Μήπως έχεις δεχτεί bullying στον εργασιακό χώρο: Πώς θα το εντοπίσεις
Και στη συνέχεια θα το αντιμετωπίσεις!
Δεν έχουν τελειωμό οι καταγγελίες περί bullying και όχι μόνο στο ελληνικό θέατρο, έπειτα από την εξομολόγηση της Ζέτας Δούκα, σε χθεσινή της εμφάνιση. Τα λόγια της ηθοποιού όπως φάνηκε και στη συνέχεια, έδωσαν δύναμη σε πολλούς συναδέλφους της να μιλήσουν ανοιχτά για τις κακές και τοξικές συμπεριφορές που έχουν υποστεί στο χώρο εργασίας τους όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα από συγκεκριμένα άτομα.
Δυστυχώς το ζήτημα του εργασιακού bullying όπως φυσικά και αυτό της σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης, δεν είναι απλά επίκαιρα ή «μόδα» όπως λανθασμένα κάποιοι τα χαρακτήρισαν, αλλά φαινόμενα που επιβιώνουν εδώ και πολλά χρόνια στις κοινωνίες και κρύβονται πίσω από συναισθήματα ντροπής και φόβου των ατόμων που τα έχουν υποστεί.
Μόλις χθες λοιπόν, ήρθε και πάλι στην επιφάνεια ένα ζήτημα που μας αφορά όλους και στο οποίο τείνουμε να μη δίνουμε τη δέουσα σημασία όταν αυτό συμβαίνει γύρω μας ή ακόμα και σε εμάς. «Ε πάνω στη δουλειά μπορείς να πεις και δυο κουβέντες παραπάνω» ακούς συνέχεια από τον περίγυρό σου που προσπαθεί να σε καθησυχάσει, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι σύνηθες το φαινόμενο της άσκησης λεκτικής βίας ενός ατόμου που διαθέτει εξουσία και δύναμη, απέναντι σε υφιστάμενους οι οποίοι δεν έχουν και πολλά περιθώρια αντίδρασης μιας και φοβούνται για την ίδια τους τη θέση. «Το κάνω για να σε ξεκλειδώσω» ή «Πιστεύω σε σένα γι΄ αυτό είμαι σκληρός μαζί σου», πιθανότατα να έχεις ακούσει, αλλά οι φράσεις αυτές δεν είναι αρκετές για να δικαιολογήσουν προσωπικές προσβολές και άνευ ορίων επιθέσεις.
Τι είναι τελικά το εργασιακό bullying;
Τον τελευταίο καιρό στο εργασιακό σου περιβάλλον αισθάνεσαι ή παρατηρείς προς το πρόσωπό σου τα παρακάτω:
Φόβο
Ασέβεια προς το πρόσωπό σου
Υποτίμηση της δουλειάς σου
Άγχος και ένταση
Μερικά παραδείγματα ότι έχεις πέσει θύμα εργασιακού bullying:
Kάποιος διέδωσε ψευδείς φήμες για εσένα
Στα meetings σε στοχοποιούν και σε μειώνουν
O διευθυντής σου, σου απαγορεύει την πρόσβαση σε σεμινάρια ή οποιοδήποτε άλλο μέσο βελτίωσης των ικανοτήτων σου, κάτι που δεν συμβαίνει με τους συναδέλφους σου.
Δεν σε καλούν ποτέ σε social events ή δεν σου επιτρέπουν να παραβρεθείς σε αυτά, τα οποία πλέον είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για το επαγγελματικό προφίλ σου.
Σαμποτάρουν τη δουλειά σου και οποιαδήποτε δική σου προβολή.
Σου κλέβουν ιδέες και τις παρουσιάζουν σαν δικές τους
Υποτιμούν τη δουλειά σου χωρίς καμία επιχειρηματολογία
Προσοχή: Το εργασιακό bullying μπορεί να μη γίνεται αντιληπτό από τρίτους διότι συνήθως αυτός που το ασκεί έχει την τάση να θυματοποιείται στη συνέχεια προκειμένου να μην αναλάβει καμία απολύτως ευθύνη.
Τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό:
Δες στην παρακάτω gallery: