Σου έκλεψαν το κινητό; 3 τρόποι για να προστατεύσεις και να ανακτήσεις τα δεδομένα

Άρτεμις Σκούφου
Σου έκλεψαν το κινητό; 3 τρόποι για να προστατεύσεις και να ανακτήσεις τα δεδομένα

Αν σου κλέψουν το κινητό, ένας σύντομος κωδικός ξεκλειδώματος δεν αρκεί για να προστατεύσεις τα δεδομένα σου και να μην αφήσεις κανέναν άλλο να παραβιάσει τη συσκευή σου. Αυτοί οι τρόποι θα σε κάνουν να ανακτήσεις μόνο εσύ όσα χρειάζεσαι από το smartphone. 

Δεν ξέρω αν είναι χειρότερο το να σου κλέψουν το κινητό ή το να χάσεις τα δεδομένα σου. Αν σου έχουν κλέψει έστω και μία φορά το κινητό ξέρεις τι πάει να πει να χάνεις όχι μόνο τη συσκευή, αλλά και όσα δεδομένα έχεις μέσα σ’ αυτή. Πολλοί που μπαίνουν στη διαδικασία να κλέψουν iPhone φαίνεται πως χρησιμοποιούν μια σύνθετη μέθοδο απόκτησης του ελέγχου του κινητού ενός χρήστη, κλειδώνοντάς μόνιμα τη συσκευή.

Ορισμένοι απ’ όσους τείνουν να κλέβουν iPhone γνωρίζουν πως υπάρχει μια ρύθμιση ασφαλείας, που ονομάζεται κλειδί ανάκτησης, η οποία καθιστά σχεδόν αδύνατη για τους ιδιοκτήτες την πρόσβαση στις φωτογραφίες, τα μηνύματα, τα δεδομένα και άλλα στοιχεία τους. Ορισμένα θύματα δήλωσαν στο παρελθόν στη Wall Street Journal ότι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί αδειάστηκαν αφού οι κλέφτες απέκτησαν πρόσβαση στις εφαρμογές τους.

Μπορεί αυτό το μόνιμο κλείδωμα και ο αποκλεισμός των ιδιοκτητών από τα στοιχεία των συσκευών τους να μην είναι εύκολος, καθώς πρέπει κάποιος να έχει δει τον ιδιοκτήτη του κινητού να βάζει τον κωδικό του, όμως για κάποιον έμπειρο κλέφτη δεν είναι και τόσο δύσκολο.

Το Instagram μειώνει την ποιότητα των βίντεο, αλλά δηλώνει πως έχει τη λύση στο πρόβλημα

Πώς μπορείς να προστατευτείς αν σου κλέψουν το κινητό;

Αρχικά ελπίζουμε να μη σου συμβεί ποτέ και να μη χάσεις με κανέναν τρόπο το κινητό σου. Αλλά έστω ότι τυχαίνει, τι μπορείς να κάνεις για να μη χάσεις τα δεδομένα στο κινητό σου;

kinito.jpg

Το πρώτο βήμα είναι η προστασία του κωδικού πρόσβασης.

Ένας εκπρόσωπος της Apple δήλωσε στο CNN ότι οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν το Face ID ή το Touch ID όταν ξεκλειδώνουν το τηλέφωνό τους σε δημόσιο χώρο για να μην αποκαλύπτουν τον κωδικό τους σε οποιονδήποτε μπορεί να παρακολουθεί.

Οι χρήστες μπορούν επίσης να ορίσουν έναν μεγαλύτερο κωδικό πρόσβασης με αριθμούς που είναι πιο δύσκολο για τους κακόβουλους να τον βρουν. Οι κάτοχοι συσκευών θα πρέπει, τέλος, να αλλάζουν αμέσως τον κωδικό πρόσβασης αν πιστεύουν ότι κάποιος άλλος τον έχει δει.

Ρύθμιση Screen Time

Ένα άλλο βήμα που θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί είναι ένα hack που δεν υποστηρίζεται απαραίτητα από την Apple, αλλά κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Μέσα από τη ρύθμιση Screen Time ενός iPhone, η οποία επιτρέπει στους κηδεμόνες να ορίσουν περιορισμούς σχετικά με το πώς τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν τη συσκευή, υπάρχει η επιλογή να δημιουργηθεί ένας δευτερεύων κωδικός πρόσβασης που θα απαιτείται από κάθε χρήστη πριν μπορέσει να αλλάξει επιτυχώς ένα Apple ID.

Με την ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας, ένας κλέφτης θα καλείται να δώσει αυτόν τον δευτερεύοντα κωδικό πρόσβασης πριν αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης ενός Apple ID.

Μετάτρεψε το παλιό κινητό σε κάμερα ασφαλείας: 3 ακόμη τρόποι για να το χρησιμοποιήσεις ξανά

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του τηλεφώνου σε τακτά χρονικά διαστήματα

Τέλος, οι χρήστες μπορούν να προστατεύονται με την τακτική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του iPhone - μέσω iCloud ή iTunes - ώστε να είναι δυνατή η ανάκτηση των δεδομένων σε περίπτωση κλοπής του iPhone. Παράλληλα, οι χρήστες μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποθηκεύουν σημαντικές φωτογραφίες ή άλλα ευαίσθητα αρχεία και δεδομένα σε άλλη υπηρεσία cloud, όπως το Google Photos, το Microsoft OneDrive, το Amazon Photos ή το Dropbox.

Αυτό δεν θα αποτρέψει έναν κακόβουλο δράστη από το να αποκτήσει πρόσβαση στη συσκευή, αλλά θα περιορίσει κάποιες από τις επιπτώσεις, αν αυτό συμβεί ποτέ κι έτσι δε θα χρειαστεί να αποχωριστείς όλα σου τα δεδομένα.