Κοιτάς το κινητό σου με το που ξυπνάς; Πώς αυτή η συνήθεια επηρεάζει όλη τη μέρα σου αρνητικά

Κοιτάς το κινητό σου με το που ξυπνάς; Πώς αυτή η συνήθεια επηρεάζει όλη τη μέρα σου αρνητικά
Pexels

Μικρές στρατηγικές, μεγάλα βήματα για την ευημερία και την παραγωγικότητα.  

Κάθε πρωί, όταν ξυπνάς, είναι φυσικό να κοιτάς το τηλέφωνό σου σχεδόν αμέσως. Είναι πια μια συνήθεια, καθώς το κινητό σου είναι πύλη σε έναν κόσμο γεμάτο πληροφορίες, ανθρώπους και ανέσεις. Αποτελεί το ξυπνητήρι σου, τον μετεωρολόγο σου, τον παρακολουθητή ύπνου σου και ίσως και τον οδηγό διαλογισμού σου. Όμως, πόσες φορές έχεις νιώσει ενοχές ή ντροπή για αυτή τη συνήθεια; Η πραγματικότητα είναι ότι η χρήση του τηλεφώνου «από την πρώτη στιγμή» μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την ευημερία και την παραγωγικότητά σου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η ψυχολογία πίσω από την πρωινή χρήση του κινητού

Όταν κοιτάς το τηλέφωνό σου αμέσως το πρωί, μπορεί να έχεις την αίσθηση ότι κάνεις κάτι χρήσιμο — όπως να ελέγξεις την ώρα ή τον καιρό. Αυτό μπορεί να σου δώσει μια αίσθηση ελέγχου και να σε προετοιμάσει για την ημέρα που έρχεται. Ωστόσο, αν αρχίσεις να διαβάζεις ειδήσεις, emails ή να περιηγείσαι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταλήγεις να χρησιμοποιείς την ψυχική ενέργεια που κέρδισες από έναν καλό ύπνο, χωρίς συγκεκριμένο σκοπό ή κατεύθυνση.

Βυθίζεσαι αμέσως στις πιέσεις και στις απαιτήσεις της ημέρας, χωρίς να έχεις πάρει τον χρόνο να σκεφτείς τους στόχους σου ή να είσαι στοχαστικός. Αυτό το πρόωρο άνοιγμα στο «θόρυβο» της ημέρας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή σου και να μειώσει την παραγωγικότητά σου.

Η αρνητική επίδραση στη διάθεση

Αμέσως μόλις ανοίξεις το τηλέφωνο, φαίνεται αθώο να ξοδέψεις λίγα λεπτά σκρολάροντας. Ωστόσο, είναι πολύ εύκολο να αποσπαστείς από αρνητικά ερεθίσματα που μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σου. Συναισθήματα όπως ο θυμός, η απογοήτευση και η ζήλια μπορούν να προκαλέσουν μια αρνητική ατμόσφαιρα, που υπονομεύει την αυτοπεποίθησή σου και σε καθιστά πιο ευερέθιστο ή καταθλιπτικό. Μια κακή αρχή στην ημέρα μπορεί να σε ακολουθήσει και να επηρεάσει τις αλληλεπιδράσεις σου με τους γύρω σου.

Στρατηγικές για την αποφυγή της χρήσης των social media

Το πρωί δεν είναι η μόνη στιγμή που πρέπει να είσαι προσεκτικός σχετικά με την μηχανική χρήση της συσκευής σου. Υπάρχουν κάποιες χρήσιμες στρατηγικές που μπορείς να εφαρμόσεις για να περιορίσεις τη χρήση των κοινωνικών δικτύων και να προστατέψεις τη διάθεσή σου:

1.Προσοχή στους γύρω σου: Μην χρησιμοποιείς τα κοινωνικά δίκτυα όταν βρίσκεσαι με ανθρώπους που ενδιαφέρεσαι, όπως οι φίλοι σου ή η οικογένειά σου. Η φυσική αλληλεπίδραση είναι σημαντική και αξίζει τον χρόνο σου.

2.Αποφυγή πριν τον ύπνο: Μην ελέγχεις τα κοινωνικά δίκτυα αμέσως πριν κοιμηθείς. Έχει αποδειχθεί ότι το μπλε φως από τις συσκευές καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης και αυξάνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του άγχους. Αυτό μπορεί να δυσκολεύει τον ύπνο σου και να σε κρατάει σε κατάσταση στρες.

