Ελένη Φουρέιρα & 6 δυναμικές γυναίκες που έκαναν θρύψαλα το ταμπού της εξωσωματικής γονιμοποίησης
Μία στις 10 γυναίκες αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας. Η συνέντευξη της Ελένης Φουρέιρα στη Vogue, επιτρέπει σε πάρα πολλές να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνες και κανονικοποιεί την ιδέα ότι το ταξίδι της καθεμιάς για να μείνει έγκυος είναι ιερό.
Εκατομμύρια άνθρωποι, γυναίκες και άντρες, παλεύουν με την υπογονιμότητα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σχεδόν το 10 τοις εκατό του γυναικείου πληθυσμού παγκοσμίως αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.
Η υπογονιμότητα έχει διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της ενδομητρίωσης και της απόφραξης των σαλπίγγων. Υπάρχουν πολλές αιτίες, ακόμα και ο τρόπος ζωής αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που κάθε γυναίκα θα πρέπει να διερευνήσει εξονυχιστικά. Ο ενδελεχής έλεγχος που θα ζητήσει ο γιατρός στις γυναίκες κάτω των 30 έρχεται μετά από ένα έτος προσπάθειας χωρίς αποτελέσματα ενώ στις γυναίκες άνω των 35 στο εξάμηνο. Σαφέστατα, αυτό αποτελεί μια γενική προσέγγιση καθώς κάθε γυναίκα είναι μοναδική και αναλόγως με το ιατρικό της ιστορικό ο γιατρός θα κρίνει το πότε η ίδια θα πρέπει να διερευνήσει την κατάσταση της γυναικολογικής της υγείας.
Στα της αντιμετώπισης τώρα, και αν μια γυναίκα δεν καταφέρει να μείνει έγκυος φυσικά, υπάρχουν και άλλες επιλογές που μπορούν να τη βοηθήσουν να φέρει στον κόσμο ένα μωρό όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), η παρένθετη μητέρα, τα δανεικά ωάρια, κ.λπ.
Να αναφέρουμε φυσικά και το κομμάτι της κατάψυξης ωαρίων σε αυτό το σημείο το οποίο και αποτελεί δώρο για μια γυναίκα που θέλει να παγώσει τον χρόνο και να αναβάλλει τη μητρότητα.
Ως προς το κομμάτι της ενημέρωσης τώρα, η υπογονιμότητα εν έτει 2023 παραμένει θέμα ταμπού με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να υποφέρουν σιωπηλά. Έτσι, όταν κάποια γυναίκα βγαίνει και μιλάει ανοιχτά για το εν λόγω ζήτημα κάνει κάποια άλλη που προσπαθεί να νιώθει λιγότερο μόνη.
Κι έτσι η αλυσίδα αλληλεγγύης μεγαλώνει, γίνεται πιο ισχυρή και γεννά την ελπίδα.
Κατά καιρούς, πολλές A-listers του Χόλιγουντ από την Anne Hathaway έως την Angela Bassett και την Chrissy Teigen έως την Kim Kardashian-West έχουν μιλήσει για την εμπειρία τους με την υπογονιμότητα. Το αισιόδοξο είναι ότι και στη μικρή μας Ελλάδα, δεν είναι λίγες εκείνες οι θαρραλέες γυναίκες που έγιναν μέρος αυτής της αλυσίδας που προαναφέραμε και που γέννησαν την ελπίδα.
Για παράδειγμα, η συνέντευξη της Ελένης Φουρέιρα στη Vogue, επιτρέπει σε πάρα πολλές γυναίκες να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνες και κανονικοποιεί την ιδέα ότι το ταξίδι της καθεμιάς για να μείνει έγκυος είναι διαφορετικό. Στην Ελένη ήρθε τελικά φυσιολογικά όμως είχαν προηγηθεί αποτυχημένες εξωσωματικές.
Ας δούμε τώρα άλλες 6 γυναίκες που μίλησαν ανοιχτά για την IVF διαδικασία κάνοντας θρύψαλα κάθε ταμπού.
