Πότε είσαι πραγματικά έτοιμη για ένα solo ταξίδι; Παίζει ρόλο η ηλικία;

 Άρτεμις Σκούφου
Πότε είσαι πραγματικά έτοιμη για ένα solo ταξίδι; Παίζει ρόλο η ηλικία;
Unsplash

Το solo travel είναι η εμπειρία που δε θα αποκτήσεις με κανέναν άλλο τρόπο. Αν έχεις σκεφτεί να ταξιδέψεις μόνη, αλλά δεν το έχεις τολμήσει ακόμα, νομίζω πως ήρθε η στιγμή να το κάνεις. Αν όχι τώρα, πότε; 

Όταν σκέφτεσαι το solo ταξίδι, ποια είναι η εικόνα που σου έρχεται στο μυαλό; Φαντάζεσαι επαγγελματικά ταξίδια στα οποία θα έπρεπε να πας μόνος σου ή βλέπεις ένα σακίδιο δεμένο στην πλάτη σου και να πηγαίνεις μόνος σου από το ένα μέρος στο άλλο; Ποια είναι αυτή η πρώτη εικόνα που σου έρχεται στο μυαλό;

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους αυτό το είδος ταξιδιού ως το να πρέπει να εξερευνήσεις και να ταξιδέψεις 100% μόνος σου. Η εικόνα που στερεοτυπικά έρχεται στο μυαλό κάποιου είναι ένας άνθρωπος που ταξιδεύει μόνος του με μια βαλίτσα στο χέρι ή ιδανικά έναν σάκο στην πλάτη. Σα να είναι ένας μοναχικός λύκος που δε μιλάει σε κανέναν και απλά εξερευνεί.

Επίτρεψέ μου, όμως, να σου δώσω και μια άλλη εικόνα. Solo ταξίδι μπορεί επίσης να είναι το να ξεκινάς μόνος σου και να είσαι πρόθυμος να γνωρίσεις νέους ανθρώπους για να συνεχίσεις στη συνέχεια το ταξίδι σου ή να ενταχθείς σε μια ομάδα που δε γνωρίζεις άλλους ταξιδιώτες.

Solo travelling: Ανακάλυψε τον κόσμο και τον εαυτό σου - Οι 5 top προορισμοί και τα sos

Φυσικά και για να κάνεις ένα solo ταξίδι θέλει πολύ θάρρος. Απαιτεί να βγεις από τη ζώνη ασφαλείας σου και να πρέπει να επικοινωνήσεις και με άγνωστους ανθρώπους που δεν ξέρεις αν είναι σαν εσένα ή αν είναι επικίνδυνοι.

Θα επέλεγες να ταξιδέψεις χωρίς την παρέα σου από τα 18 σου; Μήπως θα προτιμούσες να κάνεις το πρώτο σου solo travel μετά τα 25; Πολλοί απαντούν πως όσο αργότερα τόσο το καλύτερο. Ή και ποτέ, αν δεν είναι ανάγκη.

taksidi-xartis.jpg

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ταξιδέψεις μόνη σου;

Μπορώ να σου πω με μεγάλη σιγουριά ότι ασφαλής και αντικειμενική απάντηση δεν υπάρχει. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που πρέπει να έχεις κατά νου πριν αποφασίσεις να ταξιδέψεις μόνη σου.

Το να ταξιδεύεις σόλο, είναι μια υπέροχη ιδέα και οριακά δε μ' ενοχλεί καθόλου αν μερικές φορές δε βρίσκω παρέα για να κάνω τα ταξίδια μου. Αυτή αίσθηση ανεξαρτησίας που έχεις είναι μοναδική και ταξιδεύοντας από νεαρή ηλικία χωρίς τους γονείς μου κατάλαβα τι πάει να πει υπευθυνότητα με όλη της τη σημασία.

Όμως, νεαρή ηλικία δεν πάει να πει πως στα 16 σου παίρνεις έναν σάκο και σηκώνεσαι και φεύγεις μόνος σου. Οι κίνδυνοι εκεί έξω είναι πολλοί, γι' αυτό και οι περισσότεροι που ξεκινούν να ταξιδεύουν μόνοι δεν το κάνουν πριν τα 17-18. Τα περιστατικά κλοπών που ακούμε, ειδικά στο εξωτερικό, σε ένα μέρος που δε γνωρίζει ο ταξιδιώτης πώς πρέπει να συμπεριφερθεί, δεν είναι λίγα. Επιπλέον, ας μη ξεχνάμε και την ανεπάρκεια ωριμότητας και υποτίθεται πως όσο μεγαλύτερος σε ηλικία είσαι τόσο καλύτερα αντανακλαστικά έχεις για να αντιδράσεις αν σου συμβεί κάτι.

