«Έφυγε» ο Vidal Sassoon
Ο θρύλος της κομμωτικής έχασε τη μάχη με τη λευχαιμία. Ήταν 84 ετών.
Ο Vidal Sassoon, ο άνθρωπος του οποίου η ευφάνταστη, ριζοσπαστική αλλά και πρακτική προσέγγιση άλλαξε μια για πάντα την τέχνη της κομμωτικής, πέθανε χτες σε ηλικία 84 ετών στο σπίτι του στο Bel Air της California, έπειτα από χρόνια μάχη με την λευχαιμία, όπως αναφέρει η επίσημη δήλωση των συγγενών του.
Ο ταλαντούχος κομμωτής ήταν αυτός που απάλλαξε τις γυναίκες από τις περμανάντ, τα βαριά στυλιζαρισμένα χτενίσματα και τις εβδομαδιαίες επισκέψεις στο κομμωτήριο, και καθιέρωσε το ανατρεπτικό καρέ και τα «wash and wear» χτενίσματα που έδιναν έμφαση στις φυσικές και ελεύθερες κινήσεις των μαλλιών.
Γεννημένος στο Λονδίνο στις 17 Ιανουαρίου του 1928, ο Sassoon, γιος ενός φτωχού Τουρκο-Εβραίου πωλητή χαλιών, πέρασε 8 χρόνια της ζωής σε ορφανοτροφείο όταν ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια. Παράτησε το σχολείο στα 14 και με την οικονομική βοήθεια του πατριού του ξεκίνησε πρακτική ως κομμωτής.
«Ήταν ιδέα της μητέρας μου» είχε πει ο ίδιος. «Πίστευε πως δεν ήμουν αρκετά έξυπνος για να διαλέξω από μόνος μου ένα επάγγελμα».
Η θητεία του ως στρατιώτης στον παλαιστινιακό πόλεμο του 1948 του έδωσε την πειθαρχία και τις αρχές που χρειαζόταν για να επιλέξει την κομμωτική ως δουλειά πλήρους απασχόλησης, και από τότε η πορεία του ήταν μόνο ανοδική. Το 1950 κέρδισε το πρώτο του βραβείο στον χώρο και τέσσερα χρόνια μετά, σε ηλικία 26 χρονών, άνοιξε το πρώτο του κομμωτήριο στην «μοδάτη» Bond Street του Λονδίνου. Είχε αποφασίσει πως αν δεν μπορούσε να φέρει τα πάνω-κάτω στην κομμωτική μέσα σε μια δεκαετία, θα τα παρατούσε και θα γινόταν αρχιτέκτονας. Σύντομα, όμως, το κομμωτήριό του άρχισε να γεμίζει ασφυκτικά με γυναίκες που ζητούσαν να τους κάνει τα χαρακτηριστικά, γεωμετρικά του χτενίσματα, τα οποία όμως είχαν μια αναπάντεχα φυσική φόρμα.
Η έκρηξη φήμης και αναγνωρισιμότητας ήρθε το 1967, όταν έκανε στην Mia Farrow το κλασικό πλέον κούρεμα για την ταινία «Το Μωρό της Ρόζμαρι». Έκτοτε η φράση «έκανε ένα Sassoon» μπήκε στο λεξικό της μόδας τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη. Μέχρι και οι Beatles οφείλουν το κούρεμα-σήμα κατατεθέν τους σε αυτόν.
«Θεωρώ απλώς πως είμαι ένας από τους πιο τυχερούς ανθρώπους στον κόσμο, από την άποψη πως η δημιουργικότητα ήρθε σε μένα δεν σταμάτησε να ρέει», είχε πει σε μια συνέντευξή του το 2010.
Διαβάστε επίσης: Λίγες εικόνες αρκούν: Vidal Sassoon, the movie