Gloria Gati: Η μικρή «αδελφή» της Vittoria Gati είναι πανέμορφη σε όψη και συναρπαστική σε γεύση

Σαμάνθα Αποστολοπούλου
Gloria Gati: Η μικρή «αδελφή» της Vittoria Gati είναι πανέμορφη σε όψη και συναρπαστική σε γεύση

The Food Tour: Η περιήγηση της Σαμάνθας Αποστολοπούλου και της Νέλλης Καλαμαρά στα εστιατόρια της Αθήνας συνεχίζεται. Αυτή τη φορά βρεθήκαμε στο πολύ νέο Gloria Gati στην Πλατεία Καρύτση και μαγευτήκαμε από τη φινέτσα και τις γεύσεις του.

Γράφει η Νέλλη Καλαμαρά

Η κομψή και φιλόξενη Gloria Gati, η μικρότερη αδελφή της διάσημης Vittoria Gati στη Γλυφάδα, δεν έχει ούτε έναν χρόνο που άνοιξε τις πόρτες της πάνω στην πλατεία Καρύτση και ήδη έχει γίνει το αγαπημένο all-day ιταλικό στέκι για κάθε λάτρη της κουζίνας της γείτονος.

LPR53253.jpg

Όμως το νέο αυτό meeting point του κέντρου της πόλης είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα ακόμη ιταλικό εστιατόριο. Είναι ένα μέρος όπου η κορυφαία πρώτη ύλη πρωταγωνιστεί από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, αφού από τον specialty καφέ μέχρι την burrata αποκλειστικής εισαγωγής, εδώ δεν γίνονται «εκπτώσεις» σε θέματα ποιότητας και γεύσης.

LPR53154.jpg

Εμπνευστής και πρωταγωνιστής της “all-day brasserie Italiana”, όπως αυτοχαρακτηρίζεται η Gloria Gati, είναι ο γνωστός chef και restauranteur Γιώργος Παπακώστας.

Ο Γιώργος μαζί με τα αδέλφια του και τον αείμνηστο πατέρα τους (δημιουργό του εμβληματικού Casa di Pasta), είναι υπεύθυνοι για πολλά αγαπημένα γευστικά projects της πόλης, όπως φυσικά το Vittoria Gati που αναφέραμε παραπάνω, αλλά και τα γνωστά τοις πάσι The Burger Joint.

LPR53207.jpg

Με τις κίτρινες πολυθρόνες, τα όμορφα στρωμένα τραπέζια και την ανθισμένη οροφή να μας υποδέχεται στο εξωτερικό ξέραμε πως εδώ τα πράγματα θα είναι σοβαρά νόστιμα. Περνώντας στη σάλα, η μεγάλη και στιβαρή ξύλινη μπάρα, οι εντυπωσιακοί πολυέλαιοι, τα μαρμάρινα τραπέζια με τις custom-made λινές πετσέτες, το εμφανές μπετόν στο ταβάνι, οι ιδιαίτερες ταπετσαρίες στους τοίχους και ο αυθεντικός ναπολιτάνικος φούρνος, αυτό το ναζιάρικο παιχνίδι μεταξύ vintage και industrial αισθητικής, μαρτυρά απευθείας πως το Gloria Gati είναι ένα εστιατόριο με προσωπικότητα και χαρακτήρα. Όπως άλλωστε και η κουζίνα του.

LPR53215.jpg

Εδώ ο Γιώργος Παπακώστας φροντίζει η αυθεντική ιταλική κουζίνα και οι κλασσικές συνταγές της να παίρνουν λίγο από αύρα Νέας Υόρκης, δημιουργώντας τελικά τη δική του μοναδική προσέγγιση, που δεν σταματά ποτέ να μας συναρπάζει, σε όσες εστιατορικές εκδοχές και εάν την απολαύσουμε.

