Ο Nadal αποχαιρετά το τένις και το «ευχαριστώ» του είναι και για σένα

 Άρτεμις Σκούφου
Ο Nadal αποχαιρετά το τένις και το «ευχαριστώ» του είναι και για σένα
AP Photo/Manu Fernandez

Το Davis Cup θα είναι το last dance του και ένας όμορφος κύκλος κλείνει. Γιατί τώρα; Ο Rafael Nadal ρίχνει τίτλους τέλους την «κατάλληλη στιγμή». 

Ο Rafael Nadal αποχαιρετά το τένις, λέει αντίο σε μια λαμπρή καριέρα και ευχαριστεί τον καθένα μας ξεχωριστά. Ο αθλητής αποσύρεται από το αγαπημένο του άθλημα με το κεφάλι ψηλά.

Δεν είναι ένας τενίστας γενικά. Είναι ο «βασιλιάς του Roland Garros», εκείνος που ακόμα κι αν δεν παρακολουθείς τένις το όνομά του το έχεις ακούσει. Που μπαίνει στο κορτ και δεν μπορείς παρά να χειροκροτήσεις. Ο Rafael Nadal αποσύρεται από το τένις και το βίντεο που δημοσίευσε στα social media για να το ανακοινώσει είναι κάτι παραπάνω από συγκινητικό.

https://www.instagram.com/p/DA3ix0hA4ln/

Τα 22 Grand Slam είναι αρκετά για να πει αντίο;

Ανέδειξε το τένις σε παγκόσμιο επίπεδο και έκανε όλο τον πλανήτη να μιλά για εκείνον. Ύστερα από 22 Grand Slam, ο Rafael Nadal ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.

Μ' έναν συγκινητικό μήνυμα στα social media, ο 38χρονος γνωστός αθλητής μίλησε για όσα έχει καταφέρει να βιώσει μέσα από το άθλημά του, τα συναισθήματα, τις αξέχαστες στιγμές και την οικογένειά του.

Ο μικρός Nadal με ρακέτα είναι το mini me του Rafael και μας κάνει να χαμογελάμε από γλύκα

Αναλυτικά η συγκινητική ανακοίνωση του Rafael Nadal:

«Γεια σας. Είμαι εδώ για να σας ανακοινώσω ότι αποσύρομαι από το επαγγελματικό τένις. Η αλήθεια είναι ότι είχα μερικά δύσκολα χρόνια, ειδικά τα τελευταία δύο. Δεν πιστεύω ότι ήμουν ικανός να παίξω χωρίς περιορισμούς. Είναι προφανές ότι είναι μια δύσκολη απόφαση, μια απόφαση που πήρε κάμποσο καιρό για να την πάρω.

Αλλά σε αυτή τη ζωή, όλα έχουν μια αρχή και ένα τέλος. Και πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλω ένα τέλος σε μια καριέρα που υπήρξε περισσότερο μακρά και πετυχημένη από όσο μπορούσα να φανταστώ. Αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που το τελευταίο μου τουρνουά θα είναι ο τελικός του Davis Cup και θα εκπροσωπήσω τη χώρα μου.

Πιστεύω ότι έκανα έναν ολοκληρωμένο κύκλο, από τη στιγμή που μια από τις μεγάλες χαρές μου ως επαγγελματίας παίκτης τένις ήταν ο τελικός του Davis Cup στη Σεβίλλη το 2004. Νιώθω σούπερ, σούπερ τυχερός για όλα όσα είχα την τύχη να βιώσω.

Θέλω να ευχαριστήσω όλη την κοινότητα του τένις, όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό το άθλημα, τους επί χρόνια συναδέλφους μου, ιδιαίτερα τους σπουδαίους ανταγωνιστές μου. Έχω περάσει πολλές, πολλές ώρες μαζί τους που θα τις θυμάμαι μέχρι και το τέλος της ζωής μου.

Το να μιλήσω για την ομάδα του είναι λίγο δύσκολο, γιατί στο τέλος ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Δεν ήμασταν μόνο συνεργάτες, αλλά και φίλοι. Ήταν στο πλευρό μου όλες τις φορές που τους είχα πραγματικά ανάγκη. Στις κακές και στις καλές στιγμές. Στιγμές που έπρεπε να πιέσω τον εαυτό μου ή στιγμές που έπρεπε να με χαλαρώσουν. Ζήσαμε τόσα πολλά μαζί, που είναι δύσκολο να τα εξηγήσω.

Η οικογένειά μου είναι τα πάντα για εμένα. Η μητέρα μου. Θεωρώ ότι έκανε όλες τις θυσίες που χρειαζόταν για να έχουμε συνεχώς τα πάντα.

Η γυναίκα μου, η Μαίρη, που είμαστε μαζί 19 χρόνια. Σε ευχαριστώ για όσα έχεις κάνει. Πιστεύω ότι είσαι η ιδανική συντροφιά στα ταξίδια σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου. Το σπίτι και το να βλέπω πώς μεγαλώνεις το γιο μας ήταν μία επιπλέον δύναμη που μου κρατούσες ζωντανό και μου έδινε στην απαιτούμενη ενέργεια για να συνεχίσω.

Η αδερφή μου, που πιστεύω ότι έχουμε μία απίστευτη σχέση. Ο θείος μου, που είναι ο λόγος που ξεκίνησα να παίζω τένις. Θεωρώ ότι χάρις αυτόν ήμουν ικανός να ξεπεράσω κάτι δύσκολη κατάσταση στην αθλητική μου καριέρα.

Στον πατέρα μου, που ήταν μία πηγή έμπνευσης για εμένα με όλη τη σημασία της λέξης. Πιστεύω είναι ένα παράδειγμα της προσπάθειας και του πώς να προσπερνάς τα πάντα. Πολλά πολλά ευχαριστώ στον πατέρα μου με έναν μοναδικό τρόπο.

Τέλος, σε όλους εσάς τους φιλάθλους. Δεν μπορώ να σας ευχαριστήσω αρκετά για όσα με έχετε κάνει να νιώσω. Μου δίνατε αυτή την ενέργεια που ήθελα κάθε στιγμή. Πραγματικά, ό,τι έχω βιώσει ήταν ένα όνειρο που εκπληρώθηκε. Ζω με την απόλυτη ειρήνη στο μυαλό μου ότι έχω δώσει το καλύτερό μου, κάνοντας κάθε δυνατή προσπάθεια. Μπορώ μόνο να κλείσω λέγοντας 1000 ευχαριστώ σε όλους και τα λέμε σύντομα

https://www.instagram.com/reel/DA8EpTsg3iV/

Τίτλοι δίχως τέλος

  • 22 Grand Slam

2 Australian Open (2006, 2022)

14 Roland Garros (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018, 2019, 2020, 2022)

2 Wimbledon (2008, 2010)

4 US Open (2010, 2013, 2017, 2019)

  • 2 Ολυμπιακά χρυσά

Μονό (2008), διπλό (2016)

  • 4 Davis Cups

2004, 2009, 2011, 2019

  • 92 τίτλοι ATP Tour
  • 209 εβδομάδες ως νούμερο ένα στον κόσμο

Γιατί ο Nadal αποφάσισε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή;

Όταν ανακοίνωσε ότι δεν θα αγωνιστεί στο Γαλλικό Όπεν του 2023, ο Nadal δήλωσε ότι σχεδίαζε να αποσυρθεί στα τέλη του 2024 λόγω της σειράς τραυματισμών που είχαν επιβαρύνει το σώμα του.

Έχοντας, όμως, επιστρέψει νωρίτερα αυτή τη σεζόν, δεσμευόταν όλο και λιγότερο για το μέλλον. Συχνά έλεγε ότι ήθελε να συνεχίσει να παίζει όσο τον άφηνε το σώμα του.

Τώρα, μετά από μια εξοντωτική ήττα από τον μακροχρόνιο αντίπαλό του Djokovic στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού τον Ιούλιο, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να ρίξει τίτλους τέλους.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η 7χρονη κόρη του Djokovic έγινε η πρωταγωνίστρια στον αγώνα με τον Nadal

Αφού επέστρεψε στην αγωνιστική δράση στο Μπρίσμπεϊν τον Ιανουάριο, ο Ναδάλ τέθηκε και πάλι στο περιθώριο με τραυματισμό στον μηρό, χάνοντας το Australian Open. Έπαιξε σε τέσσερα τουρνουά, με αποκορύφωμα την ήττα στον πρώτο γύρο του Γαλλικού Όπεν.

Έκτοτε έπαιξε σε μόλις δύο ακόμη τουρνουά - στο Μπάσταντ και στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Roland Garros. Τον περασμένο μήνα συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της Ισπανίας για τους τελικούς του Davis Cup, οι οποίοι θα διεξαχθούν μεταξύ 19-24 Νοεμβρίου.

Για τον Rafael Nadal, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσει από το άθλημα κι αν αυτός μας λέει χίλια ευχαριστώ, εμείς οφείλουμε να του πούμε άλλα τόσα για όσα μας χάρισε όλα αυτά τα χρόνια.

DPG Network