Το «Πάμε και όπου βγει» και ο θρήνος στις αναρτήσεις των Βούλγαρη, Κοσιώνη και Παλιοσπύρου
Συγκινούν τα μηνύματα των κυριών της ενημέρωσης αλλά του ευρύτερου κοινωνικού και καλλιτεχνικού χώρου, για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη.
Τι λέξεις να βρεις και πως να περιγράψεις αυτά που όλοι νιώθουμε σήμερα, μέρα πένθους μετά από το δυστύχημα των Τεμπών;
Τα social media έχουν γεμίσει από τα μηνύματα γνωστών και άγνωστων μας, που γράφουν κάποιες πρώτες σκέψεις τους. Για αυτό το «Πάμε και όπου βγει» του μηχανοδηγού που μας τρυπάει την καρδιά από το πρωί.
Για αυτό το μόνιμο «γιατί» που πλανάται ως σκέψη στο μυαλό μας. Η Σία Κοσιώνη, η Ανθή Βούλγαρη βρίσκονται από το πρωί στις δημοσιογραφικές επάλξεις για να καλύψουν την είδηση και συγκλονίζουν με τα μηνύματά τους. Όπως και η Ιωάννα Παλιοσπύρου, αλλά και η Σοφία Αλιμπέρτη και η Μιμή Ντενίση.
Το «Στείλε μου μήνυμα όταν φτάσεις» νικήθηκε από ένα «πάμε κι όπου βγει»
«Καλό ταξίδι παιδιά. Πονάμε και θρηνούμε σήμερα»
Η Σία Κοσιώνη με ένα συγκινητικό της μήνυμα αποχαιρετά όλα τα θύματα, αρκετοί από αυτούς φοιτητές, που κάλυπταν συχνά την απόσταση Αθήνας και Θεσσαλονίκης με το τραίνο. Και τους αποχαιρετά με πόνο ψυχής, γιατί κάποτε ήταν και εκείνη στην δική τους θέση.
Όπως έγραψε στην ανάρτησή της στο Facebook: «Πάμε και όπου βγει» λοιπόν. Για εμάς τους πρώην φοιτητές του ΑΠΘ που φάγαμε για χρόνια το Αθήνα-Θεσσαλονίκη με το κουτάλι, αυτό ήταν το «τρένο μας». Και ήμασταν χαρούμενοι όταν μπαίναμε στο «τρένο μας». Πρώτα από όλα, γιατί ήμασταν στο «τρένο μας», με τα άνετα καθίσματα, το κυλικείο, τα σούρτα φέρτα στα βαγόνια και όχι στο άβολο και σίγουρα λιγότερο ασφαλές ΚΤΕΛ, πράγμα που σήμαινε ότι οι γονείς μας είχαν χουβαρνταλίκια. Ήμασταν χαρούμενοι γιατί το «τρένο μας», μάς γύριζε στις οικογένειές μας, στη θαλπωρή των σπιτιών μας, στο φαγητό της μαμάς μας. Ήμασταν ακόμη πιο χαρούμενοι, όμως, όταν μας πήγαινε στις σχολές μας, όταν μας ταξίδευε προς το μέλλον μας, όταν μάς έβαζε στις ράγες της ζωής μας με την οποία ακόμη δεν είχαμε συστηθεί. Σκεφτείτε δε, τι ειρωνία, ότι πάντα ανυπομονούσαμε να φτάσουμε στα Τέμπη για να χαζέψουμε το πιο όμορφο κομμάτι της διαδρομής. Το «τρένο μας» συμβόλιζε το πρώτο μας πέταγμα προς την ελευθερία. Κατά κάποιο τρόπο, όντως «πηγαίναμε και όπου βγει». Αλλά «όπου βγει» αφότου φτάναμε στη Θεσσαλονίκη. Πονάμε και θρηνούμε σήμερα. Για όλα αυτά τα παιδιά που δεν θα καταφέρουν ποτέ να μάθουν πού θα τους βγάλει «το δικό τους τρένο». Από όλους εμάς τους συνταξιδιώτες σας σε άλλο χρόνο, σε άλλη εποχή, καλό ταξίδι παιδιά».
Η Ανθή Βούλγαρη είχε το θλιβερό καθήκον από νωρίς το πρωί να μεταδίδει τις εξελίξεις από τον τόπο του δυστυχήματος μαζί με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο, στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega». Έζησε συναισθηματικά δύσκολες στιγμές τις οποίες στην συνέχεια τις αποτύπωσε με μία και μόνο ανάρτησή της. Τι άλλο να πεις και τι άλλο να δείξεις τούτες τις ώρες;
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου έδειξε και εκείνη την θλίψη της: «Δύσκολη μέρα ξημέρωσε. Η ζωή είναι άδικη και απρόβλεπτη, αλλά έχουμε ο ένας τον άλλον. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε».
Στην πρώτη του ανάρτηση ως Υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου ο Μιχάλης Χατζηγιάννης θέλησε να στείλει μήνυμα συμπαράστασης στα θύματα και στις οικογένειές τους δηλώνοντας συγκλονισμένος: «Είμαι συγκλονισμένος. Θλιβερή μέρα η σημερινή από την πολύνεκρη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων».
Στο ίδιο πνεύμα και το μήνυμα που ανήρτησε η Μιμή Ντενίση: «Πώς να πω καλό μήνα έτσι όπως μπήκε. Τι άδικος χαμός. Τι τραγωδία για τις οικογένειες. Μάτωσε η καρδιά μου. Αλλά θύμωσα και πολύ. Γιατί δεν χρησιμοποιούσαν τα μηχανήματα ηλεκτρονικού ελέγχου; Πως μπορεί να βασίζονται σ έναν άνθρωπο στον σταθμάρχη το 2023; Πως μπορεί να ξεκινούν τραινα που έχουν προβλήματα; Με σκεπτικό πάμε κ βλέπουμε. Δεν είναι θέμα μίας κυβέρνησης. Είναι παντοτινό. Χρειάζονται πιο άξιοι άνθρωποι σε όλες τις θέσεις χρειάζεται πολύ καλύτερο δημόσιο. Χρειάζεται αξιοκρατία. Μεγάλο πλήγμα. Μεγάλο πένθος. Συλλυπητήρια στις οικογένειες».
Με μία μαύρη κορδέλα και την σημερινή ημερομηνία και η Σοφία Αλιμπέρτη εκφράζει με τον τρόπο της τα συλληπητήρια στα θύματα και στις οικογένειές τους.