Απονεμήθηκαν τα βραβεία "Κάρολος Κουν" και των Κριτικών Θεάτρου-Μουσικής 2011
Αυτή είναι η λίστα με τα βραβεία.
ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΥΝ
1) ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΥΝ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Προτεινόμενοι:
Α. Κωστής Καπελώνης και Δημήτρης Δεγαΐτης για την από κοινού σκηνοθεσία του έργου «Ο έλεγχος του Διεθνούς Ταμείου» του Γ. Η. Ησαΐα, σε διασκευή Λέανδρου Πολενάκη, μια μουσική κωμωδία των αρχών του 20ου αι. που ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα και
Β. Φώτης Μακρής για την σκηνοθεσία των «Δύο Θεών» του Λένου Χρηστίδη
Γ. Θωμάς Μοσχόπουλος για την σκηνοθεσία της παράστασης «Μέδουσα»
Η Επιτροπή, μετά από διεξοδική συζήτηση, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την απονομή του Βραβείου Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου στον Θωμά Μοσχόπουλο για την ευφάνταστη σκηνοθετική σύλληψη της παράστασης «Μέδουσα». «Έπαινος απονέμεται στους Δ. Δεγαΐτη και Κ. Καπελώνη για την ευφρόσυνη σκηνοθεσία του έργου «Ο έλεγχος του Διεθνούς Ταμείου» του Γ. Η. Ησαΐα.» σε διασκευή Λέανδρου Πολενάκη
2) ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΥΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
«Από τις περυσινές ερμηνείες σε ελληνικά έργα η Επιτροπή ξεχώρισε τους:
Α. Θωμά Βελισσάρη για την ερμηνεία του στην παράσταση «Αχταρμίξ 4», δική του πρωτότυπη διασκευή στους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, την οποία επίσης και σκηνοθέτησε για την ομάδα «Ακτίς Αελίου»
Β. Φωτεινή Μπαξεβάνη για την ερμηνεία της στην «Λωξάντρα», δραματική διασκευή του μυθιστορήματος της Μαρίας Ιορδανίδου, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη
Γ. Δημοσθένη Παπαδόπουλο για την ερμηνεία του στη «Λήθη» του Δ. Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Δ. Τάρλοου
Η Επιτροπή, μετά από διεξοδική συζήτηση, απονέμει ομόφωνα το Βραβείο Ερμηνείας Ελληνικού Έργου στον Δημοσθένη Παπαδόπουλο για την λιτή, βαθιά και στοχευμένη ερμηνεία του στη «Λήθη» του Δ. Δημητριάδη». «Έπαινος απονέμεται στη Φωτεινή Μπαξεβάνη για την χυμώδη ερμηνεία του ομώνυμου ρόλου στη «Λωξάνδρα» της Μ. Ιορδανίδου.»
3) ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΥΝ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Προτεινόμενοι:
Α. «Λήθη» του Δημήτρη Δημητριάδη, που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου
Β. «Δαίμονας» της Μαρίας Ευσταθιάδη, που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη
Γ. «Έσπασε» του Στέλιου Χατζηαδαμίδη, που σκηνοθετήθηκε από τον Χρήστο Θεοδωρίδη
Μετά από διεξοδική συζήτηση, η Επιτροπή αποφάσισε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις απονομής Βραβείου, αλλά απονέμει κατά πλειοψηφίαν 2 επαίνους: Α. Στον ποιητικό μονόλογο «Λήθη» του Δημήτρη Δημητριάδη, που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και προσπαθεί να θίξει σημαντικά φιλοσοφικά και ψυχολογικά ζητήματα. Β. Έπαινος απονέμεται και στον αισθαντικό μονόλογο «Δαίμονας» της Μαρίας Ευσταθιάδη, που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη και ομοίως και προσπαθεί να θίξει σημαντικά φιλοσοφικά και ψυχολογικά ζητήματα.
