Αποστομωτικός ο πρίγκιπας Harry στην παραλαβή του βραβείου Espy! Η αναφορά στο δεσμό μάνας - γιου

Πατούλια Κατερίνα
Αποστομωτικός ο πρίγκιπας Harry στην παραλαβή του βραβείου Espy! Η αναφορά στο δεσμό μάνας - γιου
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

Καιρό είχε να τα «χώσει» με το γάντι ο πρίγκιπας Harry. Στην ομιλία του όμως, κατά την παραλαβή του βραβείου Espy, υπήρξε γλυκός, συγκινητικός και συναμά αποστομωτικός.

Πολλά είχαν ακουστεί για το βραβείο ESPY για το οποίο προτάθηκε και θα παραλάμβανε φέτος ο 39χρονος πρίγκιπας Harry. Για το αν το αξίζει, για τον λόγο και τον σκοπό της βράβευσής του για το γιατί έπρεπε να δώσει το παρών καν στην τελετή αυτή.

Κι ο Harry, ανέβηκε στη σκηνή χωρίς να τον συνοδεύει η Meghan η οποία παρέμεινε στη θέση της να τον χειροκροτά κι εκεί, ο μικρός πρίγκιπας έδειξε πόσο έχει μεγαλώσει και σε μια ομιλία από καρδιάς. Ο Harry βούρκωσε μιλώντας για τον Αιώνιο δεσμό μάνας και γιου που δεν σπάει με τίποτα, λίγο προτού πάρει στα χέρια του το βραβείο Pat Tillman.

«Θα ήθελα να ξεκινήσω εκφράζοντας τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου σε όλους στο Ίδρυμα Pat Tillman, με επικεφαλής τη Marie Tillman Shenton, η οποία με τιμά τόσο πολύ είναι εδώ απόψε. Θα ήθελα επίσης να αναγνωρίσω τον ρόλο που παίζει η οικογένεια Tillman, ειδικά η κυρία Mary Tillman, η μητέρα του Pat. Ο δεσμός μεταξύ μητέρας και γιου είναι αιώνιος και ξεπερνά και τις μεγαλύτερες απώλειες», είπε ο Harry, για την γυναίκα αυτή που πριν τα βραβεία είχε εκφράσει την απορία της για την επιλογή του πρίγκιπα στην τιμή που προσφέρει το βραβείο αυτό.

Στην κριτική αυτή, ο Harry απάντησε αποστομωτικά αλλά ενωτικά:

«Η αλήθεια είναι ότι δεν στέκομαι εδώ ως Πρίγκιπας Χάρι, αποδέκτης του Βραβείου Pat Tillman, αλλά ως φωνή εκ μέρους του Ιδρύματος Invictus Games και των χιλιάδων βετεράνων σε περισσότερες από 20 χώρες που έχουν κάνει τους Αγώνες Invictus πραγματικότητα. Αυτό το βραβείο ανήκει σε αυτούς, όχι σε εμένα.

Τούτου λεχθέντος, είναι πολύ σημαντικό για μένα να επισημάνω αυτούς τους συμμάχους, τους αθλητές και τις εκπληκτικές οικογένειές τους για τα επιτεύγματά τους, το πνεύμα τους και το θάρρος τους σε κάθε ευκαιρία, ειδικά σε τέτοιες νύχτες, μπροστά σε ανθρώπους σαν εσάς. Στιγμές σαν κι αυτές μας βοηθούν να φτάσουμε σε αυτούς που χρειάζονται περισσότερο το Invictus. Για όσους ίσως δεν γνωρίζουν, το «Invictus» προέρχεται από τα λατινικά, που σημαίνει «αήττητος», είπε ο Harry και τόνισε:

«Ο Νέλσον Μαντέλα στο ομώνυμο ποίημα, που έγραψε ο ποιητής Γουίλιαμ Έρνεστ Χένλεϊ, είχε πει πως αυτό του έδωσε τη δύναμη να αντέξει σχεδόν 30 χρόνια φυλάκισης.Όπως αυτό το ποίημα, έτσι και το πνεύμα των Invictus Games ξεπερνά τη φυλή, τον χρόνο και τα σύνορα, γεννιέται από την ενότητα και φέτος, συμπληρώνονται δέκα χρόνια που ως μάρτυρες βλέπουμε τις αλλαγές που φέρνει ο αθλητισμός στη ζωή των βετεράνων. Και ενώ έχει σημειωθεί τόση πρόοδος από εκείνα τα πρώτα παιχνίδια, τους πρώτους αγώνες μας, ο κόσμος έξω φαίνεται να είναι σε ακόμη πιο επισφαλή κατάσταση.

Ζούμε σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από πόλωση και διχασμό. Οι συγκρούσεις μαίνονται σε όλο τον κόσμο. Ο θυμός και η δυσαρέσκεια προς αυτούς που είναι διαφορετικοί φαίνεται να διαπερνούν τις κοινωνίες παντού. Η κοινότητά μας το αμφισβητεί αυτό.

Η κοινότητά μας αποδεικνύει ότι η ενότητα δεν είναι απλώς δυνατή, αλλά τρομερή.

Η ομορφιά των Αγώνων Invictus έγκειται στο πώς φέρνει κοντά τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το υπόβαθρο ή τους προσωπικούς αγώνες.

2024 ESPY Awards

Είναι μια συλλογικότητα φτιαγμένη από θάρρος και αλληλοσεβασμό, όπου οι αθλητές ανακαλύπτουν ξανά και ξανά, τον κοινό παρονομαστή της ανθρωπιάς τους. Έχοντας επιζήσει μετά από αυτό το χωνευτήριο της ένοπλης μάχης και παλεύοντας μέσα από την πρόκληση να χτίσουν ξανά τα σώματα και τα μυαλά τους που επηρεάζονται από τις συγκρούσεις, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, σχηματίζουν μια οικογένεια και δείχνουν το καλύτερο σε όλους μας.

Υπάρχει μια ακόμα στρατιωτική έκφραση που χρονολογείται από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Δεν θα κάνω άλλο μάθημα λατινικών αλλά η φράση μεταφράζεται στο «μην αφήνεις κανέναν πίσω. Θα ολοκληρώσω με αυτό και θα δώσω μια υπόσχεση εκ μέρους όλων μας στο Invictus Games Foundation, ανεξάρτητα από τον δρόμο μπροστά, είμαστε εδώ για εσάς, δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω».

27 χρόνια μετά τον θάνατο της Diana, ο πρίγκιπας William υπηρετεί πιστά τη μνήμη της