Ελένη Φουρέιρα: «1,5 χρόνο πάλευα, πέρασα από αποτυχημένες εξωσωματικές, από πολλούς γιατρούς»
Ελένη Πετρουλάκη
Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για τη γυμνάστρια και μαμά σήμερα 4 κοριτσιών τα οποία ήρθαν φυσιολογικά στη ζωή της. Σε νεαρή ηλικία η Ελένη είχε δυσκολευτεί αρκετά ώστε να καταφέρει να μείνει έγκυος, προσπαθώντας για τουλάχιστον 7 χρόνια. Όπως είχε μάλιστα αποκαλύψει, είχε υποβληθεί σε 8 εξωσωματικές και το πρόβλημα το εντόπισε στο άγχος που της είχε δημιουργηθεί. Όταν απαλλάχθηκε από αυτό, οι όμορφες κόρες της ήρθαν αβίαστα. Κάτι που έχει συμβεί σε πάρα πολλές γυναίκες με το που χαλαρώσουν.
Σε πολλές συνεντεύξεις της έχει αναφερθεί στο κομμάτι της εξωσωματικής και μάλιστα σε εποχή που ήταν τεράστιο ταμπού. Η περήφανη μαμά ήθελε πάντα να μιλάει γι' αυτό προκειμένου να βοηθήσει περισσότερο κόσμο.
Χριστίνα Μπόμπα
Η Χριστίνα Μπόμπα δυσκολεύτηκε αρκετά για να αποκτήσει τις δίδυμες κόρες της, Αριάνα και Φιλίππα οι οποίες ήρθαν στη ζωή τον Ιούνιο του 2021. Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Hello, είχε πει σχετικά:
«Το απαιτητικό ήταν το πριν, όταν δεν ερχόταν η εγκυμοσύνη και δεν ξέραμε γιατί. Περνούσαν οι μήνες και δεν γινόταν τίποτα. Αυτό ήταν το δύσκολο. Με την εξωσωματική τα καταφέραμε με την πρώτη προσπάθεια. Όταν έρχονται τα παιδιά, όμως, νιώθεις τέτοια χαρά και πληρότητα που δεν θυμάσαι τίποτα από το διάστημα που προσπαθούσες χωρίς αποτέλεσμα».
Καίτη Γαρμπή
Η γνωστή τραγουδίστρια δεν είχε κρύψει ποτέ πως είχε καταφύγει στην εξωσωματική γονιμοποίηση πρoκειμένου να αποκτήσει τον 23χρονο σήμερα γιο της Δημήτρη Σχοινά. Και όπως είπε το είχε κάνει για να βοηθήσει κι άλλες γυναίκες. Στο περιοδικό People είχε δηλώσει με θάρρος και δυναμισμό:
«Δεν θα μπορούσα να κρύψω την εξωσωματική, γιατί είμαι πολύ υπερήφανη για το γιο μου και πιστεύω πως βοήθησα πολλές γυναίκες που αντιμετώπιζαν τον ίδιο φόβο. Στο τέλος, το μόνο που μετράει είναι να έρθει στην αγκαλιά σου το παιδί σου, όχι ο τρόπος που θα γίνει αυτό».
Η Kourtney Kardashian ξέσπασε για τα κιλά της και μίλησε για τις επιπλοκές της εξωσωματικής
Βικτώρια Χαλκίτη
Η τραγουδίστρια και καθηγήτρια φωνητικής είχε αποκαλύψει κατά το παρελθόν πως είχε χρειαστεί να πραγματοποιήσει 6 εξωσωματικές, καθώς προσπαθούσε να γίνει μαμά για πάνω από 8 χρόνια. Η Βικτώρια Χαλκίτη είναι πλέον μία περήφανη μαμά ενός γιου τον οποίο έφερε στον κόσμο τον Απρίλιο του 2016.
Σε συνέντευξή της στην κάμερα της εκπομπής «Πρωινό μας» πριν από λίγο καιρό είχε πει σχετικά:
«Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί το παιδί μου έχει ξεκινήσει στην πρώτη δημοτικού. Το όνειρό μου έχει γίνει πραγματικότητα γιατί έχω την οικογένειά μου. Είχα περάσει δύσκολα για να αποκτήσω το παιδί μου, αλλά αν πιστεύεις κάτι πολύ, γίνεται. Έκανα έξι εξωσωματικές σε οκτώ χρόνια και κάθε φορά απογοητευόμουν. Ένιωθα ενοχές ότι εγώ φταίω που δεν μπορώ να κάνω παιδί. (...) Ο άντρας μου πάντα έλεγε ότι αφού είμαστε ευτυχισμένοι, το παιδί θα μας δώσει μία επιπλέον ευτυχία, όμως, δεν μας ορίζει ως ζευγάρι. Μετά από οκτώ χρόνια είδα για πρώτη φορά θετικό τεστ εγκυμοσύνης».
