Έχει σημασία τι ρούχα φοράς στη δουλειά; Το «no dress code» προσπαθεί να γίνει το νέο «on fashion»

 Άρτεμις Σκούφου
Έχει σημασία τι ρούχα φοράς στη δουλειά; Το «no dress code» προσπαθεί να γίνει το νέο «on fashion»
Unsplash

Τα ρούχα που επιλέγεις να φορέσεις στη δουλειά παίζουν κάπου ρόλο ή μόνο ο χαρακτήρας και η καλή απόδοση είναι αυτά που μετρούν; Η νέα τάση στο TikTok δίνει την απάντηση που θέλεις να ακούσεις. 

Πολλοί που αγαπούν τη μόδα λένε «δείξε μου τι φοράς να σου πω ποιος είσαι», αλλά είναι κάτι τέτοιο αληθές όσον αφορά τη δουλειά; Τα ρούχα που θα φορέσεις το πρωί με το που ξυπνήσεις και θα πρέπει να κρατήσεις πάνω σου τουλάχιστον για το επόμενο 8ωρο - ή και παραπάνω - έχουν πραγματική σημασία;

Σε πολλές επιχειρήσεις υπάρχει dress code, σε άλλες τα πράγματα είναι πιο χαλαρά. Όμως, όλοι λίγο πολύ έχουμε ρούχα για τα οποία λέμε «αυτό δε θα το έβαζα στη δουλειά». Και μπορεί να είμαστε στον 21ο αιώνα και να μην χρειάζεται να έχουμε καλυμμένα γόνατα και ώμους για να βγούμε έξω, αλλά για πολλούς μέχρι και σήμερα το να ντύνεσαι σεμνά ισοδυναμεί με το να σε παίρνουν στα σοβαρά και επομένως σε κάνει «καλύτερη» σε αυτό που κάνεις.

Πώς θα καταλάβεις ότι η δουλειά σου επιδρά θετικά στην ψυχική σου υγεία

Η παραδοχή αυτού του προτύπου μήπως είναι απλά μια μισογυνιστική έκφραση, απλά και μόνο για να μας κάνει να φαινόμαστε πιο «μαζεμένες» στον χώρο εργασίας;

Τα ρούχα στη δουλειά παίζουν σημαντικό ρόλο τελικά;

Το TikTok έχει μεγάλη δύναμη, αυτό το ξέρουμε καλά. Οι γυναίκες της γενιάς Z έφεραν πρόσφατα στο προσκήνιο τη συζήτηση για το τι σημαίνει να «ντύνεσαι επαγγελματικά» στον εργασιακό χώρο - και έγιναν viral στο TikTok.

Οι διαφοροποιήσεις της μεγάλης αντιπαράθεσης για την επαγγελματική ενδυμασία είναι σίγουρα πολλές. Ένα βίντεο στο TikTok που συγκέντρωσε αρκετό ενδιαφέρον τις συνοψίζει τέλεια, καθώς μια γυναίκα μοιράστηκε τον τρόπο με τον οποίο της ζητήθηκε να αναβάλει μια συνέντευξη για δουλειά επειδή φορούσε σορτσάκι, με σχεδόν όλα τα 30Κ+ σχόλια να συμφωνούν ότι άξιζε να την απορρίψουν.

Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι με αυτό τον τρόπο τελειώνει η συζήτηση, τελεία και παύλα: Το τι φοράς στη δουλειά σου έχει, πράγματι, σημασία. Λοιπόν, έχει σημασία, ναι - αλλά όχι για τους λόγους που έχουμε μάθει να πιστεύουμε, και ίσως όχι για πολύ ακόμα.

