Ο φάκελος Αλεξ ανοίγει με αποκαλύψεις από την Έλενα Κατρίτση στην εκπομπή "Προσωπικά"
Οι εκπομπές της Έλενας Κατρίτση συνεχίζουν να παρουσιάζουν δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και αυτή την Κυριακή η υπόθεση Άλεξ ανοίγει και δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα αναπάντητα.
Πριν από λίγο καιρό εκτυλίχθηκε η τελευταία πράξη του δράματος στις αίθουσες του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, με την καταδίκη των έξι από τους επτά κηδεμόνες των δραστών της δολοφονίας του Αλεξ Μεσχισβίλι.
Δύο χρόνια έχουν περάσει από την καταδίκη των 5 δραστών. Σήμερα κυκλοφορούν όλοι ελεύθεροι. Η υπόθεση της εξαφάνισης και της δολοφονίας του 11χρονου Αλεξ, στις 3 Φεβρουαρίου 2006 στη Βέροια, είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Τραγική φιγούρα όλα αυτά τα χρόνια, η Νατέλα, μητέρα του αδικοχαμένου παιδιού. Μια ιστορία φρίκης που παρακολουθούσαμε άφωνοι να εκτυλίσσεται μπροστά στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Σενάρια, συγκαλύψεις, απειλές ,αναιρέσεις, συνεχείς τηλεοπτικές συνδέσεις. Οι αποκαλύψεις άφηναν άναυδους όσους παρακολουθούσαν το δράμα που εξελισσόταν.
Ακόμα και σήμερα, πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν ότι τελικά κρίθηκαν ένοχοι για διαφορετικές κατηγορίες τόσο οι 5 ανήλικοι όσο και οι 7 κηδεμόνες τους. Παρόμοια περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς εφήβων απέναντι σε συνομηλίκους τους γίνονται καθημερινά σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας το 2010 διεπράχθησαν από ανήλικους περισσότερα από 5000 αδικήματα, μεταξύ των οποίων 17 ανθρωποκτονίες και 24 βιασμοί. Μόνο το πρώτο 9μηνο του 2011 έχουν καταγραφεί περίπου 4000 αξιόποινες πράξεις.
Ένα άλλο φαινόμενο που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις στα σχολεία είναι το μπούλινγκ, ο σχολικός εκφοβισμός. Το Χαμόγελο του Παιδιού, το οποίο έχει αναλάβει την ευρωπαϊκή καμπάνια πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης για τον σχολικό εκφοβισμό στη χώρα μας, στήριξε το 2011 124 παιδιά. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, το 12% των ερωτηθέντων μαθητών αναγκάστηκε να απουσιάσει από το σχολείο μετά από περιστατικό βίας ενώ το 50% που έχουν πέσει θύματα βίας δεν το λένε σε κανέναν, ούτε καν στην οικογένειά τους.
Ο διακεκριμένος καθηγητής εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριος Γιάννης Πανούσης επισημαίνει τη σπουδαιότητα του ρόλου της οικογένειας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εύκολα ο ανήλικος μπορεί από το παιχνίδι στο δρόμο να περάσει στο έγκλημα του δρόμου, ενώ οι μαρτυρίες των παιδιών που ακούγονται στην εκπομπή για περιστατικά σχολικού εκφοβισμού πρέπει να μας αφυπνίσουν.