ΒΡΑΒΕΙΑ & ΕΠΑΙΝΟΙ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
1) ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Μετά από διεξοδική συζήτηση τα μέλη της Επιτροπής απεφάσισαν ομοφώνως την απονομή του Μεγάλου Βραβείου Μουσικής 2011 στην υψίφωνο Cellia Costea (Τσέλια Κοστέα) για την εξαιρετική ερμηνεία του μέρους της Τόσκα στον κύκλο παραστάσεων της ομώνυμης όπερας του Τζάκομο Πουτσίνι από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Νίκου Πετρόπουλου, στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, καθώς και για την συνεπή και αδιάπτωτα έγκυρη συμβολή της στο ελληνικό μελόδραμα.»
2) ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ
«Για την τιμητική διάκριση μουσικολογικού συγγράμματος, προτάθηκαν τα ακόλουθα συγγράμματα:
Α. Μηνά Αλεξιάδη: Ο Μαγικός Αυλός του Ορφέα (δέκα μελετήματα για την όπερα και το μουσικό θέατρο), εκδόσεις Παπαζήση 2010
Β. Νίκου Β. Τσούχλου: «Τέχνη των αισθημάτων και των συγκινήσεων – Μουσικοί εκτελεστές στη Γερμανία του Διαφωτισμού 1750 – 1800», εκδόσεις Γαβριηλίδη, Αθήνα 2011
Μετά από διεξοδική συζήτηση, η Επιτροπή απεφάσισε ομοφώνως την απονομή της τιμητικής διάκρισης σε μουσικολογικό σύγγραμμα της τελευταίας πενταετίας στο σύγγραμμα «Τέχνη των αισθημάτων και των συγκινήσεων – Μουσικοί εκτελεστές στη Γερμανία του Διαφωτισμού 1750 – 1800» του Νίκου Β. Τσούχλου, εκδόσεις Γαβριηλίδη, Αθήνα 2011, για τον εμπλουτισμό της ελληνικής μουσικολογικής βιβλιογραφίας με την ανάπτυξη θέματος κομβικής σημασίας για την εφαρμογή αυθεντικής πρακτικής στη μουσική εκτέλεση μιας κρίσιμης μεταβατικής περιόδου.»
3) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
«Η Επιτροπή, μετά από διεξοδική συζήτηση, απεφάσισε ομοφώνως την απονομή τιμητικής διακρίσεως σε Πολιτισμικό Οργανισμό που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια για το έτος 2011 στο Φεστιβάλ Αιγαίου τόσο για την επιτυχή παρουσίαση της ιδιαιτέρων αξιώσεων όπερας «Τραβιάτα» του Τζουζέππε Βέρντι του Ιουλίου 2011, σε σκηνοθεσία Ρενάτο Τζανέλλα, όσο και την εν γένει συνεισφορά του στη συνέχιση, με διεθνείς αξιώσεις, της μουσικής πολιτισμικής παράδοσης της Σύρου του 19ου αιώνα .»
4) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
«Για την Τιμητική Διάκριση σε δισκογραφική εργασία της τελευταίας πενταετίας ελληνικού ενδιαφέροντος προτάθηκαν:
1.Ο δίσκος με έργα Δημήτρη Μητρόπουλου και Γιώργου Σισιλιάνου της εταιρείας IRIDA CLASSICS σε εκτέλεση από τον πιανίστα Χάρη Δημαρά
2.Ο δίσκος Salve Regina της εταιρείας Deutsche Harmonia Mundi με έργα εκκλησιαστικής μουσικής της Ναπολιτάνικης Σχολής από τη μεσόφωνο Μαίρη Έλεν Νέζη και την ορχήστρα Il Complesso Barocco υπό την μουσική διεύθυνση του Alan Curtis.
3.Ο δίσκος για την 90ή επέτειο από τη γέννηση του Νίκου Αστρινίδη, της εταιρείας SUBWAYS MUSIC με την πιανίστα Ερατώ Αλακιοζίδου, την υψίφωνο Αγγελική Καθαρίου και άλλους καλλιτέχνες.
