». Αυτός ο κανόνας ισχύει και όταν ζητάς από κάποιον βοήθεια ή οδηγίες: το «excusez-moi» μπορεί να μοιάζει με το πιο ευγενικό άκουσμα για τους Βρετανούς, αλλά οι Παριζιάνοι εξακολουθούν να περιμένουν να ξεκινήσεις τη συζήτηση με ένα «bonjour» ή «bonsoir».
Αντιμετώπισε το προσωπικό εξυπηρέτησης με σεβασμό
Στη Γαλλία, η φιλοξενία είναι ένας σεβαστός πυλώνας του γαλλικού savoir-faire και οι εργαζόμενοι στον κλάδο αντιμετωπίζονται με απόλυτο σεβασμό. Το προσωπικό σε ξενοδοχεία και εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών εκπαιδεύεται αυστηρά. Ακόμη και στα πιο καθημερινά bistro, τις περισσότερες φορές, τα καθήκοντα των σερβιτόρων επεκτείνονται στο να σε καλωσορίσουν, να σε καθίσουν κατάλληλα, να σε συμβουλεύσουν για το κρασί και τις σπεσιαλιτέ, να πάρουν την παραγγελία σου (συχνά χωρίς να την σημειώσουν) και να ελέγξουν αν είσαι ευχαριστημένη κατά τη διάρκεια του γεύματος.
Ενώ στη βρετανική και αμερικανική κουλτούρα, οι σερβιτόροι είναι συχνά εργαζόμενοι μερικής ή προσωρινής απασχόλησης, πολλοί εδώ είναι μόνιμοι υπάλληλοι με σταθερό μισθό, οι οποίοι δεν βασίζονται απαραίτητα στα φιλοδωρήματα. Η σχέση μεταξύ πελάτη και σερβιτόρου, επομένως, είναι διαφορετική από ό,τι ίσως έχουμε συνηθίσει - είναι περισσότερο σχεσιακή και λιγότερο συναλλακτική.
Τσέκαρε την έξοδο του μετρό
Οι στάσεις του μετρό στο Παρίσι είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, αλλά οι διάφορες έξοδοι ενός σταθμού του μετρό μπορεί να οδηγούν σε τελείως διαφορετικά μέρη, και δεν είναι πάντα ευδιάκριτα επισημασμένες. Το Google Maps γνωρίζει ποια έξοδο πρέπει να πάρεις, οπότε όταν φτιάχνεις το πρόγραμμά σου, φρόντισε να ελέγξεις και την έξοδο του μετρό (συνήθως υποδηλώνεται με έναν αριθμό) για να βεβαιωθείς ότι πηγαίνεις κατευθείαν στον προορισμό σου.
Να θυμάσαι να έχεις μαζί σου μετρητά
Μερικές φορές κάποιες καταστάσεις στο Παρίσι θα μπορούσαν να θεωρηθούν λίγο παλιές. Ενώ μπορείς να πληρώσεις με κάρτα στα περισσότερα μέρη, πολλές μικρότερες επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν ένα ελάχιστο ποσό για την πληρωμή με κάρτα, οπότε φρόντισε να έχεις μαζί σου λίγα μετρητά (επίσης χρήσιμο για μικρά φιλοδωρήματα στα εστιατόρια).
Πες «ναι» στο ποδήλατο
Τα τελευταία χρόνια, η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, η οποία αποφεύγει τα αυτοκίνητα, έχει προσθέσει εκατοντάδες χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων σε μια προσπάθεια να καταστήσει τη γαλλική πρωτεύουσα μία από τις πιο πράσινες της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι η πόλη μπορεί πλέον να διασχίζεται εύκολα με ποδήλατο. Εύκολα λοιπόν, θα διαπιστώσεις ότι το ποδήλατο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περιηγηθείς σε αυτή τη σχετικά μικρή πόλη. Κάντο όπως οι ντόπιοι και χρησιμοποίησε το σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων της πόλης, Vélib, το οποίο είναι πλέον πολύ πιο προσιτό στους επισκέπτες χάρη στον εύχρηστο ιστότοπο Vélib ή την εφαρμογή Île-de-France Mobilités. Δίνοντας μόλις λίγα ευρώ, μπορείς να νοικιάσεις κλασικά ή ηλεκτρονικά ποδήλατα, ωστόσο τα κράνη δεν περιλαμβάνονται.