3.Προσοχή κατά τη διάρκεια του φαγητού: Μην χρησιμοποιείς τα κοινωνικά δίκτυα ενώ τρως. Όπως όταν παρακολουθείς τηλεόραση, έτσι και με το τηλέφωνο δεν προσέχεις τι τρως. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής, χωρίς να εκτιμάς τη γεύση και την ικανοποίηση που προσφέρει το φαγητό.

Χειρισμοί για σωστή πρωινή χρήση του τηλεφώνου

Αντιλαμβανόμενος τις συνέπειες της πρώιμης χρήσης του τηλεφώνου, είναι χρήσιμο να πειραματιστείς με μικρές στρατηγικές που θα αλλάξουν τις πρωινές σου συνήθειες. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για να το επιτύχεις:

Περίμενε να ελέγξεις το τηλέφωνό σου μέχρι να φύγεις από την κρεβατοκάμαρα: Αυτή η απλή κίνηση σου επιτρέπει να ξεκινήσεις την ημέρα σου με ένα πιο καθαρό μυαλό.

Βγες έξω ή άνοιξε ένα παράθυρο και κοίτα γύρω σου: Αυτό σε συνδέει με τη φύση και σε βοηθά να αισθανθείς πιο ήρεμος και συγκεντρωμένος.

Πάρε τον σκύλο για βόλτα: Η άσκηση το πρωί έχει αποδεδειγμένα θετική επίδραση στη διάθεση και τη γενική ευημερία σου.

Απόλαυσε τον πρωινό σου καφέ με ηρεμία: Αυτός ο χρόνος μπορεί να είναι πολύτιμος για να σκέφτεσαι την ημέρα που έρχεται.

Σκέψου για πέντε λεπτά τις προθέσεις σου για την ημέρα: Αυτή η πρακτική σε βοηθά να γίνεις πιο στοχαστικός και να προγραμματίσεις τον χρόνο σου καλύτερα.

Τα οφέλη της σύνδεσης με τη φύση

Οτιδήποτε σε βγάζει έξω πριν πιάσεις το τηλέφωνό σου, όπως η βόλτα με τον σκύλο, έχει πολλαπλά οφέλη. Οι συσκευές είναι αγωγοί σε έναν πολυάσχολο και απαιτητικό κόσμο. Η σύνδεση με τη φύση, ακόμα και για λίγα λεπτά, μπορεί να μειώσει το άγχος και να σου προσφέρει μια αναγεννητική εμπειρία. Εάν αρχίσεις την ημέρα σου με αυτές τις θετικές πρακτικές, θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να ενισχύσεις την ευημερία σου και να θυμηθείς τι έχει πραγματικά σημασία στη ζωή σου.

Ανάκτηση των ορίων σου

Στο σημερινό κόσμο, είναι εύκολο να ξεχάσεις ότι εσύ κατέχεις το τηλέφωνό σου και ότι αυτό δεν σε κατέχει. Ήταν δύσκολο να συνειδητοποιήσεις ότι ένα τηλέφωνο που χτυπά δεν χρειάζεται να απαντηθεί αμέσως. Σήμερα, με την κοινωνική δικτύωση, τους αλγόριθμους και τις ειδοποιήσεις, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Είμαστε κοινωνικά προγραμματισμένοι να απαντούμε σε οποιαδήποτε κοινωνική σύνδεση από φόβο μήπως χάσουμε κάτι ή μείνουμε εκτός. Αυτή είναι μια πολύ ανθρώπινη αντίδραση, καθώς η επιβίωσή μας εξαρτάται από την κοινωνική μας σύνδεση.

Η άσκηση της αυτογνωσίας

Μια καλή στρατηγική είναι να καλλιεργήσεις την αυτογνωσία σχετικά με τις συνήθειες των μέσων ενημέρωσης που ακολουθείς. Μπορείς να κρατήσεις ένα ημερολόγιο μέσων για λίγες μέρες, σημειώνοντας τις συνήθειες κατανάλωσης, τα κίνητρα και τις διαθέσεις σου. Κράτησε το απλό, ώστε να μπορείς να είσαι όσο πιο ακριβής γίνεται. Οι άνθρωποι τείνουν να υποτιμούν συμπεριφορές όπως η κατανάλωση θερμίδων κατά περίπου 50% για να προστατέψουν την αυτοεκτίμησή τους.

Αναζήτησε μοτίβα στις συμπεριφορές σου στα μέσα για να μάθεις τι λειτουργεί (δηλαδή, τι σε κάνει να νιώθεις καλύτερα ή αυξάνει την παραγωγικότητά σου) και τι σε επηρεάζει αρνητικά. Είναι σημαντικό να κατανοήσεις πώς οι πληροφορίες που καταναλώνεις επηρεάζουν τη διάθεσή σου και τη γενικότερη ευημερία σου. Για παράδειγμα, ίσως διαπιστώσεις ότι η παρακολούθηση ειδήσεων είναι συχνά καταθλιπτική και σε καθιστά λιγότερο παραγωγικό. Από την άλλη πλευρά, η παρακολούθηση εκπαιδευτικών ή ενθαρρυντικών βίντεο μπορεί να σου προσφέρει έμπνευση και κίνητρο.

Δημιουργία χρονοδιαγράμματος χρήσης Μέσων

Αφού αναγνωρίσεις τις συνήθειες και τα πρότυπά σου, είναι χρήσιμο να δημιουργήσεις ένα χρονοδιάγραμμα για τη χρήση των μέσων. Αυτή η προσέγγιση σου επιτρέπει να είσαι πιο συνειδητός για το πότε και πώς χρησιμοποιείς το τηλέφωνό σου. Μπορείς να ορίσεις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους μέσα στην ημέρα όπου θα ελέγχεις τα κοινωνικά δίκτυα ή τα email σου. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεις να διασπαστείς από την εργασία σου ή τις σημαντικές δραστηριότητες της ημέρας.

Για παράδειγμα, μπορείς να αποφασίσεις να ελέγχεις τα email σου μόνο μία ή δύο φορές την ημέρα, και να αφιερώσεις χρόνο για τις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις χωρίς διαλείμματα. Έτσι, η συγκέντρωσή σου θα είναι μεγαλύτερη, και η παραγωγικότητά σου θα αυξηθεί σημαντικά.

Σημαντικότητα του ύπνου

Ο ύπνος είναι κρίσιμος για την ευημερία σου, και έχει άμεση επίδραση στην ικανότητά σου να διαχειρίζεσαι τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Η χρήση του τηλεφώνου πριν κοιμηθείς μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα του ύπνου σου, με αποτέλεσμα να νιώθεις κούραση και να έχεις λιγότερη ενέργεια την επόμενη μέρα. Προσπάθησε να δημιουργήσεις μια ρουτίνα που θα σε βοηθήσει να χαλαρώνεις πριν κοιμηθείς. Για παράδειγμα, μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να κάνεις διαλογισμό αντί να σκρολάρεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Η απομάκρυνση από την οθόνη του τηλεφώνου τουλάχιστον μισή ώρα πριν από τον ύπνο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου και να σε βοηθήσει να ξυπνάς πιο ξεκούραστος και έτοιμος για την ημέρα που έρχεται.

Υιοθέτηση θετικών συνθηκών

Η υιοθέτηση θετικών συνηθειών μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην καθημερινότητά σου. Αντί να ξεκινάς την ημέρα σου με το τηλέφωνο, δοκίμασε να ξεκινήσεις με κάποιες θετικές συνήθειες. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

Φυσική άσκηση: Έστω και λίγα λεπτά γυμναστικής το πρωί μπορεί να σε βοηθήσουν να νιώσεις πιο ενεργητικός και ευδιάθετος.

Διαλογισμό: Η πρακτική του διαλογισμού μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις και να εστιάσεις στην αναπνοή σου, προετοιμάζοντάς σε για την ημέρα.

Σημειώσεις Ευγνωμοσύνης: Πάρε χρόνο να σημειώσεις τρία πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμον ή να σκεφτείς θετικές σκέψεις. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις την ημέρα σου με καλή διάθεση.

Διάβασμα: Διάβασε ένα άρθρο ή ένα βιβλίο που σε ενδιαφέρει. Η πρόσληψη θετικών πληροφοριών μπορεί να σε ενθαρρύνει και να σου δώσει κίνητρο.

Ανάπτυξη Εναλλακτικών Δραστηριοτήτων

Είναι επίσης σημαντικό να αναπτύξεις εναλλακτικές δραστηριότητες που θα σε κρατούν μακριά από τη χρήση του τηλεφώνου. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

Δημιουργικές δραστηριότητες: Όπως ζωγραφική, γραφή ή μουσική, οι οποίες μπορούν να είναι εξαιρετικοί τρόποι για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και να μειώσεις το άγχος.

Δραστηριότητες στην φύση: Περπάτημα, τρέξιμο ή ποδηλασία σε φυσικά τοπία μπορούν να σε βοηθήσουν να συνδεθείς με το περιβάλλον σου και να ανανεώσεις τη διάθεσή σου.

Επαφή με φίλους: Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη ψυχική σου υγεία. Προγραμμάτισε συναντήσεις με φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα, προκειμένου να ενισχύσεις τις σχέσεις σου.

IMG_0624.jpg
DPG Network