Τι τρώνε πραγματικά ο Κάρολος και η Καμίλα και τι έχουν αποκλείσει από το καθημερινό μενού

Τι τρώνε πραγματικά ο Κάρολος και η Καμίλα και τι έχουν αποκλείσει από το καθημερινό μενού
(James Glossop/Pool Photo via AP)

Ο γιος της βασίλισσας, Tom Parker Bowles, αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, τον απαράβατο κανόνα του Καρόλου σχετικά με το φαγητό, τις εξεζητημένες επιλογές της Καμίλα αλλά και τις απροσδόκητες συνήθειες που έχουν για το πρωινό τους. 

Στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Cooking and the Crown», o Tom Parker Bowles, αναλύει τις διατροφικές συνήθειες της βασιλικής οικογένειας, μαζί με τις ιδιοτροπίες και τις παραξενιές τους.

Τίποτα δεν πάει χαμένο

Σύμφωνα με τον μεγαλύτερο γιο της βασίλισσας, λοιπόν, ο γαλαζοαίματος θετός του πατέρας έχει έναν απαράβατο νόμο σχετικά με το φαγητό και όλοι κινούνται βάσει αυτού. «Ο βασιλιάς απεχθάνεται τη σπατάλη τροφίμων», λέει ο Parker Bowles τονίζοντας πως δεν υπάρχει κάτι που να περισσεύει, τα πάντα ανακυκλώνονται και ό,τι βρίσκεται στο κάθε τραπέζι χρησιμοποιείται ξανά.

«Αν υπάρχει περίσσευμα από το δείπνο, για παράδειγμα, τότε αυτό ή θα χρησιμοποιηθεί για κάποιο άλλο φαγητό ή θα εμφανιστεί στο τραπέζι της επόμενης μέρας», τονίζει ο 49χρονος κριτικός φαγητού και συγγραφέας, συμπληρώνοντας πως, γενικότερα, δεν επιτρέπεται να πεταχτεί τίποτα.

Ο βασιλιάς είναι εδώ και χρόνια υπέρμαχος της βιωσιμότητας και φαίνεται πώς εκτός από το δημόσιο σχετικό Coronation Food Project που συντονίστηκε από το φιλανθρωπικό του ταμείο ξεκίνησε πέρυσι, με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν σε «διατροφική ανασφάλεια», έχει περάσει την ίδια θεωρία και στο σπίτι του στην απόλυτη πράξη.


Royal διατροφικές συνήθειες

Το βιβλίο του Parker Bowles δίνει πληροφορίες για την ιστορία του φαγητού εντός της βασιλικής οικογένειας ξεκινώντας από τη βασιλεία της Βικτόριας το 1837 και φτάνει μέχρι και το σήμερα του Καρόλου και της Καμίλα. Χωρίς αμφιβολία, τώρα οι ποσότητες φαγητού που καταναλώνεται πλέον στο παλάτι είναι μικρότερες και οι επιλογές πιο απλές και πιο υγιεινές, ιδιαίτερα στο πρωινό.

Ο συμβολισμός στο πορτρέτο του Κάρολου και το χιούμορ του βασιλιά που δεν πέρασε απαρατήρητο

Τα γεύματα των βασιλέων

Τους πιο κρύους μήνες, για πρωινό, η Καμίλα τρώει ένα μπολ χυλό (πόριτζ) κάθε μέρα, φτιαγμένη με βρώμη σκωτσέζικο κουάκερ, πλήρες γάλα, μια πρέζα αλάτι και μέλι – το δικό της μέλι, μάλιστα, από κυψέλες στο σπίτι που έχει στο Wiltshire (τη συνταγή μπορεί κανείς να τη βρει στο βιβλίο του γιου της). Το καλοκαίρι το πόριτζ αντικαθίσταται από ένα γιαούρτι.

Σύμφωνα με τον Parker Bowles, τα γεύματα της μητέρας του είναι επίσης ελαφριά. Συχνά ένας ελαφρύς ζωμός κοτόπουλου -μια ακόμη συνταγή που περιγράφεται λεπτομερώς στο βιβλίο- ή καπνιστός σολομός, ενώ ο Κάρολος δεν τρώει καθόλου μεσημεριανό, αλλά τρώει αποξηραμένα φρούτα και μέλι για πρωινό και απολαμβάνει πολύ το πρόβειο κρέας.

Το απογευματινό τσάι ήταν πάντα ένα ένα μεγάλο θέμα - και ένα σημαντικό και ουσιαστικό γεύμα από μόνο του - για τους royals (αν και ο Parker Bowles επιμένει ότι δεν έχει προσκληθεί ποτέ για τσάι στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ).

«Όλοι μαζεύονται για τσάι, είναι τελετουργικό», λέει σχετικά «Και δεν είναι μόνο κέικ, μπισκότα και σάντουιτς, αλλά έχεις επιλογή ακόμη και αυγά ποσέ. Είναι πραγματικά ένα χορταστικό γεύμα».

https://www.instagram.com/p/C6O3fzEM0M1/


Η έριδα με τα μανιτάρια

Σύμφωνα με τον γιο της βασίλισσας, η Καμίλα και ο Κάρολος έχουν ένα «θέμα» με τα μανιτάρια, τα οποία λατρεύουν αμφότεροι και αποτελούν ένα από τα ζητήματα που τους κάνει ακραία ανταγωνιστικούς μεταξύ τους, όμως το απολαμβάνουν πολύ.

«Είναι και οι δύο πολύ ένθερμοι μυκητολόγοι και ξέρουν πολύ, πολύ καλά να ξεχωρίζουν τα μανιτάρια. Αυτήν την εποχή του χρόνου, ανάλογα με τη βροχή, υπάρχουν όλων των ειδών τα μανιτάρια», λέει ο συγγραφέας ο οποίος πηγαίνει συχνά με τη μητέρα του ο ίδιος στη Σκωτία και τα συλλέγουν.

H επιστροφή του Κάρολου παρά τις θεραπείες και το πλάνο για την κηδεία του ήρθε πάλι στο προσκήνιο


Ποια φαγητά απαγορεύονται

«Το φαγητό στην κορυφή των κοινωνικών στρωμάτων είναι ένα μείγμα πολύ γαλλικής και πολύ υψηλής ποιότητας κουζίνας Escoffier, με όλα τα είδη τρούφας και κρέμα και βούτυρο», εξηγεί ο Parker Bowles, όμως υπάρχουν μερικά είδη που αποκλείονται πάντα από το μενού.

Το πικάντικο φαγητό δεν είναι ποτέ επιλογή, ούτε τα οστρακοειδή (για λόγους πιθανής δηλητηρίασης), όπως και το σκόρδο. Αντίθετα, η εποχικότητα είναι πάντα σημαντική και τα συστατικά συγκεντρώνονται, όπου είναι δυνατόν, από τα βασιλικά κτήματα.

Η μάχη με τον καρκίνο

Τον Φεβρουάριο του 2024, ο βασιλιάς διαγνώστηκε με μια ανώνυμη μορφή καρκίνου. Αν και από τότε υποβάλλεται σε θεραπεία, ο Κάρολος έχει μοιραστεί μόνο περιστασιακά νέα για την υγεία του με το κοινό.

Οι δημόσιες εμφανίσεις του, ωστόσο, δίνουν μια αίσθηση αισιοδοξίας στους royal fans που ανησυχούν ιδιαίτερα τόσο για την υγεία του Καρόλου όσο και για το μέλλον της μοναρχίας γενικότερα, ειδικά με την Kate να δίνει επίσης τη μάχη της με τον καρκίνο.

DPG Network