Υπάρχει, βέβαια, ένα μεγάλο «αλλά».

taksidi-kappadokia.jpg

Η ακριβής, ιδανική ηλικία δεν υπάρχει για το solo ταξίδι, αλλά υπάρχει η κατάλληλη στιγμή. Ποια είναι αυτή; Όταν έχεις ήδη μια αξιόλογη εμπειρία.

Θα δώσω ένα λίγο περίεργο παράδειγμα, αλλά ελπίζω να καταλάβεις τι εννοώ. Σκέψου να θες να ανοίξεις μια επιχείρηση χωρίς καμία εμπειρία, χωρίς να έχεις κανέναν στον οποίο να μπορείς να στηριχτείς και να θες να την ανοίξεις από το μηδέν. Και σκέψου να έχεις ήδη δουλέψει σε αντίστοιχες επιχειρήσεις όταν θα επιλέξεις να ανοίξεις τη δική σου. Είναι το ίδιο;

Όταν αποφασίζεις να πάρεις ένα ρίσκο - γιατί και το solo ταξίδι εμπεριέχει ένα ρίσκο - καλό είναι να έχεις πρώτα μια εμπειρία. Αν το να ταξιδέψεις μόνη σου είναι ένα από τα πρώτα σου ταξίδια γενικά, σε όλη σου τη ζωή, τότε πιθανότατα να σου φανεί πραγματικά δύσκολο να τα βγάλεις πέρα κι ίσως απογοητευτείς. Αν, όμως, έχεις κάνει ήδη αρκετά ταξίδια με φίλους και οικογένεια, έχεις συνηθίσει στην ιδέα του ταξιδιού και τα διαδικαστικά του, τότε το να κάνεις ένα μοναχικό ταξίδι δε θα σου φανεί και τόσο περίεργο.

Αν θες να ταξιδέψεις στο εξωτερικό μόνη σου, ας μην είναι, για παράδειγμα, αυτό το πρώτο σου ταξίδι γενικά στο εξωτερικό. Δε σημαίνει ότι δε θα τα καταφέρεις. Σημαίνει απλά ότι αν έχεις ήδη κάνει μερικά ταξίδια, θα νιώθεις μεγαλύτερη σιγουριά, λιγότερο φόβο και ίσως να ξέρεις πώς μπορείς να ανταποκριθείς και σε κάποιες καταστάσεις.

Αν αποφασίσεις να κάνεις ένα solo ταξίδι, να θυμάσαι: Δε χρειάζεται να κάνεις όλο το ταξίδι μόνη σου. Ίσως υπάρχει ένας φίλος σου που ζει στο εξωτερικό. Πήγαινε βρες τον. Ίσως στην πορεία γνωρίσεις κόσμο που βλέπεις πως μπορείς να μιλήσεις και να επικοινωνήσεις άνετα. Και τέλος, αν το να πειραματίζεσαι δεν είναι στο comfort zone σου, απλώς μην κάνεις πράγματα τα οποία θα σε κάνουν να αισθανθείς άβολα στο solo travel.

mexico-taksidi.jpg

Ποτέ δεν είσαι πολύ μικρή για να αρχίσεις να ταξιδεύεις. Υπάρχουν πολλές επιλογές που επιτρέπουν στον εαυτό σου, στο παιδί σου ή σε οποιονδήποτε άλλο να ταξιδέψει με ασφάλεια ακόμη και από νεαρή ηλικία. Το σημαντικότερο που πρέπει να σκεφτείς είναι: Πότε είσαι προσωπικά έτοιμη για να ταξιδέψεις;

Μέσα από τα ταξίδια, οι αναμνήσεις που δημιουργείς είναι ανεκτίμητες. Δε θα μετανιώσεις ποτέ που ξεκίνησες να ταξιδεύεις, ανεξαρτήτως ηλικίας.