Μην υποτιμάς τα λεωφορεία
Το μετρό είναι αξιόπιστα γρήγορο, αλλά αν έχεις περισσότερο χρόνο, σκέψου το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσεις το μεγάλο δίκτυο λεωφορείων του Παρισιού. Πολλές διαδρομές λεωφορείων σε φέρνουν δίπλα σε καταπληκτικές εικόνες του Σηκουάνα και σε σημαντικά μνημεία: το λεωφορείο 95, για παράδειγμα, περνάει από το Λούβρο και το Saint-Germain-des-Prés, ενώ το 80 σε μεταφέρει από τη Μονμάρτρη, κατά μήκος της λαμπερής λεωφόρου Montaigne και δίπλα από τον Πύργο του Άιφελ.
Πληροφορήσου σχετικά με τις ώρες φαγητού
Το φαγητό στη Γαλλία είναι κάτι περισσότερο από τροφή, κάτι περισσότερο ακόμη και από απόλαυση - είναι λατρεία. Μεγάλο μέρος της ζωής ξοδεύεται για την αγορά, την προετοιμασία, την απόλαυση και ακόμη και για τη συζήτηση σχετικά με το φαγητό. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι οι Παριζιάνοι τσιμπολογούν συνέχεια - το αντίθετο μάλιστα, υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα γύρω από το πότε τρώνε φαγητό.
Οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε ένα μικρό πρωινό στο σπίτι ή μερικές φορές σε ένα καφέ. Το μεσημεριανό γεύμα είναι ένα γεύμα που απολαμβάνουν καθιστοί μαζί με άλλους σε διάστημα περίπου μιας ώρας. Το απόγευμα, τα παιδιά τρώνε ένα γλυκό σνακ (goûter) γύρω στις 4.30 μ.μ. και οι μεγάλοι έχουν τη δική τους εκδοχή, το apéro, νωρίς το βράδυ. Το δείπνο έρχεται αργότερα το βράδυ, γύρω στις 8μμ. Έτσι, το τσιμπολόγημα και ειδικά στο πόδι, εν κινήσει, δεν είναι επιθυμητό. Οπότε, αν θες να προσαρμοστείς εντελώς σε αυτή την κουλτούρα, απλώς μην το κάνεις και σεβάσου τη σημασία που δίνουν απέναντι στο φαγητό.
Το Apéro είναι τρόπος ζωής
Η έννοια των pre-drinks είναι ξένη για τους Παριζιάνους. Εδώ, προτιμούν το απεριτίφ, που συνηθέστερα συντομογραφείται ως apéro - ένα ποτό μετά τη δουλειά/πριν το δείπνο που συνοδεύεται από σνακ, όπως ένα ποτήρι κρασί και μια πιατέλα αλλαντικών. Πολλά μπαρ έχουν happy hours, από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.
Σεβάσου τη σημασία της αισθητικής
Ολόκληρος ο σχεδιασμός του Παρισιού, με τις κομψές προσόψεις θέτει ουσιαστικά την ομορφιά πάνω από την πρακτικότητα. Ένα παράδειγμα: Οι Παριζιάνοι δεν επιτρέπεται να κρεμούν τα ρούχα στα μπαλκόνια τους, καθώς αυτό θα επηρεάσει την εμφάνιση των κτιρίων. Αυτή η επιδίωξη για αισθητική τελειότητα επεκτείνεται και στα ρούχα, και οι Παριζιάνοι τείνουν να προτιμούν το λιτό και καλαίσθητο. Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, κάθε ενδυματολογική επιλογή που δίνει προτεραιότητα στην πρακτικότητα εις βάρος της ομορφιάς μπορεί κάλλιστα να κριθεί από τους ντόπιους, οπότε αν θες να εναρμονιστείς με το περιβάλλον γύρω σου, έχε το κατά νου.
Και με την αναμονή στην ουρά τι γίνεται;
Στα καταστήματα, σχηματίζονται ουρές αλλά η ροή τους είναι απρόβλεπτη. Δεν είναι πάντα σαφές ποιος έχει προτεραιότητα και η πλοήγηση στο σύστημα απαιτεί ένα ορισμένο επίπεδο επιβολής και ορίων: το να είσαι υπερβολικά ευγενική δεν θα σε οδηγήσει πουθενά. Παρατήρησε και μάθε από τους ντόπιους για να εκτιμήσεις τι είναι καλύτερο να κάνεις σε κάθε περίπτωση.