Για τα 50 χρόνια ΠΑ.ΣΟ.Κ, το Twitter/ X και η Δημήτρη Λιάνη νοσταλγούν τον Ανδρέα Παπανδρέου

Πατούλια Κατερίνα
Για τα 50 χρόνια ΠΑ.ΣΟ.Κ, το Twitter/ X και η Δημήτρη Λιάνη νοσταλγούν τον Ανδρέα Παπανδρέου
INTIME NEWS

To Τwitter/X έκανε trend το ΠΑ.ΣΟ.Κ στα 50 χρόνια από την ίδρυσή του και Ανδρέας Παπανδρέου, Μελίνα Μερκούρη και Γιώργος Γεννηματάς μπήκαν δίκαια στα σχόλια του κόσμου.

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), το ελληνικό σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό κόμμα, ιδρύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

50 χρόνια μετά την ίδρυσή του κι ενώ το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει τροποποιήσει το όνομά του σε «ΠΑ.ΣΟ.Κ - Κίνημα Αλλαγής», το Twitter/X θυμάται τον Παπανδρέου με φόντο τις επερχόμενες εσωτερικές εκλογές του κόμματος.

Το μήνυμα της Δήμητρας Λιάνη Παπανδρέου

Την ημέρα αυτή, η τελευταία σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου άφησε το δικό της μήνυμα στο Facebook με μια ασπρόμαυρη εικόνα του ηγέτη του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

«Νοσταλγώ με συγκίνηση τη Διακήρυξη της Γ΄Σεπτέμβρη που άλλαξε την Ελλάδα με την παρουσία του παγκόσμιου ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου και έδωσε στους Έλληνες Εθνική Περηφάνια και στο λαό Κοινωνική Δικαιοσύνη. Όλα δυστυχώς ανατράπηκαν από τον Κώστα Σημίτη και το Γιώργο Παπανδρέου και όλους τους ανάξιους επιγόνους που έφεραν ξανά την αμερικανοκρατία στη Ελλάδα! Αναγέννηση δίχως ρήξη και ανατροπή του ξενόδουλου κατεστημένου δεν θα επιτευχθεί ποτέ! Οι Πιστοί στον Ανδρέα αγωνιούμε και εκφράζουμε την οργή μας στους καπηλευτές της μνήμης του και αγωνιζόμαστε για την ιστορική δικαίωση των αξιών του», έγραψε χαρακτηριστικά η Λιάνη!

Εκδήλωση για τα 50 χρόνια ΠΑ.ΣΟ.Κ

Εορταστική εκδήλωση στο Ζάππειο για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιείται σήμερα, Τρίτη 03/09 στις 19:30 και χαιρετισμό θα απευθύνουν οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ θα τιμηθούν τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη 1974.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, και θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο.

Οι επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές:

Τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ γίνονται με φόντο τις εσωκομματικές εκλογές:

«Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Δεν θα γίνει μεγάλη η δημοκρατική παράταξη με ανεμομαζώματα που θα καταλήξουν διαβολοσκορπίσματα. Μεγάλο θα γίνει το ΠΑΣΟΚ αν βρει νέους και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, που δεν έχουν εμπλακεί στην πολιτική και οραματίζονται μια προοδευτική και ηθική κυβέρνηση. Δεσμεύομαι, ότι θα δώσω τον αγώνα με όλες μου τις δυνάμεις. Έκανα πέντε πανελλαδικές εκστρατείες σε έναν χρόνο, δεν θα φοβηθώ την έκτη. Όλοι μαζί θα νικήσουμε, όλοι μαζί θα μείνουμε ενωμένοι με στόχο το ισχυρό, δημοκρατικό, ποιοτικό και αξιόπιστο ΠΑΣΟΚ» επισήμανε πριν λίγες ημέρες από την Καβάλα ο τωρινός πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης.

Στα πρώτα trends του Χ, το ΠΑΣΟΚ

Όπως ήταν φυσικό, οι fans του Χ έκαναν trend το ΠΑΣΟΚ με δεκάδες σχόλια στην πλατφόρμα και με τη νοσταλγία των πολιτικών του 80, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Γιώργος Γεννηματάς και η Μελίνα Μερκούρη.

Τι έφερε όμως τη νέα εσωκομματική μάχη στο ΠΑ.ΣΟ.Κ- Κίνημα Αλλαγής:

Τον Δεκέμβριο του 2021, διεξήχθησαν εσωκομματικές εκλογές στο κόμμα για νέο πρόεδρο, σε διαδοχή της Φώφης Γεννηματά (η οποία ήταν και εκείνη υποψήφια, αλλά στις 12 Οκτωβρίου απέσυρε την υποψηφιότητα της λόγω επιδείνωσης της υγείας της και στις 25 Οκτωβρίου απεβίωσε). Υποψήφιοι ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Παύλος Χρηστίδης, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Καστανίδης. Οι δυο πρώτοι (Ανδρουλάκης και Παπανδρέου) προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο, όπου ο Ανδρουλάκης κέρδισε με 139.492 ψήφους και ποσοστό 67,17%, έναντι 66.847 ψήφων και ποσοστού 32,19% που συγκέντρωσε ο Παπανδρέου.

Τον Μάιο του 2022, σε εσωκομματικό δημοψήφισμα, αποφασίστηκε η μετονομασία του κόμματος σε «ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Κίνημα Αλλαγής» και η επαναφορά του πράσινου ανατέλλοντος ηλίου, του γνωστού ιστορικού συμβόλου του ΠΑΣΟΚ. Πριν από τις ευρωεκλογές του 2024, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε θέσει σαν στόχο για το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα με ποσοστά υψηλότερα από τις ευρωεκλογές του 2019 (7,72%) και τις εθνικές εκλογές του 2023 (11,46% και 11,84% τον Μάιο και τον Ιούνιο).[10]

Μετά τις ευρωεκλογές, όπου το ΠΑΣΟΚ βγήκε τρίτο με ποσοστό 12,79%, εκλέγοντας τρεις ευρωβουλευτές, βουλευτές και στελέχη δήλωναν την απογοήτευσή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα ασκώντας κριτική στη πολιτική του Ανδρουλάκη, κατηγορώντας τον πως είναι υπεύθυνος για το αποτέλεσμα και έθεσαν θέμα ηγεσίας.

Παρότι ο Ανδρουλάκης δήλωνε πως δεν θα προβεί σε πρόωρες εκλογές, αναμένοντας τις προγραμματισμένες (σύμφωνα με το καταστατικό)εσωκομματικές εκλογές του φθινοπώρου του 2025, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στις 30 Ιουνίου, εισηγήθηκε εκλογές στις 6 Οκτωβρίου, με επαναληπτικό γύρο μια εβδομάδα μετά, στις 13 Οκτωβρίου.

Την ίδια ημέρα, με ομιλίες-παρεμβάσεις τους στην συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητες τους ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α' Αθηνών, Παύλος Γερουλάνος Την επόμενη ημέρα, ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητες τους, η βουλευτής Β1΄ Βόρειου Τομέα Αθηνών, Μιλένα Αποστολάκη και ο βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης.

Στις 3 Ιουλίου, ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητες τους η βουλευτής Β2΄ Δυτικού Τομέα Αθηνών, Νάντια Γιαννακοπούλου και ο δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής Γιάννης Κανελλάκης. Στις 16 Ιουλίου, η πρώην επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε με ανάρτηση-βίντεο της την υποψήφιοτητα της

Στις 24 Ιουλίου, η Μιλένα Αποστολάκη απέσυρε την υποψηφιότητα της.

Φωτογραφία: In Time

Με στοιχεία από τη Wikipedia