LPR53218.jpg

Στο Gloria Gati λοιπόν παίρνουμε θέση από νωρίς το πρωί για τον άψογο καφέ, που έρχεται από έναν μικρό παραγωγό από το χωριό Gaitania της Κολομβίας σε υψόμετρο 1.300 μέτρων, και το λαχταριστό brunch με τις ιταλικές καταβολές, για να περάσουμε στο Italian with a twist lunch και dinner, που στηρίζεται σε αυθεντικά ιταλικά υλικά και παραδοσιακές τεχνικές, όπως η ζύμη της πίτσας που φτιάχνεται με ένα προζύμι του 1947 και ωριμάζει για τέσσερις ημέρες πριν πάρει τη θέση της στον ναπολιτάνικο φούρνο ή η burrata που έρχεται σε αποκλειστική εισαγωγή κάθε εβδομάδα μόνο για τα δύο ιταλικά εστιατόρια της οικογένειας Παπακώστα.

LPR53195.jpg

Καθώς βρεθήκαμε εκεί πρώτες για να δοκιμάσουμε το νέο μενού, που θα ξεκινήσει να σερβίρεται από αύριο στο εστιατόριο, είχαμε τη χαρά να μάθουμε και ένα μικρό «μυστικό». Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπακώστας μας ξενάγησε στον υποβλητικό υπόγειο χώρο, όπου θα λειτουργεί σε λίγες ημέρες πια ένα speakeasy bar restaurant, το οποίο άλλοτε θα παραχωρείται για προσωπικές και επαγγελματικές εκδηλώσεις, άλλοτε θα φιλοξενεί party και guest shifts, και άλλοτε θα γίνεται take over από γνωστούς σεφ του εξωτερικού και θα αποτελεί ένα pop up εστιατόριο μέσα στο εστιατόριο. Ακούγεται συναρπαστικό και δεν μπορούμε να περιμένουμε να το επισκεφτούμε σε πλήρη λειτουργία. Άλλωστε σε συνδυασμό με τα συχνά live και τον resident DJ που βρίσκεται καθημερινά στα decks, το Gloria Gati έχει ήδη αναδειχθεί σε destination restaurant για την Αθήνα.

LPR53234.jpg

Φυσικά με τον Γιώργο Παπακώστα στην κουζίνα, δεν αντισταθήκαμε σε κανέναν πειρασμό και δοκιμάσαμε πολλά και άκρως συναρπαστικά πιάτα από το νέο μενού, που εννοείται πως ευθύς αμέσως θα μοιραστούμε μαζί σας. Ξεκινήσαμε λοιπόν με την γεμάτη χρώματα και αρώματα Βurrata e pomodoro με πολύχρωμα baby τοματίνια, πέστο βασιλικού και τη φρέσκια burrata απο την Puglia που αναφέραμε παραπάνω.

LPR53285.jpg

Bruschetta με Provola, μέλι τρούφας και μοσχαρίσιο παστράμι

Lefteris_Partsalis

Εξαιρετική η Bruschetta με ολόφρεσκο τυρί Provola, μέλι τρούφας και μοσχαρίσιο παστράμι, ένα πιάτο που ήρθε μαζί με τη μοσχαρίσια bresaola, με πίκλα βρούβας, αϊολί κάπαρης και ξύσμα παρμεζάνας και εύκολα μάς κάναμε εικόνα να τα απολαμβάνουμε και τα δύο στη μεγάλη μπάρα μία Παρασκευή απόγευμα μαζί με δύο ποτήρια σπιρτόζικο ιταλικό κρασί.

LPR53249.jpg

Από τα αδιαμφισβήτητα highlights του νέου μενού τα Arancini, μαγειρεμένα αριστοτεχνικά με τη σωστή κρούστα απέξω και το σωστό μέλωμα μέσα, αφού σπάζοντας την τραγανή κροκέτα, που κάθεται υπερήφανα πάνω σε μία τέλεια δεμένη σάλτσα από fontina, μέσα ανακαλύψαμε ένα αρωματικό ριζότο τρούφας με φρέσκια μοτσαρέλα.

