Η κατάρα των Τεμπών: Η κοιλάδα που γεμίζει μνήματα από το 1999

Στελίνα Θεοδοσοπούλου

INTIME NEWS

Η κοιλάδα των Τεμπών αριθμεί όχι ένα, αλλά τρία τραγικά δυστυχήματα που βύθισαν τη χώρα σε πένθος και έστειλαν τους πρωταγωνιστές της στο πιο σκληρό και σκοτεινό μονοπάτι της ζωής και του θανάτου.

Το 1999, 6 οπαδοί της ομάδας ΠΑΟΚ και ο οδηγός λεωφορείου χάνουν τη ζωή τους σε μια αιματηρή σύγκρουση. Το 2003, στο 388ο χιλιόμετρο στην εθνική οδό Λάρισας-Θεσσαλονίκης, ένα τραγικό δυστύχημα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 21 παιδιά, μαθητές Λυκείου. 20 χρόνια μετά, η ίδια κοιλάδα γίνεται το σκηνικό ενός ακόμα δυστυχήματος όπου χάνουν τη ζωή τους 36 άνθρωποι - οι περισσότεροι φοιτητές που γυρνούσαν στην Θεσσαλονίκη μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. 36 άνθρωποι και ακόμα μετράμε.

Η Κοιλάδα των Τεμπών έχει γίνει πλέον τάφος φιλάθλων, μαθητών και φοιτητών, τρεις φορές μέσα σε 24 χρόνια.

Στην κοιλάδα των Τεμπών το κουτί της Πανδώρας άνοιξε με παιχνίδι

4 Οκτωβρίου 1999. Η ημερομηνία που ξεκινάει το σερί τραγωδιών στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Ένα λεωφορείο με φιλάθλους του ΠΑΟΚ προσπαθεί να προσπεράσει ένα άλλο όχημα και βρίσκεται στο αντίθετο ρεύμα, συγκρούοντας με το φορτηγό που κατευθυνόταν προς τη Λάρισα. Η σφοδρή σύγκρουση με το φορτηγό που ανατράπηκε σε χαράδρα, προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων και τραυμάτισε 33 ανθρώπους ακόμα.

Η ελληνική κοινωνία σοκάρεται και πέφτει σε θλίψη, αφού έρχεται κι αυτή σφοδρά αντιμέτωπη με μια υπενθύμιση που μόνο με τραγικό συμβάν μπορεί να μείνει δυστυχώς ηχηρή: η σημασία της οδικής ασφάλειας.

Η σκοτεινή επέτειος 20 χρόνων των Τεμπών

13 Απριλίου 2003. Ένα λεωφορείο γεμάτο μαθητές της πρώτης λυκείου επέστρεφε από μια εκδρομή στην Αθήνα στο Μακροχώρι Ημαθίας.

Περίπου στις 7:30 το απόγευμα, ένα φορτηγό που μετέφερε νοβοπάν από τον Προβατώνα Έβρου στην Αθήνα, χάνει τον έλεγχο και συγκρούεται πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο στην εθνική οδό Λάρισας- Θεσσαλονίκης από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας στην κοιλάδα των Τεμπών.

Κάπως έτσι, τα χαμόγελα σταμάτησαν ν' ακούγονται και 20 παιδιά δεν γύρισαν ποτέ σπίτι τους. Τη θέση τους πήραν κραυγές και μετά σιωπή.

Οι σανίδες των νοβοπάν μεταμορφώνονται σε νυστέρια και σκίζουν το πούλμαν στα δύο. Τα σωστικά συνεργεία που φτάνουν στο σημείο χρειάζονται πάνω από δύο ώρες για να απεγκλωβίσουν νεκρούς και τραυματίες. 21 μαθητές χάνουν ακαριαία τη ζωή τους και άλλοι 9 τραυματίζονται σοβαρά.

