Toxic positivity: Μήπως τελικά κούρασε η υπερβολική θετικότητα που μας έμαθαν να προβάλλουμε;
Ένα θέμα που μας αφορά όλους και κρύβει αρκετούς κινδύνους για την ψυχική μας υγεία.
Ζούμε στην εποχή της απόλυτης τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. διαστήματα ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορες δημοσιεύσεις στα social media που μας παροτρύνουν να είμαστε ευτυχισμένοι, να σκεφτόμαστε πάντοτε αισιόδοξα και γενικώς να αναζητούμε την ευτυχία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, ακόμη και στα δυσάρεστα γεγονότα. Είναι, όμως, πάντοτε εφικτό κάτι τέτοιο;
Τι είναι η τοξική θετικότητα
Η τοξική θετικότητα είναι ουσιαστικά η πεποίθηση ότι μια κατάσταση πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται με θετική στάση ανεξαρτήτως του βαθμού δυσκολίας. Δυστυχώς αυτή η τάση εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους για την ψυχική μας υγεία καθώς συνδέεται με την υπερβολική υιοθέτηση της θετικής στάσης απέναντι σε κάθε δυσκολία.
Κεφάλαιο αυτοπεποίθηση: Τελικά το βάρος συνδέεται και επηρέαζει την αυτοεκτίμησή σου;
Η συγκεκριμένη προσέγγιση επιτρέπει μόνο θετική ενέργεια και μας αναγκάζει να δείχνουμε χαρούμενοι και αισιόδοξοι. Η τοξική θετικότητα δεν αναγνωρίζεται πάντα και όλοι έχουμε υιοθετήσει αυτό τον τρόπο σκέψης κάποια στιγμή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μάθεις να την αναγνωρίζεις για να την αποφύγεις και να βοηθήσεις άτομα του κύκλο σου που πιθανώς να χρειάζονται υποστήριξη.
Τα σοβαρά μειονεκτήματα
Η τοξική θετικότητα μπορεί πραγματικά να βλάψει τους ανθρώπους που περνάνε δύσκολα σε βάθος χρόνου. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα άτομα που αντιμετωπίζουν μια δυσκολία αντί να εκφραστούν ελεύθερα και να ζητήσουν υποστήριξη, καταλήγουν να νιώθουν πως αγνοούνται ή πως τα αισθήματά τους ακυρώνονται.
Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η υπερβολική θετικότητα είναι ιδιαίτερα τοξική αφού υποβαθμίζει και απορρίπτει κάθε αρνητικό συναίσθημα. Μια βασική επίπτωση της τοξικής θετικότητας στη ζωή μας είναι να νιώθουμε ντροπή και ενοχή. Η ενοχή μάς οδηγεί συχνά στη σιωπή και τη μυστικοπάθεια.
Με λίγα λόγια λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας (ή αποφυγής) απέναντι στα δυσάρεστα γεγονότα και μακροπρόθεσμα απομακρύνει το άτομο από την πραγματικότητα, συχνά με πολύ σοβαρές επιπτώσεις.
Πηγή κεντρικής: pexels.com