LPR53221.jpg

Pizza Mortadella με κρέμα παρμεζάνας, φρέσκια mozzarella, mortadella, φιστίκι Αιγίνης και λάδι βασιλικού

Lefteris_Partsalis

Κρίνοντας από τον κεντρικό ναπολιτάνικο φούρνο και το προζύμι των 70 ετών εύκολα συμπεραίνει κανείς τον πρωταγωνιστικό ρόλο της πίτσας στο μενού. Εμείς δοκιμάσαμε δύο και τις προτείνουμε και τις δύο ανεπιφύλακτα, καθώς μας ήταν αδύνατον να επιλέξουμε πια ήταν πιο λαχταριστή. Η Pizza Zucca με κρέμα από ψητή κολοκύθα, παρμεζάνα, καπνιστό Provolone και pancetta κέρδιζε στα σημεία με τη μεστή γεύση της αλλά και η Pizza Mortadella με κρέμα παρμεζάνας, φρέσκια mozzarella, mortadella, φιστίκι Αιγίνης και λάδι βασιλικού ενθουσιάζει με τη γήινη διάστασή της.

LPR53316.jpg

Άκρως εντυπωσιακό στην παρουσίαση και σχεδόν comfort νοστιμιάς στη γεύση το Lasagna Venti Strati με τις 20 στρώσεις από σάλτσα bolognese από χοιρινό και μοσχάρι, σάλτσα τομάτα, beschamela και παρμεζάνα.

LPR53263.jpg

Gnocchi alla Sorentina με νιόκι πατάτας, σάλτσα από ψητές τομάτες, stracciatella και χοιρινά παϊδάκια

Lefteris_Partsalis

Τα χειροποίητα Gnocchi alla Sorentina με σάλτσα από ψητές τομάτες, stracciatella και χοιρινά παϊδάκια μας έβαλε σε σοβαρά διλήμματα μεταξύ αυτού και του Pollo Francese με το τρυφερό φιλέτο κοτόπουλο, τη βελούδινη σάλτσα βουτύρου με λεμόνι και μαϊντανό και τις σπασμένες πατάτες baby. Τελικά τα δοκιμάσαμε και τα δύο, γιατί αυτές είμαστε!

LPR53328.jpg

Φυσικά κανείς δεν φεύγει από το Gloria Gati χωρίς να γευτεί την Tiramisu Originale με την αυθεντική συνταγή του 1913 από το Treviso με σπιτικό sponge cake βουτηγμένο σε εσπρέσο, zabaglione, mascarpone, κακάο και τριμμένη σοκολάτα.

Και αφού ακούσαμε την όμορφη μουσική μας και απολαύσαμε και ένα καλοφτιαγμένο cocktail στο μπαρ, ανανεώσαμε το ραντεβού μας με τον Γιώργο Παπακώστα ώστε να δοκιμάσουμε και τα υπόλοιπα πιάτα του νέου του μενού, που πραγματικά κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη ματιά, και μπουκιά!

Info: Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 6, Αθήνα, 2120000022

Διαγωνισμός

Super Διαγωνισμός από τη στήλη του #Queengr #TheFoodTour που επιμελούνται oι @majenco και @kounelly

Εξασφαλίσαμε αποκλειστικά για εσάς, τις αναγνώστριες του Queen, την ευκαιρία για 1 τυχερή νικήτρια να ζήσει την απόλυτη εμπειρία Gloria Gati στην Πλ. Καρύτση, κερδίζοντας ένα γεύμα αξίας 120 ευρώ για 2 άτομα (Τρίτη έως Πέμπτη).

Για τη συμμετοχή σας, αρκούν αυτά τα βήματα:

📍 Kάντε like στο IG post του Queen.gr

📍 Follow @queengr, @gloria.gati & @majenco

📍 Kάντε mention δύο φίλους

Καλή επιτυχία!

https://www.instagram.com/p/DA0D_1rPFY8/

Η νικήτρια θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στο Instagram μας, καθώς και στο Blog της Majenco.

#GloriaGati #ItalianRestaurant #ItalianCuisine #ItalianFood #Pasta #Pizza #Brunch #Lunch #Dinner #Cocktails #FoodLovers #SuperGiveaway #TheFoodTour #Foodies #WeLoveToEat #DineAndWine #QueenFoodTour #Διαγωνισμος #Giveaway #WeShareFoodLoveAndFeelings #Majenco #Kounelly

Διάβασε τους όρους του διαγωνισμού εδώ
DPG Network