Η αιματηρή σύγκρουση αναλύθηκε λεπτομερώς για να διαπιστωθούν οι αιτίες της, χωρίς μέχρι και σήμερα να έχουμε πλήρως ξεκάθαρη εικόνα. Ο οδηγός του λεωφορείου οδηγούσε επί σειρά ωρών χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του ήταν σε διαγνωσμένη κακή κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, το λεωφορείο ήταν παλιό και ακατάλληλο και έπρεπε να είχε αποσυρθεί. Στη δίκη που ακολούθησε, ο οδηγός του λεωφορείου αθωώνεται ενώ ο οδηγός της νταλίκας καταδικάζεται σε κάθειρξη 15 ετών, ενώ και οι ιδιοκτήτες της νταλίκας και του εργοστασίου νοβοπάν καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από 4 μέχρι 14 χρόνια. Τέλος, η εταιρεία κατέβαλε το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων.

Πώς επιβιώνει κανείς βέβαια μετά από κάτι τέτοιο; Τον Ιούλιο του 2022, στο Μακροχώρι της Ημαθίας, ένας 35χρονος άνδρας χάνει τη μάχη με τον εφιάλτη και βάζει τέλος στη ζωή του με δίκαννο κυνηγετικό όπλο στο σπίτι του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας ήταν ένας από τους τέσσερις μαθητές που επέζησαν και σύμφωνα με αναφορές αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας που πήγαζαν από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών το 2003 όπου έχασε τους συμμαθητές του και τους φίλους του μέσα σε μια φρικιαστική στιγμή.

Η κατάρα των Τεμπών έφυγε από τον δρόμο και πέρασε στα τρένα

28 Φεβρουαρίου 2023. Ένα επιβατηγό τραίνο και μια εμπορική αμαξοστοιχία συγκρούονται μετωπικά, όταν η αμαξοστοιχία βγαίνει από μια σήραγγα. Ολόκληρα βαγόνια εκσφενδονίζονται από τις ράγες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 36 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 85.

Ο εκτροχιασμός προκαλεί την πυρκαγιά τριών βαγονιών τα συντρίμμια κάπνιζουν και στραβώνουν και τα σωστικά συνεργεία παλεύουν με τις φλόγες. Άνθρωποι πετάγονται από παράθυρα και άλλοι προσπαθούν να να απελευθερωθούν αφού η επιβατική αμαξοστοιχία λύγισε και έπεσε σε ένα χωράφι δίπλα στις γραμμές κοντά σε ένα φαράγγι που βρίσκεται περίπου 380 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας.

Ένα περιστατικό που πλέον χαρακτηρίζεται ως το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Μέχρι στιγμής, συνολικά 66 άνθρωποι που τραυματίστηκαν νοσηλεύονται, με έξι από αυτούς να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και να λαμβάνουν εντατική φροντίδα, σύμφωνα με αξιωματούχο της πυροσβεστικής.

Στο σημείο της σύγκρουσης παρατηρήθηκαν βαγόνια με σοβαρές ζημιές, σπασμένα παράθυρα και πυκνούς καπνούς, ενώ τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να αναζητούν περισσότερους επιζώντες.

Η κοιλάδα των Τεμπών είναι πλέον πιο μαυρισμένη από ποτέ και παρά τη φυσική της ομορφιά με τις καταπράσινες χαράδρες που συντροφεύουν τον Πηνιό και το μαγευτικό σκηνικό που σχηματίζεται ανάμεσα στον Όλυμπο και Όσσα, είναι πλέον ντυμένη στα ζοφερά χρώματα της τραγωδίας. Δυστυχήματα που δεν έχουν δικαιολογία, δεν έχουν απάντηση, αφήνουν τραύματα βαθιά ριζωμένα στους ζωντανούς που μένουν να θυμούνται και γίνονται η επίπονη υπενθύμιση για την ευθραυστότητα της ζωής, πόσω μάλλον σε μια χώρα που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατέψει τους πολίτες της.

Tags
© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης