6 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι και κανείς δεν ξεχνά τους 104 νεκρούς

Πατούλια Κατερίνα
6 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι και κανείς δεν ξεχνά τους 104 νεκρούς

Στα πρώτα trends του Twitter/X η ημέρα μνήμης της φωτιάς στο Μάτι που στέρησε τη ζωή σε 104 ανθρώπους. 

Πριν μερικά εικοσιτετράωρα ξεκίνησε η εκδίκαση της φωτιάς στο Μάτι στο εφετείο, σε χρόνο ρεκόρ μετά την πρωτόδικη απόφαση και με τον κίνδυνο παραγραφής να είναι πλέον ορατός.

Σήμερα, έξι χρόνια μετά οι 104 ψυχές που βρήκαν άδικο και άγριο θάνατο στη φωτιά της 23 ιουλίου 2018, συνεχίζουν να αναζητούν δικαίωση. Το ίδιο και οι συγγενείς τους που έζησαν την κόλαση μετά την φωτιά που ξέσπασε από τα ξερόκλαδα που έκαψε ο 65χρονος και μέσα σε ένα χάος λανθασμένων χειρισμών, ασυνενοησίας και ελλειπούς συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών.

Η δίκη στο Εφετείο και η Ημέρα μνήμης των νεκρών της 23ης Ιουλίου 2018

Μετά τη φωτιά αυτή άλλωστε, τη δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του πλανήτη τον 21ο αιώνα, μετά από εκείνη της Αυστραλίας το 2009 με τους 180 νεκρούς, λειτούργησε το 112 που από τότε έχει καταφέρει να μας προειδοποιήσει έγκαιρα και να σώσει ζωές.Ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών της 23/07/2018, ζητά σήμερα να μην ξεχαστεί ποτέ το έγκλημα» εκείνης της μέρας και τονίζει στην ανακοίνωσή του:

«Συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία στη χώρα μας μετά τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο: τη φονική πυρκαγιά που έπληξε την ανατολική Αττική, βυθίζοντας στο πένθος 5 οικισμούς (Μάτι, Νέο Βουτζά, Κόκκινο Λιμανάκι, Αμπελούπολη και Προβάλινθο) καθώς και όλη την Ελλάδα» και τρεις μήνες από την προσβλητική για τη μνήμη των θυμάτων και τον πόνο των εγκαυματιών απόφαση του Δικαστηρίου κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στον Ά βαθμό, ως πλημμέλημα και όχι ως κακούργημα».

Η Βαρβαρά Φύτρου είπε αυτό που θα έλεγε κάθε μάνα για τα νεκρά παιδιά της: Ήθελα να ήμουν μαζί τους

https://www.instagram.com/p/C9wXiOQIIW7/

«#6 χρόνια μετά, Σε αυτή τη φωτιά που γέννησε την αλλυλεγγύη»

Το Act4Mati έγραψε χαρακτηριστικά στο προφίλ του στο Instagram:

«Ας είμαστε και σήμερα εκεί, για όσους χάθηκαν αλλά με αυτόν τον τρόπο δεν ξεχάστηκαν …

Εξάλλου εμείς σε αυτούς χρωστάμε πολλα .. το σημερινό 112, την πρόληψη, τον αγώνα, τον εθελοντισμό.. την αλληλεγγύη, όλα.

«#6 χρόνια μετά.
Σε αυτή τη φωτιά.
Στη φωτιά , της αλληλεγγύης, της ελπίδας, στη φωτιά που κάνει τα μάτια των ανθρώπων να αστράφτουν, στη φωτιά που ζεσταίνει κάθε άστεγο παγωμένο ή κάθε άνθρωπο μόνο και αποκομμένο, στη φωτιά που ενώνει ανθρώπους και δημιουργεί ομάδες, στη φωτιά που αναβλύζει από μέσα μας και μας κάνει να πιστεύουμε ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα, σε αυτή τη φωτιά που σηματοδοτεί την εσωτερική μας δύναμη και που μεταδίδεται μέσα απο βλέμματα, αγγίγματα, νεύματα και πράξεις.

Ημέρα μνήμης και στα κοινωνικά δίκτυα

matitweets.jpg

Στο ελληνικό Χ, κανείς δεν ξεχνά τους νεκρούς από το Μάτι, τα παιδιά και τους παππούδες που έφυγαν αγκαλιασμένοι, τους γονείς που έγιναν ασπίδα για τα παιδιά τους, τους μικρούς και τους μεγάλους που βρήκαν φρικτό θάνατο λίγα μόνο χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας.

6 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι: Όταν η Έλενα Παυλίδου επέλεξε τη στροφή που της έσωσε τη ζωή

πηγή φωτό: Twitter/X, Max Rue