4.Η έκδοση πιανιστικών έργων των Λώρη Μαργαρίτη και Φέλιξ Πέτυρεκ της εταιρείας NAXOS με τον πιανίστα Απόστολο Παληό.
Η Επιτροπή, μετά από διεξοδική συζήτηση, απεφάσισε κατά πλειοψηφίαν την απονομή της τιμητικής διακρίσεως σε δισκογραφική εργασία της τελευταίας πενταετίας ελληνικού ενδιαφέροντος στον δίσκο Salve Regina της εταιρείας Deutsche Harmonia Mundi με έργα εκκλησιαστικής μουσικής της Ναπολιτάνικης Σχολής από τη μεσόφωνο Μαίρη Έλεν Νέζη, τόσο για την δόκιμη ερμηνεία της όσο και για την σταθερή, ήδη πολυετή ποιοτική διεθνή παρουσία της στην υπηρέτηση της μουσικής μπαρόκ .». «Έπαινος απονέμεται στην έκδοση πιανιστικών έργων των Λώρη Μαργαρίτη και Φέλιξ Πέτυρεκ της εταιρείας NAXOS με τον πιανίστα Απόστολο Παληό –στον απόηχο της εντυπωσιακής συμβολής του στην αναβίωση της όπερας «Μετζέ» του Σαμάρα– για το πρωτότυπο πρόγραμμα και την προσωπική ερμηνεία που εμπλουτίζει ευπρόσδεκτα τη δισκογραφία ελληνικού ενδιαφέροντος του πρώτου ημίσεως του 20ού αιώνα.»
5) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΝΕΟ Η ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ
«Για την τιμητική διάκριση σε νέο ή πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη προτάθηκαν:
Α) η βιολονίστα Αρετή Ζούλα για την σύμπραξή της σε έργα Φέλιξ Μέντελσον – Μπαρτόλντυ και Γιοχάννες Μπράμς στην συναυλία της 19ης Μαρτίου 2011 υπό τον τίτλο «Ο Γιάννης Βακαρέλλης συναντά νέους σολίστ» για την εικοσαετία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
Β) ο βιολοντσελίστας Αλέξιος Καραϊσκάκης – Νάστος για την ατομική εμφάνισή του, με έργα των Henri Dutilleux, Johann Sebastian Bach και Κορνήλιου Σελαμσή, στην συναυλία της 31ης Μαρτίου 2011, στην αίθουσα «Άγγελος Σικελιανός», στο πλαίσιο της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων».
Μετά από διεξοδική συζήτηση, η Επιτροπή απονέμει την τιμητική διάκριση σε νέο ή πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη, κατά πλειοψηφίαν, στη βιολονίστα Αρετή Ζούλα για την σύμπραξή της σε έργα Φέλιξ Μέντελσον – Μπαρτόλντυ και Γιοχάννες Μπράμς στην συναυλία της 19ης Μαρτίου 2011 υπό τον τίτλο «Ο Γιάννης Βακαρέλλης συναντά νέους σολίστ» για την εικοσαετία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, καθώς και για τις εν γένει τακτικές εμφανίσεις της σε συναυλίες μουσικής δωματίου.
«Έπαινος απονέμεται στον βιολοντσελίστα Αλέξιο Καραϊσκάκη – Νάστο για την ατομική εμφάνισή του, με έργα των Henri Dutilleux, Johann Sebastian Bach και Κορνήλιου Σελαμσή, στην συναυλία της 31ης Μαρτίου 2011, στην αίθουσα «Άγγελος Σικελιανός», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, καθώς και για το εύρος των μουσικών του οριζόντων.
ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΙΝΟΙ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ
1) ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ
«Η Επιτροπή, μετά από διεξοδική συζήτηση, αποφάσισε, ομοφώνως την απονομή του Μεγάλου Βραβείου Θεάτρου στον ηθοποιό και σκηνοθέτη Λευτέρη Βογιατζή επ' ευκαιρία της εξαιρετικής σκηνοθετικής και υποκριτικής διδασκαλίας της παράστασης «Θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πίντερ, για την επί δεκαετίες εξέχουσα προσφορά του στο θέατρο, την συγκινητική αφοσίωση και το αξιοθαύμαστο πάθος του, καθώς και την ουσιαστική συμβολή του στην άνοδο της ποιότητας της θεατρικής τέχνης .»
2) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Για το Βραβείο Θεατρολογικού Συγγράμματος δεν υπήρξαν προτάσεις της Επιτροπής
3) ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ
«Για το βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου, η Επιτροπή συζήτησε τα ονόματα πολλών καλλιτεχνών που την προηγούμενη χρονιά παρουσίασαν ενδιαφέρουσες δουλειές και κατέληξε στις παρακάτω υποψηφιότητες:
Α. Άκις Βλουτής για την ερμηνεία του στους «Εξόριστους» του Τζέημς Τζόυς σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη στο θέατρο Από Μηχανής
Β. Τσεζάρις Γκραουζίνις για τη σκηνοθεσία του στο «Deja Vu» στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Γ. Νίκος Μαστοράκης για την σκηνοθεσία της «Τριλογίας του παραθερισμού» του Κάρλο Γκολντόνι στο Εθνικό Θέατρο
Η Επιτροπή, μετά από διεξοδική συζήτηση, αποφάσισε ομοφώνως την απονομή του βραβείου Διεθνούς Ρεπερτορίου στον Νίκο Μαστοράκη για την πολύσημη και σύγχρονης αισθητικής αντίληψης σκηνοθεσία της «Τριλογίας του παραθερισμού» του Κάρλο Γκολντόνι.»
«Η Επιτροπή απονέμει έπαινο στον Άκι Βλουτή για την άρτια ερμηνεία του στους «Εξόριστους» του Τζέημς Τζόυς.
4) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΝΕΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ
Α. Η ομάδα Vasistas για την παράσταση «Spectacle» σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη
Β. Η ομάδα Κανικούντα για την παράσταση «Πόλη-κράτος» σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη
Γ. Η ομάδα Projector για την παράσταση «Η Αποστολή» του Χάινερ Μύλλερ σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά
Δ. Η ομάδα Σημείο Μηδέν για την παράσταση «Οι Δίκαιοι» του Αλμπέρ Καμύ σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου
Η Επιτροπή απονέμει κατά πλειοψηφίαν την Τιμητική Διάκριση Νέου Θεατρικού Δημιουργού στην ομάδα Vasistas για την παράσταση «Spectacle» σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη, και ιδία για την πρωτοτυπία της σύλληψης και την αρτιότητα της εκτέλεσης. «Η Επιτροπή, μετά από διεξοδική συζήτηση, αποφάσισε την απονομή Επαίνου Νέου Δημιουργού στην ομάδα Σημείο Μηδέν για την δυναμική πρότασή της στην παράσταση «Οι Δίκαιοι» του Αλμπέρ Καμύ σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου.»
5) ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
«Η Επιτροπή, αφού συζήτησε τις προτάσεις των καλλιτεχνών που ασχολήθηκαν φέτος με το αρχαίο δράμα κατέληξε δυο υποψηφιότητες:
Α. Γιώργος Μπλάνας για τη μετάφραση του «Ηρακλή Μαινόμενου», πάνω στην οποία βασίστηκε η παράσταση σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού
Β. Σοφία Χιλλ, για την ερμηνεία της Ιούς στον «Προμηθέα Δεσμώτη», σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου
Η Επιτροπή απονέμει κατά πλειοψηφίαν το βραβείο αρχαίου δράματος στη Σοφία Χιλλ για την ερμηνεία της Ιούς στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου, καθώς και την εν γένει υποδειγματική προσήλωση και σεμνότητα, με την οποία διακονεί την υποκριτική τέχνη.
Η Επιτροπή αποφάσισε την απονομή Επαίνου Αρχαίου Δράματος στον ποιητή Γιώργο Μπλάνα για την ποιητική και δημιουργική μετάφραση του «Ηρακλή Μαινόμενου» του Ευριπίδη