Πώς, λοιπόν, οι γυναίκες στο γραφείο σήμερα αμφισβητούν το τι σημαίνει «να ντύνεσαι επαγγελματικά»;

Η εκδοχή ότι τα ρούχα καθορίζουν τις ικανότητες ακούγεται μέρα με τη μέρα με ανέκδοτο

Δυστυχώς, η αλλαγή δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στο TikTok θα εμφανιστούν πολλοί που θα αμφισβητήσουν τα παραδοσιακά πρότυπα του ενδυματολογικού κώδικα του γραφείου που έχουν θέσει οι προηγούμενες γενιές, όχι από μια διάθεση εξέγερσης, αλλά από μια διάθεση αυτοέκφρασης και επιθυμίας να νιώθουμε αυτοπεποίθηση στον εργασιακό χώρο.

Μέσα σε μια μέρα, έχεις να πας στη δουλειά, σούπερ μάρκετ, γυμναστήριο, να γυρίσεις στο σπίτι να συμμαζέψεις, να μαγειρέψεις και αν έχεις και παιδί, ούτε να το σκέφτομαι τι άλλο έχεις να κάνεις. Φαντάζεσαι να έχεις να κάνεις όλα αυτά και πριν ξεκινήσεις το γεμάτο σου πρόγραμμα να έχεις να φορέσεις ρούχα τα οποία σε κάνουν να νιώθεις άβολα; Με τι ψυχολογία τα βγάζεις πέρα μες τη μέρα σου;

Η Emily Blair Media, ένα βραβευμένο πρακτορείο δημοσίων σχέσεων, αποτελεί το τέλειο παράδειγμα ενός χώρου εργασίας που βλέπει τη μόδα ως έναν τρόπο να ενδυναμώνει αντί να εμποδίζει. Αντιφατικά, εφαρμόζει ανοιχτά μια πολιτική «no dress code» στο γραφείο, όπου κυριαρχεί η Gen Z.

Οι εργαζόμενοι αυτής της εταιρείας μοιράζονται συχνά OOTDs του γραφείου στο TikTok και αποδεικνύουν πως τα ρούχα που επιλέγει κάποιος να φορέσει στη δουλειά δεν καθορίζουν σε καμία περίπτωση αυτό που μπορεί να προσφέρει ως εργαζόμενος.

Οι άνθρωποι που δημιουργούν αυτά τα βίντεο ισχυρίζονται πως το να φοράς αυτό που σε κάνει να νιώθεις άνετα σε κάνει αυτόματα και πιο παραγωγικό.

Οι απαιτήσεις για τα ρούχα εργασίας θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι τουλάχιστον ξεπερασμένες

Όπως όλα τα κοινωνικά ή πολιτικά κινήματα, η αμφισβήτηση των προκατειλημμένων προτύπων είναι ένα υποχρεωτικό πρώτο βήμα για τη δημιουργία της αλλαγής που θέλουμε να δούμε. Ωστόσο, η κουλτούρα θα αλλάξει εντελώς μόνο όταν οι άνθρωποι που πιστεύουν πως όντως τα ρούχα που φοράμε στη δουλειά δεν παίζουν τόσο ρόλο βρεθούν σε θέσεις εξουσίας. Θα συμβιβαστεί ποτέ το 57χρονο αφεντικό σου στο να σταματήσεις να φοράς σακάκι; Μάλλον όχι. Αλλά όσο περνούν τα χρόνια πλησιάζουμε προς αυτή την πραγματικότητα.

Φυσικά και δεν σημαίνει πως η αντίληψη αυτή είναι θέμα ηλικίας. Πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ανεξαρτήτως με το πόσο χρονών είνα επιλέγουν να ντύνονται πιο χαλαρά στη δουλειά ή ακόμα και να ντύνονται πιο καλά τις ημέρες που εκείνοι προτιμούν να ντυθούν έτσι κι όχι επειδή έχουν ένα προγραμματισμένο, σημαντικό ραντεβού.

Όπως η Emily Blair Media, υπάρχουν ήδη εταιρείες που κυριαρχούνται από την Gen Z και έχουν αλλάξει εντελώς τις προσδοκίες για τον κώδικα ενδυμασίας, αλλά δεν είναι αρκετές για να αλλάξουν αυτούς τους καθολικά αποδεκτούς κανόνες και αυτό είναι πολύ λογικό.