Τo παράδοξο με το «Φεγγάρι του Κυνηγού», ο ενθουσιασμός στο X και οι απίθανες εικόνες της πανσελήνου

 Άρτεμις Σκούφου
Τo παράδοξο με το «Φεγγάρι του Κυνηγού», ο ενθουσιασμός στο X και οι απίθανες εικόνες της πανσελήνου
AP Photo/Charlie Riedel

Το φεγγάρι του Οκτώβρη δεν ήταν ένα τυχαίο φεγγάρι, αλλά η «Πανσέληνος του Κυνηγού». Υπέροχες εικόνες απ' όλο τον κόσμο και το απροσδόκητο αυτής της Σελήνης. 

Οι λάτρεις της πανσελήνου σίγουρα θα πέρασαν το βράδυ της Πέμπτης κάπου έξω ή έστω στο μπαλκόνι τους, χαζεύοντας τον νυχτερινό ουρανό. Και δικαίως, αφού το φεγγάρι που ξεπρόβαλε δεν ήταν ένα απλό φεγγάρι.

Αν χάζεψες για λίγο τον ουρανό χθες το βράδυ ή έστω νωρίς το πρωί της Παρασκευής, δε γίνεται να μην είδες το φεγγάρι. Για την ακρίβεια, δεν ήταν μια απλή πανσέληνος, αλλά μία υπερπανσέληνος, η τρίτη από τις τέσσερις της χρονιάς και ήταν η πιο φωτεινή.

Μάλιστα, το φεγγάρι του Οκτώβρη δεν είναι ένα τυχαίο φεγγάρι, αλλά ονομάζεται «Πανσέληνος του Κυνηγού» και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πέρασε απαρατήρητο από όσους κοίταξαν τον ουρανό.

Οι «σκοτεινές» αποκαλύψεις που φέρνει το «ματωμένο» φεγγάρι - και τα χειρότερα έπονται;

Γιατί ονομάζεται «Πανσέληνος του Κυνηγού»;

Κάθε μήνα, η πανσέληνος παίρνει ονόματα ανάλογα με το τι συμβαίνει εκείνη την περίοδο στη φύση. Η Σελήνη, λοιπόν, του Οκτωβρίου είναι γνωστή ως η «Πανσέληνος του Κυνηγού», καθώς είναι η εποχή του χρόνου που τα φύλλα αρχίζουν να πέφτουν και τα ζώα είναι έτοιμα για τον χειμώνα. Επομένως, οι αρχαίες κοινότητες αύξαναν το κυνήγι αυτή την εποχή του χρόνου.

Η επόμενη πανσέληνος είναι στις 15 Νοεμβρίου και θα είναι η «πανσέληνος του κάστορα», καθώς συνδέεται με την περίοδο που οι κάστορες αρχίζουν να βρίσκουν καταφύγιο στις φωλιές του ενόψει του χειμώνα.

Τι κάνει αυτό το φεγγάρι τόσο ξεχωριστό;

Θα είναι η πιο φωτεινή υπερπανσέληνος του έτους, σύμφωνα με τον καθηγητή Jonti Horner από το Πανεπιστήμιο του Νότιου Κουίνσλαντ, επειδή από τον Σεπτέμβριο η Γη έχει μετακινηθεί ελαφρώς πιο κοντά στον ήλιο.

Κι ενώ η Γη θα είναι ακόμη κοντά στον ήλιο και στην επόμενη πανσέληνο του Νοεμβρίου, η απόσταση μεταξύ Γης και φεγγαριού δεν θα είναι τόσο κοντινή, και αυτό είναι που τελικά έχει σημασία όταν πρόκειται για τη φωτεινότητα. Τελικά όμως είναι λίγο «αμφισβητούμενο θέμα», δήλωσε ο Horner, επειδή το ανθρώπινο μάτι δεν θα είναι σε θέση να αντιληφθεί αυτές τις αλλαγές στη φωτεινότητα.

Η Πανσέληνος του Οκτωβρίου ή αλλιώς το «Φεγγάρι του Κυνηγού» θα επηρεάσει 4 ζώδια περισσότερο

Ορατή και η Αφροδίτη με γυμνό μάτι

Ένα ακόμα εντυπωσιακό με το φεγγάρι του Οκτώβρη είναι πως δεν ήταν μόνο αυτό ορατό και εντυπωσιακό, αλλά και η Αφροδίτη και μάλιστα με γυμνό μάτι. Αν και αυτό δεν ήταν κάτι που κατάφεραν όλοι να το δουν από τη χώρα τους, ο Jonti Horner δήλωσε πως την ίδια μέρα με την υπερπανσέληνο θα μπορούσαμε να δούμε και την Αφροδίτη, φωτεινή, κάτι που είναι από μόνο του αρκετά εντυπωσιακό, αλλά «στα δεξιά και λίγο χαμηλότερα ήταν επίσης ο κομήτης C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) - ο καλύτερος κομήτης της δεκαετίας μέχρι στιγμής».

Η «Πανσέληνος του Κυνηγού» δεν πέρασε απαρατήρητη από τους χρήστες του διαδικτύου.

DPG Network