Το πρόβλημα που προκάλεσε η προσπάθεια εξωσωματικής στην Kourtney Kardashian
Όλγα Κεφαλογιάννη
Η γνωστή πολιτικός πριν από λίγο καιρό μίλησε στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου για τις δυσκολίες που πέρασε μέχρι να αποκτήσει τα δίδυμα παιδιά της, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι που γεννήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021.
«Όταν προσπαθείς και δεν συμβαίνει είναι τόσο μεγάλη η απογοήτευση που έχεις μια αίσθηση απώλειας και πολλές φορές απογοητεύεσαι τόσο πολύ που δεν θες να συνεχίσεις και το βάζεις κάτω. Δεν πρέπει να το βάζεις ποτέ κάτω. Έχω κάνει εξωσωματική, δεν είναι ταμπού και πρέπει να το λέμε.
Είναι ένα ζήτημα που και πρακτικά έχει μεγάλο οικονομικό κόστος. Κάνω μια μεγάλη προσπάθεια για να μπορούν οι γυναίκες να έχουν οικονομική υποστήριξη. Ως γυναίκα πολιτικός θέλω να δώσω με κάθε τρόπο στη γυναίκα τη δυνατότητα να γίνει μητέρα. Θα είμαι εδώ και θα το προσπαθήσω μέχρι να το καταφέρω.
Το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο και η αγωνία και η απογοήτευση είναι μέσα στη διαδικασία. Όταν παίρνεις τα πρώτα θετικά αποτελέσματα είναι τέτοια η χαρά που ξεκινάει η διαδικασία της προσμονής, τα ξεχνάς όλα. Ήμασταν μαζί με τον σύζυγό μου όταν έμαθα ότι είμαι έγκυος. Ήταν μαζί μου στην αίθουσα του τοκετού».
Ελένη Τσαγκά
Ένα μεγάλο όνειρο της δημοσιογράφου ήταν να γίνει μαμά και όπως είχε εξομολογηθεί έφτασε στα πρόθυρα της κατάθλιψης. Εν τέλει, ύστερα από κάποιες προσπάθειες εξωσωματικής, η επιθυμία της έγινε πραγματικότητα το 2007 οπότε και απέκτησε τα δίδυμα παιδιά της.
Στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», είχε αποκαλύψει πως ήταν η πρώτη Ελληνίδα που παραδέχτηκε πως έκανε εξωσωματική και είχε αναφερθεί στις προσπάθειες που έκανε για να αποκτήσει τα παιδιά της.
«Είμαι η πρώτη Ελληνίδα που παραδέχτηκε πως έκανε εξωσωματική για να τα φέρω στον κόσμο. Πάρα πολύ δυσκολία, πάρα πολύ πόνος. Πήγαινα και σε ψυχολόγο μήπως το ξεπεράσω γιατί έκανα πάρα πολλές προσπάθειες και αποτύγχαναν όλες. Δεν μπορεί να ξεπεραστεί αυτό εάν το θέλει μια γυναίκα».
Plus: Η περίπτωση της Φιλιώ Τσινόγλου (χωρίς εξωσωματική)
Μια αποκαλυπτική συνέντευξη είχε δώσει στην «Ελένη» η influencer η οποία μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσπάθειά της να αποκτήσει το δεύτερο παιδί της, την εξωμήτριο κύηση και το τάμα που πιστεύει ότι τη βοήθησε.
«Καταλήγουμε ότι είναι εξωμήτριο και έπρεπε να αφαιρεθεί. Ακόμη και να είναι μιας βδομάδας το πλάσμα που έχεις μέσα σου, θρηνείς. Δεν είναι παρήγορο να σου πει κάποιος ‘έλα μωρέ ούτε που υπήρχε’. Μπορώ να πενθήσω το ίδιο όσο θα μπορούσε να πενθήσει η κάθε μια που έχασε το παιδί της μέσα στην κοιλιά της».
Στη συνέχεια της ίδιας συνέντευξης αναφέρθηκε στο τάμα στην παναγία της Τήνου, που τη βοήθησε τελικά να καταφέρει τον σκοπό της χωρίς τελικά να καταφύγει στην εξωσωματική η ίδια.
«Έκανα τάμα όταν πήγα στην παναγία της Τήνου και στον δεύτερο μήνα, μας ήρθε μετά το τάμα μου, πιστεύω ότι το τάμα ήταν κάτι που βοήθησε».
Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις μια φίλη που είναι σε διαδικασία εξωσωματικής